Regionsråd vil ændre antallet af pladser på nogle gymnasier
Hvert år indsender de gymnasiale uddannelser (STX, HHX, HTX, HF og Pre-IB) deres ønsker til antallet af studiepladser for det kommende skoleår til ministeriet, der har fastsat en beregnet kapacitet for de enkelte skoler. I Region Midtjylland opfordrer regionsrådet ministeriet til at tage højde for lokale behov fremfor kun at følge de beregnede kapacitetstal.
Der skal være plads til alle lokale ansøgere på de gymnasiale uddannelser, samtidig med at mindre uddannelsessteder uden for de større byer understøttes for at sikre uddannelsestilbud i tyndt befolkede områder. Det indebærer, at nogle gymnasier skal fastholde en lavere kapacitet end ønsket fra skolerne, mens flere små gymnasier skal have hævet deres kapacitet.
Det er en del af baggrunden for, at regionsrådet har besluttet at indstille til Børne- og Undervisningsministeriet, at:
- Elevkapaciteten fastholdes på en række større STX-bygymnasier (de overansøgte Aarhus-gymnasier, Herning Gymnasium og Viborg Katedralskole).
- Elevkapaciteten hæves på flere HF-institutioner (bl.a. Holstebro Gymnasium og HF samt Vestjysk Gymnasium i Tarm) og hæves på flere HHX- og HTX-gymnasier for at sikre plads til alle ansøgere.
- Det er vigtigt, at grænsen for antallet af elever på de gymnasiale uddannelser også tager højde for, at der skal være plads til de lokale ansøgere, og at gymnasier i de mindre befolkede områder bliver tilgodeset. Vi har brug for gode uddannelsesmiljøer også udenfor de store byer. Det hensyn tager den automatiske udregning i ministeriet ikke nødvendigvis højde for og heller ikke de enkelte skolers egne ønsker til, hvor mange elever de gerne vil optage næste år. Nu håber vi, at ministeriet vil tage vores politiske ønsker med, når de fastsætter den endelige kapacitet, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Senest den 1. februar 2025 melder Børne- og Undervisningsministeriet (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet) ud om de gymnasiale uddannelsers kapacitet for skoleåret 2025/26.
Mere regionalt ansvar næste år
Fra 2025 bliver det regionerne og ikke ministeriet, der får ansvaret for at fastsætte gymnasiernes kapacitet. Det giver politikerne i Region Midtjylland større indflydelse på, hvordan pladserne fordeles på gymnasieuddannelserne.
- Med den nye model får vi som region en unik mulighed for at tilpasse kapaciteten efter de specifikke behov, vi ser i de forskellige dele af regionen. Vi tilstræber det fri valg. Samtidig giver det os bedre muligheder for at sikre uddannelsespladser tættere på elevernes bopæl og understøtte gymnasier i områder med lavere ansøgertal. Det er en vigtig ændring, som kan bidrage til et mere stabilt og geografisk balanceret uddannelsestilbud i regionen, forudser formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V).
Region Midtjyllands anbefalinger til kapacitet på gymnasiepladser:
- Mindre gymnasier: Kapacitetsindstillinger fra gymnasier som Lemvig Gymnasium og Tørring Gymnasium imødekommes for at sikre, at alle ansøgere kan optages.
- Større gymnasier: Den beregningstekniske kapacitet fastholdes for større gymnasier, herunder de overansøgte Aarhusgymnaiser Herning Gymnasium, og Viborg Katedralskole, for at imødekomme behovet i de omkringliggende områder.
- HF-gymnasier: Kapaciteten hæves på flere HF-gymnasier for at sikre plads til lokale ansøgere.
- HHX og HTX: Kapacitetsindstillingerne for HHX og HTX imødekommes generelt for at sikre, at der er plads til alle ansøgere på disse uddannelser.
Forslag til kapacitetsfastsættelsen tager afsæt i følgende principper:
- Ansøgere skal kunne komme ind på deres lokale gymnasium
- Gymnasier i tyndt befolkede områder skal så vidt muligt understøttes
- Ministeriets vægtning af stram kapacitetsstyring på stx-området følges
- Hf-kapaciteten hæves for gøre plads til lokale ansøgere.
Region Midtjyllands opgaver med ungdomsuddannelser:
- Bidrage til at sikre et geografisk dækkende og varieret udbud af ungdomsuddannelser i regionen – i tæt samarbejde med uddannelsesstederne bl.a. gennem de to gymnasiesamarbejder, der findes i Region Midtjylland.
- Regionsrådet kan komme med anbefalinger til antallet af pladser på gymnasierne (kapacitet), inden Børne- og Undervisningsministeriet fastsætter de enkelte gymnasiers foreløbige kapacitet.
- Det er regionens opgave at fordele en plads på de gymnasiale uddannelser (STX, HHX, HTX, HF og pre-IB), hvis:
- En ansøger ikke kan tildeles en plads via ministeriets algoritme-system. (Systemet fordeler ansøgere efter ansøgernes prioriteter og efter et transporttidskriterie, hvis der er flere ansøgere end pladser til et gymnasium.) en ansøger sender en ansøger efter ansøgningsfristen.
- En ansøger ønsker forrang til et bestemt gymnasium, fordi ansøger har et handicap. Regionerne har en lægefaglig konsulent, der er med til at lave disse vurderinger.
- Regionsrådet kan (når ministeriet har meldt den endelige kapacitet til gymnasierne) i særlige tilfælde hæve kapaciteten med enkelte pladser på nogle skoler. Læs mere om regionens muligheder for at hæve kapaciteten på ministeriets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Anders Kühnau (S)Regionsrådsformand i Region MidtjyllandKontakt via pressevagten tlf. 7841 0666
Formand for Danske Regioner
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenHenrik LodbergKontorchefRegional Udvikling, Region Midtjylland
Kultur og Uddannelse
Pressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerKontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Billeder
Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Region Midtjylland fortsætter indsatsen mod jordforurening23.1.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indsatsplan for 2025 sikrer beskyttelse af jord og grundvand og skaber tryghed for borgere på forurenede grunde.
Regionsrådsmedlem hædret med Dannebrogordenens Ridderkors22.1.2025 15:33:05 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet fejrede i dag, 22. januar, at regionsrådsmedlem Torben Nørregaard (V) af H.M. Kongen er tildelt Dannebrogordenens Ridderkors
Ny national sprogkomité skal styrke fremmedsprog i hele Danmark22.1.2025 15:08:17 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Midtjylland går forrest og nedsætter en ny sprogkomité. Sprogkomitéen etableres som et partnerskab og sammensættes af politikere og interessenter fra det private erhvervsliv, organisationer og vidensinstitutioner. Komitéen skal styrke fremmedsprog i hele uddannelsessystemet og finde løsninger på sprogfagenes udfordringer.
Region Midtjylland fastholder kilometertilskud22.1.2025 13:20:45 CET | Pressemeddelelse
Der sker alligevel ikke ændringer i mulighederne for kørselsgodtgørelse til patienterne i Region Midtjyllands budget for 2025. Det er forligspartierne netop blevet enige om.
Flot opbakning til vaccination mod influenza og covid-1916.1.2025 10:42:58 CET | Pressemeddelelse
Over tre ud af fire midtjyske borgere over 65 år har taget imod tilbuddet om gratis vaccination mod influenza og covid-19.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum