Djøf: Folketinget skal genåbne kandidatreformen, hvis den politiske aftale skal blive til virkelighed
Lyt nu til de studerende og universiteterne. Der er brug for mere tid, flere penge og færre benspænd, hvis de politiske ønsker om en reform af universiteternes kandidatuddannelser skal kunne realiseres, siger Sara Vergo, formand for Djøf.

Med kandidatudvalgets endelige rapport om, hvordan den politiske aftale om en reform af universiteternes kandidatuddannelser skal udmøntes, står det klart, at reformen ikke kan blive til virkelighed i den udgave, partierne blev enige om.
"Desværre bekræfter Kandidatudvalgets endelige rapport, at mål og midler ikke er i overensstemmelse. Rapporten viser, at problemerne med kandidatreformen er uløselige inden for den nuværende økonomiske ramme", siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Djøf opfordrer derfor politikerne til at genoverveje reformøkonomien og til at fjerne flere af de bindinger, som står i vejen for universiteternes mulighed for at sikre kvalitet i den opgave, de er blevet stillet.
"Vi opfordrer også til at give universiteterne mere tid til implementeringen ved at skubbe den mindst et år. Det er vigtigt, at studerende i overgangsfasen ikke efterlades i usikkerhed, fordi de skal træffe studievalg på et uklart grundlag – og at universiteterne har nok tid til at designe uddannelser af den høje kvalitet, reformen lover", understreger Sara Vergo og henviser bl.a. til de to mindretalsudtalelser i Kandidatudvalgets rapport fra de studerende og rektorerne på universiteterne.
Den politiske aftale indebærer, at 10 procent af kandidatuddannelserne skal forkortes med et år, og 20 procent af uddannelserne skal omlægges til såkaldte erhvervskandidat-uddannelser, hvor de studerende arbejder ved siden af studierne. Hvis hver 5. kandidatuddannelse ikke omlægges til erhvervskandidater, skal endnu flere uddannelser forkortes. Samtidig fortsætter den hovedløse beskæring af det samlede antal uddannelsespladser, uden skelen til, om der skæres ned på uddannelser, som erhvervslivet efterspørger.
"Kandidatudvalget har nu vendt alle sten for at finde en vej til at imødekomme de politiske ønsker. Og det står klart, at de er umulige at indfri inden for de rammer, der er dikteret og med en kvalitet, der sikrer en tilstrækkelig kvalitet i uddannelserne. Konsekvensen er, at endnu flere uddannelser skal forkortes. Aftalen spiller hasard med virksomhedernes behov for akademisk arbejdskraft. Det er ikke, hvad Danmark har brug for. Vi håber forligsparterne trækker i nødbremsen og sætter processen på pause, til man har sikret sig, at reformen rent faktisk imødekommer ambitionen om løftet kvalitet i uddannelserne og mere kontakt til erhvervslivet", slutter Sara Vergo.
Sara Vergo træffes for yderligere kommentarer på tlf. 31 37 39 20.
Billeder

Om Djøf
Djøf er fagforening og rammen om faglige fællesskaber for 110.000 ledere, medarbejdere, selvstændige og studerende i den private og offentlige sektor i Danmark og i udlandet.
Djøfs medlemmer er langt fra ens. Men de deler passionen for faglighed og akademisk udvikling. Og de er fælles om viljen til at drive og udvikle erhvervsliv og samfund i en bæredygtig retning.
Djøfs medlemmer sætter deres viden i spil overalt i samfundet: Som rådgivere og konsulenter. Direktører og dommere. Advokater og analytikere. Projektledere og kommunikatører. Bestyrelsesmedlemmer og finansfolk. Eksperter og embedsmænd. Forskere, frivillige og fuldmægtige. Og meget mere.
Derfor driver Djøf faglig udvikling og inspiration, 1:1 rådgivning og karrieresparring, netværk og debat om aktuelle dagsordener og fremtidens arbejdsmarked.
Vi arbejder for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og et inkluderende arbejdsliv for alle medlemmer. Og vi bakker dig op – også juridisk, hvis du får brug for det.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Ny lov om ytringsfrihed er et vigtigt signal – men langt fra nok20.5.2025 13:28:08 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag endeligt vedtaget loven om offentligt ansattes ytringsfrihed. Selv om loven langt fra er så ambitiøs, som Djøf gerne havde set, sender den et klart signal om, at offentligt ansattes stemmer er vigtige i samfundsdebatten, siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Djøf: Godt at det gøres tydeligt, at studerende også har ret til et chikanefrit undervisningsmiljø6.5.2025 22:21:54 CEST | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om erhvervsuddannelser medfører også en ændring af loven om undervisningsmiljø så skoler og uddannelsesinstitutioner får pligt til at sikre et godt undervisningsmiljø fri for diskrimination, seksuel chikane og øvrige krænkelser. Det er godt, mener Djøf.
Fynbo bliver ny forperson for 22.000 medlemmer af Djøf Studerende29.4.2025 14:22:32 CEST | Pressemeddelelse
Laurits Rasmussen, stud.polit på Københavns Universitet er valgt som ny forperson for Djøf Studerende. ”Vi skal fortsætte kampen for ordentlige forhold for de studerende”, siger Laurits Rasmussen.
Uhørt vækst: Djøf vil høre dem, der skaber væksten28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Djøf kalder på de oversete stemmer i erhvervslivet og inviterer tusindvis af vidensarbejdere til at pege på barrierer og løsninger for fortsat vækst i Danmark.
Djøf kårer Årets Djøf Senior8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, blev d. 7. april 2025 kåret som vinder af Årets Djøf Senior. Den nyindstiftede pris hylder hans vedvarende og fortsat faglige bidrag til samfundet, som han har ydet efter sin pensionering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum