Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Da Martin, Astrid og Patrick snørede skoene og drog ud på den to måneder lange March mod Ensomhed, var missionen klar. De ville sætte fokus på og gøre op med ensomhed. Og så ville de samle penge ind til TUBA – en organisation, der giver gratis terapi til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. En gruppe af unge, der ofte har ensomheden som en fast følgesvend.
”Det er fantastisk at få lov til at samle penge ind og placere dem et sted, hvor de virkelig får gavn,” lyder det fra Martin, som er en af folkene bag March mod Ensomhed.
I løbet af deres tur rundt i Danmark fik de selskab af op mod 20.000 danskere, og de lykkedes med at samle hele 360.000 kroner ind. Halvdelen af de penge går til Ensomhed Danmarks arbejde, og mandag kunne de så overrække den anden halvdel, hele 180.500 kroner, til TUBA.
”Vi er rigtig beærede over, at de har valgt at støtte TUBA, og vi er superglade for den flotte donation. Den kommer til at gøre en forskel for mange unge,” lyder det fra Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA.
Ensomhed og misbrug går hånd i hånd
TUBA hjælper hvert år flere end 3.000 unge fra familier med alkohol- eller stofmisbrug. De unge er meget forskellige og forskelligt ramte – alligevel er der nogle ting, der går igen. Èn af de ting er ensomhed.
Den første March mod Ensomhed blev gået tilbage i 2017, og siden er den vokset sig større år for år. Astrid, som er en del af trioen bag årets march, var med for første gang i år. Og det var der en særlig grund til.
"Da jeg så, at de støttede TUBA i år, tænkte jeg 'nu er det nu'. Jeg er selv vokset op med en far med et alkoholmisbrug, og jeg har selv været tilknyttet TUBA,” fortæller Astrid.
Den hjælp, hun fik i TUBA, havde en stor betydning for hendes liv.
”Der skete virkelig noget for mig, da jeg begyndte i TUBA. Jeg fandt ud af, at det var ok, at jeg havde det, som jeg havde det. Jeg fandt et safe space, hvor jeg kunne få lov til at puste ud.”
Et særligt fællesskab
I TUBA fandt hun et safe space – og på marchen fandt hun sin hylde. Der sker nemlig noget særligt, når så mange mennesker samles om en fælles sag. Det fortæller både Martin og Astrid.
"Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi have forestillet mig, hvor både livsbekræftende og livsændrende, det her ville være for mig. At møde så mange mennesker og høre så mange historier. Det er helt vildt. Helt fantastisk,” lyder det fra Astrid.
Det er ikke kun menneskerne, de har mødt på landevejene, der har gjort indtryk. Astrid, Martin og Patrick, trioen bag March mod Ensomhed, har også fået et helt særligt bånd.
”Vi har virkelig fundet hinanden i det her fælles formål, og vi holder rigtig meget af hinanden. Selvom jeg ikke har kendt Astrid før august, føles det som om, vi har kendt hinanden i årevis," fortæller Martin smilende.
Selvom skoene er stillet for nu, står trioen ikke stille. Planlægningen af næste års March mod Ensomhed er allerede i gang, og snart kan de løfte sløret for, hvem de støtter næste gang. Indtil da håber Martin, at flere er blevet inspireret til at gå sammen for at bekæmpe ensomhed.
"Hvis man vil tæt på hinanden, så skal man bare gå en lang tur sammen. Der sker bare noget, det er helt sikkert"
March mod Ensomhed løber af stablen igen i august 2025.
Kontakter
Ragnhild Aleksandra DamPresse- og kommunikationsmedarbejder
Tlf:24 61 37 76rad@tuba.dkSofie KousgaardPresse- og kommunikationsmedarbejderTUBA Danmark
Tlf:21 82 35 57sok@tuba.dkKåre SkarsholmLandslederTUBA Danmark
Tlf:41870804ksk@tuba.dkFølg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.
Skriveskole styrker unge fra familier med misbrug: Vi skriver for at blive hørt23.9.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Det kan være frigørende at finde sin stemme gennem litteratur, når ens opvækst har været præget af tavshed og tabu. På TUBAs Skriveskole får unge fra misbrugsramte familier hjælp til at finde et sted at stå i egen fortælling. Nu udkommer 19 unges tekster i antologien POV.
March mod Ensomhed går Danmark rundt for at bryde tabuet om ensomhed og en opvækst i en familie med misbrug1.8.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.
For 8. år i træk mødes unge fra misbrugsramte hjem på sommerhøjskole29.7.2024 07:00:00 CEST | Nyhed
Kreative workshops, hygge og samhørighed er på programmet, når 75 unge, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug, mødes til en uges sommerhøjskole i uge 31 i Svendborg.
TUBA starter nyt koncept: Nu kan unge gå i gruppeterapi online18.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Muligheden for at komme i terapi efter en opvækst med alkohol- eller stofmisbrug bør ikke afhænge af, hvilken kommune, man bor i. Nu skal nyt koncept gøre hjælpen mere tilgængelig.