Forskere fjerner den grynede følelse i munden: Sådan får vi nemmere ved at spise fiberrigt
Vi spiser alle sammen for få fibre, og hvis vi skal lave om på det, kræver det at vi rent faktisk kan lide at spise dem. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har opfundet en ’forklædning’, der løser problemet med den tørre og grynede følelse i munden, som kostfibre giver.

Tænk på hvordan det ville være at drikke et glas juice med hvedeklid i – du kan sikkert forestille dig en ubehagelig grynet følelse, som ville dæmpe lysten til at drikke videre.
Den følelse kendetegner desværre ofte uopløselige kostfibre. Det er den slags fibre, som bl.a. findes i hvedeklid, fuldkorn og grove grøntsager. Og den uheldige følelse er et problem, da størstedelen af verdens befolkning ikke indtager tilstrækkeligt med fibre, som er så vigtige for vores kroppe. Det går ud over vores sundhed på flere måder – fx forebygger kostfibre hjertekarsygdomme, diabetes og tarmkræft. Og faktisk fører manglende fibre til omkring en million dødsfald årligt.
”Hvis vi ikke kan lide det, spiser vi det ikke. Så simpelt er det. Og ingen ville kunne lide at spise groft mel – men det er cirka den følelse i munden, som uopløselige kostfibre ofte giver, når de er tilstede i mere flydende fødevarer som yoghurt, juice og andre drikkevarer,” siger professor Lilia Ahrné fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
Mens uopløselige fibre fungerer fint i brød, er der mange andre typer produkter, hvor det ikke er tilfældet. Det skyldes netop den grynede og tørre (i lighed med fornemmelsen fra rødvin og grøn the) følelse i munden, som de fleste ikke kan lide.
”Derfor er udvalget af fiberrige mad- og drikkevarer begrænset. Og derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan vi putter fibre i flere typer fødevarer, uden at de giver den dårlige smagsoplevelse. Jo flere forskellige slags fiberrige produkter, der findes, jo større er sandsynligheden for, at vi øger folks indtag af fibre. Og nu har vi et bud på en løsning,” siger Lilia Ahrné.
Fra grynet til fløjlsblød
Hun og et hold af forskerkolleger fra ind- og udland har udviklet en måde at ’forklæde’ fibrene på, sådan at de – i bogstaveligste forstand – bliver mere spiselige.
Med inspiration fra fødevarer som fx chiafrø, som fra naturens side er svøbt i et blødt geléagtigt lag, har forskerne indkapslet fibre fra ærtecellevægge i en gel, som danner et blødt lag om fiberpartiklerne.
”Gel-indkapslingen får fibrene til at føles fløjlsbløde som fløde på tungen, hvor du ikke kan mærke de enkelte partikler, da gelen forhindrer kontakt mellem partiklerne og tungen. Fordi gelen er mindst lige så blød som tungevævet, trigger det ikke de sensoriske receptorer, og vi registrerer dermed ikke indtrykket,” forklarer Gabriele D’Oria, tidligere ph.d.-studerende på Institut for Fødevarevidenskab, nu forsker på INRAE – Université Paris-Saclay og førsteforfatter til den videnskabelige artikel om studiet.
De gelomsvøbte partikler blev testet på et trænet smagspanel, hvor resultaterne var, at testpersonerne registrerede op til 52% færre fibre, samtidig med at gelen reducerede oplevelsen af grynethed med 42% og af mundtørhed med 36%.
”Vi har nu vist, at gel-indkapsling virker. Gelen kan så forfines og tilpasses alt efter formålet. I princippet kan metoden bruges i alle typer mad- og drikkevarer,” siger Gabriele D’Oria.
Gelen er nemlig både smags- og lugtfri og er baseret på gellangummi, som er fremstillet af bakterier, og som allerede bruges i fødevareproduktion i andre sammenhænge. Og processen er samtidig simpel og hurtig.
”I laboratorieforsøgene tog det mig syv minutter at producere tusindvis af de gel-indkapslede fiberpartikler. Og det kan sagtens gøres hurtigere i stor skala. Man kan forestille sig store siloer, hvor der produceres tonsvis af indkapslede fiberpartikler,” siger Gabriele D’Oria.
Godt for ældres sundhed – og for klimaet
Forskerne håber, at idéen på længere sigt kan være med til at løse et voksende sundhedsproblem:
”Vi har at gøre med et globalt ernæringsproblem, som kun vil vokse i takt med at verdens befolkning bliver ældre. For ældre mennesker, der indtager for få fibre, er mere udsatte over for bl.a. mave-tarm-problemer og ufrivilligt vægttab og almen svækkelse. Der bliver derfor behov for at udvikle fiberrige produkter, som folk rent faktisk gider at spise,” siger Lilia Ahrné.
Forskerne vurderer, at det er oplagt at bruge gelindkapsling i flydende fødevarer som for eksempel juice og drikkeyoghurt.
Derudover har de camouflerede fibre et potentiale som klimavenlig kost, pointerer Lilia Ahrné til slut:
”Vi kender alle nødvendigheden af en omstilling til en mere plantebaseret kost. Hvis vi forstår, hvordan vi tackler de negative oplevelser med at spise kostfibre, kan vi bedre udnytte fiberrige restprodukter som fx klid fra korn på en bæredygtig måde.”
VI SPISER FOR FÅ FIBRE
- Fødevarestyrelsens anbefaler i De officielle Kostråd, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. I 2019 levede 56% af den danske befolkning om til denne anbefaling.
- Et stort studie fra 2017 viser, at ud af de 11 millioner mennesker, der dette år døde som følge af ernæringsfaktorer, stod lavt indtag af fuldkorn en million af dødsfaldene (kilde: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017... )
- Studiet, som omfatter 195 lande, viser også, at det gennemsnitlige indtag af kostfibre lå under 25 gram om dagen i samtlige regioner.
OM STUDIET
- Den videnskabelige artikel om studiet er udkommet i tidsskriftet Food Hydrocolloids.
- Projektet har modtaget støtte fra virksomheden Nestlé.
Nøgleord
Kontakter
Lilia Ahrné
Professor
Institut for Fødevarevidenskab
Københavns Universitet
lilia@food.ku.dk
(+45) 93 56 55 07
Gabriele D’Oria
Postdoc
Postdoctoral Researcher
Food and Bioproduct Engineering
INRAE - Université Paris-Saclay
gabriele.d-oria@inrae.fr
(+39) 3454118799
Maria Hornbek
Journalist
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
maho@science.ku.dk
(+45) 22 95 42 83
Billeder
Links
Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Farlig type salmonella er stadig ikke nedkæmpet i Danmark – forskere peger på løsningerne30.6.2025 09:54:03 CEST | Pressemeddelelse
Den smitsomme og multiresistente kvægsygdom Salmonella Dublin kan være dødelig for både mennesker og dyr og medfører desuden betydelige tab for landmændene. Selvom Danmark har forsøgt at udrydde sygdommen siden 2008, er det ikke lykkedes. Et studie fra Københavns Universitet peger på den mulige årsag og de nødvendige løsninger.
Her er de blomster som bier og mennesker bedst kan lide27.6.2025 07:12:14 CEST | Pressemeddelelse
Botanikere fra Københavns Universitet og Storbritannien satte sig for at finde de bedste blomsterblandinger til bier og svirrefluer. Resultaterne gør det lettere for bl.a. haveejere og kommuner at plante de perfekte spisekamre for insekterne, som samtidig fryder det menneskelige øje.
Nyt dansk forskningscenter skal skabe designede proteiner med kæmpe potentiale25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Designede proteiner forventes at få en banebrydende effekt på en lang række områder, fra behandling af sygdomme til håndtering af miljøproblemer. Med en bevilling på 700 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og under ledelse af professor Dek Woolfson har det nye Center for Protein Design (CPD) på Københavns Universitet ambitioner, der matcher potentialet. CPD vil sætte sig i spidsen for udviklingen af proteindesign og områdets anvendelsesmuligheder gennem tværfagligt samarbejde på Københavns Universitet og partnerskaber i Danmark og udlandet.
New Danish research centre to make designed proteins with vast potential25.6.2025 08:00:00 CEST | Press release
Designed proteins are anticipated to have groundbreaking impact on a range of issues from treating disease to tackling environmental problems. With a DKK 700 million grant from the Novo Nordisk Foundation and headed by Professor Dek Woolfson, a new Center for Protein Design (CPD) at the University of Copenhagen has ambitions to match this potential. The CPD will spearhead developments in protein design and its applications through strong interdisciplinary collaborations across the university and partnerships in Denmark and internationally.
Danmarks ældste datalogiske institut får ny institutleder24.6.2025 10:34:16 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Ken Friis Larsen tiltræder fra 1. juli 2025 som institutleder på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet (DIKU). Han vil dermed stå i spidsen for at lede et af Europas førende og mest attraktive datalogiske forskningsmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum