DOF BirdLife

Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark

Del
Sølvhejre. Foto: Kent Mossin
Sølvhejre. Foto: Kent Mossin

Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende.

Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænke klimabelastningen og styrke biodiversitet og drikkevandsbeskyttelse. 

Det står klart, at fire oppositionspartier på begge sider af regeringen har trukket aftalen i en mere natur-, klima- og miljøvenlig retning. Ifølge pressemeddelelsen fra Ministerium for Grøn Trepart siger formanden for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul, bl.a.: "Vi har sikret en markant reduktion af udledning af kvælstof, så vi får ilten og fiskene tilbage i vores farvande. Vi sikrer mindre udløb af spildevand. Vi får naturprojekter som Kolindsund og store sammenhængende naturområder, der både er gode for biodiversiteten og udledningen af kvælstof. Der bliver rejst mere skov, og vi får mindre kommercielt fiskeri i åer og søer."

Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale Venstre, siger bl.a. at vi har fået solide indrømmelser i forhandlingerne, og derfor er Radikale Venstre selvfølgelig med i aftalen. Men vi er også med for at sikre, at ambitionen faktisk bliver til virkelighed. Meget vil afhænge af de beslutninger vi tager i forligskredsen de kommende måneder og år, hvis aftalen for alvor skal gøre en forskel for klima, miljø og natur.

Signe Munk, politisk ordfører og klimaordfører for Socialistisk Folkeparti, siger bl.a.: "Nu strammer vi kravene til landbrugets udledning i vores farvande. Det er afgørende, at vi sikrer et levende havmiljø og en natur, vores børn kan boltre sig i. SF har kæmpet for at få ålegræs, muslinger og masser af fisk tilbage i danske farvande. Derfor er jeg stolt over, at det lykkedes at hæve barren, så vi nu lægger os tættere op ad forskernes anbefalinger for en stærkere indsats mod kvælstofforurening. Det har været afgørende at forhindre en svækkelse af vandmiljøindsatsen, og det lykkedes samtidig med, at vi nu endelig får en klimafgift for landbruget.”

Pernille Vermund, miljøordfører for Liberal Alliance, siger bl.a. at Liberal Alliance først og fremmest har kæmpet for at styrke biodiversiteten og mere strengt beskyttet natur med bl.a. en udvidelse af de allerede planlagte naturnationalparker, en ekstra ny naturnationalpark og en ny naturnationalpark på Kalvebod Fælled i København.

Formand for Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark, Egon Østergård, glæder sig meget over, at der i de kommende år bliver langt mere natur i Danmark, og at mange fuglearter vil få bedre vilkår.

Fem nye naturnationalparker inden 2030 samt på sigt en sjette bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, en analyse der skal gøre det nemmere for f.eks. naturfonde at opkøbe landbrugsjord og en særlig indsats for havnaturen med en konkret indsats for at genoprette marine naturtyper er alt sammen sød musik en novemberdag.

I EU's forordning om naturgenopretning stilles der krav om, at både landbrugslandets almindelige fuglearter og de almindelige arter i vores skove skal have stigende bestande allerede i 2030.

Den netop indgåede aftale vil også være et skridt i den rigtige retning, så vi får mere lærkesang og vibeskrig, men der skal uden tvivl også en lang række øvrige tiltag i brug for at vende en langsigtet tilbagegang for disse folkekære fuglearter. 

Aftalen er i hus, så nu skal den blot omsættes i lovgivning, så det kan komme til at forandre og forbedre den danske natur på land og i havet. I DOF ser vi frem til at bidrage aktivt sammen med andre, når det kommer til den lokale inddragelse rundt omkring i landet.

Kontakter

Hans MeltofteFormand for Naturpolitisk UdvalgDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:29 88 92 78

Links

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.

Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse

De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye