Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.

Det er egentlig meget simpelt: Vi skal spise meget mindre kød og mange flere planter. I hvert fald hvis man spørger klimaforskerne, de grønne organisationer, sundhedseksperter og såmænd også Fødevarestyrelsen.
Én måde at gøre det på er skifte okseburgeren ud med plantefars, hælde havredrik i kaffen eller forsøge sig med vegansk ost på rundstykket om morgenen.
Som det er lige nu, er der bare en lang række forhold, som afholder mange forbrugere fra at gøre det. Det siger Davide Giacalone, der er lektor i fødevareinnovation på Syddansk Universitet (SDU).
- Først og fremmest er der smagen. Hvis produkterne ikke smager, som forbrugerne forestiller sig, eller hvis teksturen eller mundfølelsen ikke er rigtig, gider folk ikke købe produkterne. Men der er også en del, som kan være bekymrede for, om produkterne er meget forarbejdede. Og i forlængelse af det, om de i virkeligheden er ret usunde, forklarer Davide Giacalone.
Men alt det har forskeren og hans kollegaer fra Institut for Grøn Teknologi på SDU en løsning på.
Med en stor bevilling fra EU og sammen med 17 partnere fra hele Europa – heriblandt andre universiteter og en række private virksomheder – vil forskerne med forskellige fermenteringsteknikker forbedre smagen, teksturen og de sundhedsmæssige egenskaber ved plantebaserede kød- og mejerierstatninger. Forskningsprojektet har fået navnet FlavourFerm.
- Fermentering er selvfølgelig ikke nogen ny opfindelse. Det er en naturlig mælkesyregæring, og man har brugt det på fødevarer i tusindvis af år. Der findes også allerede producenter af plantebaserede produkter, som bruger fermentering, og som også er med i projektet her, siger Davide Giacalone.
- Men vi mangler stadigvæk systematisk viden om, hvilke fermenteringsteknikker man med fordel kan bruge, hvor man skal gribe processen an, og hvordan man skalerer det op. Teknologien har også udviklet sig, så man kan nogle andre ting i dag, end man kunne førhen. Lykkes vi med det, vi har sat os for, kan vi få mange flere plantebaserede produkter ned i forbrugernes indkøbskurve.
Forskningsprojektet går i gang 21. november, hvor der er opstartsmøde i Odense. Ambitionen er, at når partnerne mødes igen om fire år, så har de udarbejdet et helt katalog over fermenteringsteknikker og deres effekt på plantebaserede fødevarer, som aktører i fødevarebranchen kan tage til sig og bruge.
Fakta om projektet
FlavourFerm er et samarbejde mellem 17 forskellige partnere:
- Syddansk Universitet
- Austrian Institute of Technology
- Ainia
- Basque Culinary Center
- Umeå Universitet
- European Food Information Ressource
- Hylobates Consulting (Affiliated Entity)
- De La Cueva Gonzalez Cotera Javier (Affiliated Entity)
- Quadram Institute Bioscience
- Wroclaw University of Environmental and Life Sciences
- Åbo Akademi
- Gourmet Bornholm – center for bornholmsk madkultur
- FÆRM
- Iparlat Tecno
- Iparlat (Affiliated Entity)
- Kinoko-Tech
- Serio Roslinny
Målet er at forbedre smagen, teksturen og sundheden af plantebaserede produkter ved hjælp af fermenteringsteknikker.
Forskningsprojektet er finansieret af EU's Horizon-program og har et samlet budget på €4,659,330, altså godt 34 millioner kroner.
Kontakter
Davide Giacalone
Lektor, SDU
+45 65509629
dg@igt.sdu.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, SDU
+45 20135212
sewitt@tek.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nyt europæisk forskningscenter Quantum Excellence Center forankres ved Center for Kvantematematik12.11.2025 15:31:23 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet er blevet udpeget til at varetage den videnskabelige ledelse af det nye europæiske forskningscenter Quantum Excellence Center (QEX). SDU deltager i tæt samarbejde med Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet. Det ambitiøse forskningscenter etableres med støtte fra EuroHPC JU.
Når kvinder går om bord, ændrer kulturen sig12.11.2025 08:45:14 CET | Pressemeddelelse
En ny rapport fra Syddansk Universitet i samarbejde med rederiet Hafnia viser, at kønsblandede besætninger på fragtskibe påvirker samarbejde, ledelse og trivsel om bord. Men forandringen kræver både et opgør med gamle normer og øget fokus på mental sundhed.
Børn og misinformation på sociale medier11.11.2025 15:56:35 CET | Pressemeddelelse
Et aktuelt forskningsprojekt har set på skolebørns oplevelser og erfaringer på sociale medier. Det har bl.a. overrasket forskerne, at misinformation er et fænomen i børnehøjde, viser deres nye rapport, der er finansieret af TrygFonden.
Nyt studie tegner et overraskende sort billede af Danmark og Norden11.11.2025 08:48:49 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) og University of Cambridge har for første gang kortlagt den samlede strøm af plastik i de nordiske lande. Studiet viser, at Norden har verdens største ”lager” af plastik ophobet per person, og at kun omkring 5% bliver genanvendt her i regionen.
Forskere fjernede aminosyrer fra forsøgsmusenes kost, og så tabte de sig10.11.2025 10:30:15 CET | Pressemeddelelse
Museforsøg har sammenlignet to måder at få kroppen til at forbrænde energi på uden at bevæge sig. Den ene velkendte er at udsætte kroppen for kulde. Den anden er at fjerne to aminosyrer fra kosten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum