Lev Uden Vold og Politiet vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024
Organisationen Lev Uden Vold og Politiets indsats ’Partnerskab Mod Vold’, der hjælper både ofre og voldudøvere ud af volden, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og 50.000 kr. til at forebygge kriminalitet.

Alene i 2023 angav 50.000 danskere, at de har været udsat for partnervold. Ofre for partnervold kan være udsat for fysisk, psykisk og seksuel vold. Partnervold kan have alvorlige følger for bl.a. ofre, udøvere og børn i familien. Både ofre og voldsudøvere har brug for en håndsrækning og tidlig støtte, hvis de skal ud af volden.
I projekt ’Partnerskab Mod Vold’ yder organisationen Lev Uden Vold – i samarbejde med ti af landets politikredse – tidlig hjælp til voldsudsatte og voldsudøvere gennem telefonrådgivning. Her kan de få anonym vejledning, afklaring og henvisning til relevante tilbud, såsom krisecentre. Projektet sørger for at skabe en tryg og hurtig vej til hjælp, som ellers kan være svær for den enkelte at opsøge.
Det var med stor anerkendelse og rosende ord, at justitsminister Peter Hummelgaard i dag overrakte Den Kriminalpræventive Pris:
- Vold i hjemmet er et alvorligt samfundsproblem, der kræver handling. For at bryde voldens mønster er det afgørende med tidlig hjælp til både ofre og gerningspersoner, så risikoen for gentagelse mindskes. Projekt ’Partnerskab Mod Vold’ er et godt eksempel på, at en tidlig indsats og tværfagligt samarbejde gør en stor forskel, siger justitsminister Peter Hummelgaard.
Projektet bygger på forskning om, at ofre og udøvere er mest motiverede for at søge hjælp, når volden eskalerer, og nogen udefra, som f.eks. politiet, rækker ud for at tilbyde støtte. Foreløbig har næsten 600 personer modtaget rådgivning. Samtidig bliver politiet klædt på med viden, så de bedre kan spotte og bekæmpe vold i hjemmet.
- Når man har oplevet partnervold, kan det være svært selv at tage første skridt mod hjælp. I ‘Partnerskab Mod Vold’ er vi proaktive, og det kan være med til at nedbryde barrierer for, at voldsudsatte og voldsudøvere får den nødvendige hjælp og rådgivning. Det tætte samarbejde med politiet sikrer, at flere hurtigt får faglig støtte til at tage de første skridt væk fra et liv med vold, siger Elsebeth Kirk Muff, direktør i Lev Uden Vold.
Det Kriminalpræventive Råds formand, Erik Christensen, fremhæver, hvor vigtigt det er at gå tidligt og tværfagligt til værks i forebyggelsen af kriminalitet:
- En tidlig indsats er afgørende, når vi taler om vold i hjemmet. ’Partnerskab Mod Vold’ skiller sig ud ved at tilbyde støtte på det rette tidspunkt – før volden får lov til at eskalere. Denne indsats kan skabe tryghed og reducere risikoen for gentagelse af vold. Det fortjener stor anerkendelse. Samarbejdet mellem politi og eksperter på området er ikke kun effektivt, men også et eksempel til efterfølgelse, som forhåbentlig kan inspirere til lignende tiltag, siger Erik Christensen.
Projekt ‘Partnerskab Mod Vold’ vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024, fordi de med en tidlig indsats forebygger, at vold i nære relationer eskalerer eller gentager sig.
Partnerskab Mod Vold er støttet af TrygFonden og Augustinus Fonden.
Om Den Kriminalpræventive Pris
Det Kriminalpræventive Pris uddeles hvert år af justitsministeren til en person, gruppe eller et projekt, der gør en særlig indsats for at forebygge kriminalitet. Med prisen følger 50.000 kr. til forebyggelse af kriminalitet.
Tre projekter var nomineret til Den Kriminalpræventive Pris 2024. Udover ’Partnerskab Mod Vold’ var Politiets Online Patrulje (POP) og projekt ’Min vej hjem’ fra SSP Nordfyn blandt de nominerede til prisen. Læs mere om de nominerede her.
Nøgleord
Kontakter
Anne-Sofie ThielDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:+4541747380at@dkr.dkDet Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S
45 15 36 50
http://www.dkr.dk
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum