Dansk akvakultur - fremtidens fødevarer
Når vi taler om fremtidens fødevarer, behøver vi ikke altid at se langt frem. Akvakulturindustrien, og især den danske del, tilbyder i dag klimaeffektive alternativer, der kan bidrage væsentligt til både foder- og fødevareproduktionen.

Dansk akvakultur er en del af fremtidens fødevarer
Dansk akvakultur producerer sunde, næringsrige laksefisk fra dam- og havbrug med et højt indhold af Omega-3-fedtsyrer og en betydeligt mindre klimapåvirkning sammenlignet med andre animalske proteinkilder. F.eks. har laksefisk et klimaaftryk op til ti gange mindre end kvæg og kræver cirka fire gange mindre vand end kyllinger (Silvenius et al., 2012).
Brancheorganisationen Dansk Akvakultur producentorganisation (DAPO) ønsker derfor, at fiskeopdræt vil blive en integreret del af løsningen i forhold til de grønne omstillingsmål.
Tang og Muslinger: En fremtid for fødevarer og foder
En unik ressource i dansk akvakultur er tang, som vi arbejder på at integrere yderligere i produktionen. Virksomheder som Maripure og Danish Salmon udnytter udledningsvand fra fiskeopdræt til vækst af tang. Denne tang er ikke blot en sund fødevare; den kan også bruges som kvægfoder og bidrage til at reducere metanudledning fra køer (Nordsøposten.dk). Tang og muslinger er blandt de mest bæredygtige fødevarekilder, da de filtrerer og indkapsler næringsstoffer fra vandet og samtidig bidrager til renere vandmiljøer (Lindahl et al., 2009). Dette skaber en cirkulær økonomi, hvor produkterne gavner både miljøet og fødevareindustrien. DAPO ønsker, at der skabes bæredygtige rammevilkår inden for muslingeproduktion til konsum, da dette vil bidrage positivt til både miljøet og fødevareforsyningen.
Dansk akvakultur er en del af løsningen
Dansk Akvakultur Producentorganisation opfordrer til, at akvakulturen tages i betragtning i de aktuelle grønne trepartsforhandlinger. Muslingeproduktion fremstår som en særligt bæredygtig metode til fødevareproduktion, da den aktivt reducerer kvælstof i vandet. Samtidig udgør opdræt af fisk en klimaeffektiv måde at producere proteinholdige fødevarer på. At vælge fisk og skaldyr fra dansk akvakultur er mere end blot et fødevarevalg; det er en vej til en bæredygtig fremtid. Ved at prioritere klimaeffektive fødevarer som fisk, skaldyr og tang støtter vi både en sundere befolkning og en mere bæredygtig fødevareproduktion.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Winther KristensenPresse- og kommunikationsansvarligDansk Akvakultur Producentorganisation
Tlf:20150860cecilie@danskakvakultur.dkRené ChristensenDirektørDansk Akvakultur Producentorganisation
Tlf:52501118rene@danskakvakultur.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Akvakultur Producentorganisation
Fødevarepriser stiger - men ikke for laks og ørred2.9.2025 14:48:57 CEST | Pressemeddelelse
Debatten om stigende fødevarepriser fylder meget i både medier og samfund. Forklaringen er sammensat, men i korte træk handler det om, at den globale efterspørgsel stiger hurtigere end udbuddet.
Danske havbrug drives lovligt – branchen ser frem til ensrettede rammevilkår29.8.2025 11:33:29 CEST | Pressemeddelelse
Trods 11 års ventetid på overgang til miljøgodkendelser drives alle danske havbrug lovligt og under skærpet kontrol. Dansk Akvakultur Producentorganisation ser frem til mere gennemsigtige og ensartede rammevilkår i 2027.
Stiig Markager bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering11.8.2025 11:38:25 CEST | Pressemeddelelse
ASC Nordics svarer på kritik fremsat af professor Stiig Markager, Aarhus Universitet.
Dokumenteret forurening understreger behovet for kontrolleret fiskeproduktion26.6.2025 11:55:43 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at kemiske forureninger ophobes i vilde fisk i danske farvande. Dansk akvakultur tilbyder et kontrolleret alternativ med sikre og sunde fødevarer.
Dansk akvakultur og kokkekunst gik hånd i hånd28.5.2025 10:38:58 CEST | Pressemeddelelse
Madens Folkemøde 2025 i Nykøbing Falster blev en stor succes med over 35.000 besøgende i løbet af tre dage. Dansk akvakultur var for alvor rykket ind i centrum af både debatscener og gastronomiske oplevelser, hvor fagfolk, forbrugere og politikere mødtes omkring fremtidens klima- og miljøeffektive fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum