Banebrydende forskning kan føre til ny generation af vægttabsmedicin
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt mål for medicinsk behandling af overvægt, som ikke medfører kvalme eller tab af muskelmasse. Opdagelsen kan potentielt føre til udvikling af nye lægemidler til gavn for de millioner af mennesker, der lever med overvægt og type 2-diabetes.
I de seneste år er antallet af mennesker, der modtager medicinsk behandling for overvægt, steget markant. Millioner af mennesker verden over behandles med GLP-1-baserede lægemidler såsom Wegovy og Ozempic, som fører til vægttab. Behandlingen bidrager til, at færre mennesker bliver en del af den globale stigning i antallet af personer med svær overvægt.
Mange oplever dog bivirkninger såsom kvalme og opkast, hvilket får dem til at stoppe behandlingen. Nu har forskere på Københavns Universitet opdaget et nyt, effektivt cellulært mål for medicinsk behandling, som sænker appetitten uden at føre til tab af muskelmasse eller bivirkninger som kvalme og opkast. I modsætning til eksisterende lægemidler øger det kroppens energiforbrug – det vil sige kroppens evne til at forbrænde kalorier.
"GLP-1-baserede lægemidler har revolutioneret behandlingen af overvægt og type 2-diabetes, men vi arbejder stadig på at udvikle lægemidler, der kan øge kroppens energiforbrug og sænke appetitten uden at medføre kvalme," siger lektor Zach Gerhart-Hines fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) på Københavns Universitet og tilføjer:
"Vi tror på, at vores opdagelse, som opfylder disse behov, vil styrke arbejdet med at give millioner af mennesker adgang til mere effektive behandlingsformer uden betydelige bivirkninger."
Det nye cellulære lægemiddelmål, den såkaldte neurokinin 2-receptor (NK2R), løser flere udfordringer med de nuværende GLP-1-baserede lægemidler. Studier har vist, at effekten af GLP-1-baseret behandling af overvægt er mindre blandt mennesker, der lever med både overvægt og type 2-diabetes – en gruppe, der tæller mere end 380 millioner mennesker på verdensplan.
"Det er uklart, hvorfor mennesker der lever med både overvægt og type 2-diabetes oplever mindre vægttab ved behandling med GLP-1-baserede lægemidler end mennesker, der kun er overvægtige. Der er et tydeligt behov for bedre behandling til denne patientgruppe, og vi tror, at NK2R kan gøre en forskel," siger forskerne.
Forbrænder energi og sænker appetitten
Kropsvægt afhænger i høj grad af balancen mellem den energi, vi indtager, og den energi vi forbruger. Et højt energiindtag kombineret med lavt energiforbrug giver en positiv energibalance hvilket fører til vægtøgning, mens lavt energiindtag kombineret med højt energiforbrug giver en negativ energibalance og fører til vægttab.
Eksisterende vægttabsmedicin virker ved at skabe en negativ energibalance ved at sænke appetitten og dermed reducere kalorieindtaget. Forskere har imidlertid påpeget fordelene ved i stedet at fokusere på at øge kroppens kalorieforbrænding.
Ny forskning indikerer nemlig, at vores kroppe forbrænder færre kalorier i hvile i dag end for blot få årtier siden. På nuværende tidspunkt findes der dog ingen forsvarlig måde at øge kroppens energiforbrug på, og fokus på området er begrænset.
"Det var vores udgangspunkt, da vi besluttede at undersøge, hvad der sker, når man aktiverer NK2R i mus. Vi opdagede receptoren gennem genetiske undersøgelser, som indikerede, at NK2R er medvirkende til at opretholde energibalancen og kontrollere glukoseniveauet i kroppen," siger ph.d.-studerende Frederike Sass fra CBMR på Københavns Universitet, som er førsteforfatter til studiet. Hun tilføjer:
”Ikke alene førte aktivering af denne receptor til en forsvarlig måde at øge kroppens kalorieforbrænding. Det sænkede også appetitten, uden tegn på kvalme.”
Studierne er foretaget på mus og ikke-menneskelige primater, hvilket udgør et væsentligt skridt på vejen til kliniske forsøg. Forsøg på mennesker kan potentielt gennemføres inden for de næste to år, mens selve lægemidlet kan være klar inden for fem år.
"Denne opdagelse kan føre til den næste generation af effektive lægemidler uden betydelige bivirkninger til gavn for de knap 400 millioner mennesker verden over, som lever med både overvægt og type 2-diabetes," siger Zach Gerhart-Hines.
Om studiet
Københavns Universitet har taget patent på NK2R som lægemiddelmål. Forskning gennemført i Zach Gerhart-Hines’ laboratorium har indtil videre ført til etablering af tre biotekvirksomheder: Em-bark Biotech, Embark Laboratories og Incipiam Pharma. I 2023 blev Embark Biotech købt af Novo Nordisk med henblik på at udvikle nye metoder til behandling af kardiometaboliske sygdomme.
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkZach Gerhart-HinesLektor
Tlf:+45 60 67 06 82zpg@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Nyopdaget mekanisme i cellens energifabrik åbner for ny behandling af muskelsygdomme6.12.2024 10:33:10 CET | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en mekanisme i vores celler, der er afgørende for produktionen af energi i musklerne. Fundet kan lede til ny behandling af sygdomme, der påvirker vores muskler, som diabetes, kræft og hjertekarsygdomme.
Fodbold med vennerne kan være nok til at give dig en sundere alderdom4.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Moderat fysisk aktivitet kan have en beskyttende effekt på nervecellerne, og det kan bidrage til sund aldring. Og du behøver ikke dyrke konkurrencesport for at være med, viser forskning fra Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital.
Dansk studie viser lovende resultater for KOL-patienter27.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Bispebjerg Hospital fundet, at et B3-lignende vitamin kan mindske betændelse i lungerne hos KOL-patienter. Håbet er, at det kan føre til nye behandlingsmuligheder.
Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis12.11.2024 13:43:42 CET | Pressemeddelelse
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv. Teknologien bag har også potentiale til at kunne behandle andre inflammatoriske hudsygdomme.
’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk15.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til andre landbrugsdyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum