Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.

Forestil dig en afdeling på et af landets hospitaler. Her ligger nogle af de svageste patienter indlagt. Forestil dig så, at det blev muligt for patienterne at få serveret en lækker is, der smager dejligt. Og som ovenikøbet er fyldt med proteiner, der hjælper dem til at bibeholde deres styrke – og får dem til at komme hurtigere ovenpå igen. Oveni hatten kommer proteinerne fra en ressource, som indtil nu kun har været forbeholdt køernes foder; nemlig kløvergræs.
Scenariet kan snart blive til virkelighed, hvis det står til projektet HQProtein med lektor Vibeke Orlien fra Københavns Universitet i spidsen. I 2022 fik projektet tilskud på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ’Grønt udviklings- og demonstrationsprogram’ (GUDP) til at finde ud af, hvordan vi kan bruge græs til at lave ekstra proteinrige fødevarer. Siden da har de arbejdet på en teknologi, der skulle muliggøre netop dette. Og nu står de altså med et færdigt produkt, nemlig en is.
”Isen er plantebaseret og består blandt andet af græsproteiner. Det viser sig nemlig, at græs er fuld af proteiner. Faktisk er sammensætningen af de såkaldte aminosyrer lige så god som den er i animalske fødevarer. Hvilket i princippet betyder, at vi ville kunne overleve et helt liv med kun at spise græs,” siger Vibeke Orlien.
Udfordringen med at bruge græs i fødevarer har indtil nu været, at vi mennesker har haft svært ved at fordøje græsset. Og derudover at det smager af, ja, græs. Den første udfordring er allerede løst. Man er nemlig i stand til at forarbejde græsset på en sådan måde, at vi, trods vores kun ene mave, faktisk kan fordøje det. Den anden udfordring er mere kringlet. Og det er især denne udfordring, som projektet har arbejdet på at løse.
Nu ser det dog ud til, at en løsning er fundet; en teknologi, der kan fjerne både smagen af græs og den lidt kedelige farve, som græsset får med tiden. Den proteinrige planteis skal bl.a. serveres for borgere med behov for mad med ekstra høj næringsværdi – fx patienter, der er indlagt på landets hospitaler.
Sådan laves isen
- Først udvindes græsproteinet.
- Dernæst blandes græsproteinet med de andre ingredienser og modnes i køleskabet.
- Massen fryses herefter i en ismaskine.
- Tilbage er den plantebaserede is.
Kløvergræsmarkernes mange fordele
Kløvergræs har mange fordele. Ud over de mange gode proteiner er kløvergræsmarker nemlig geniale til at binde kulstof, samtidig med at det vidtforgrenede rodnet effektivt optager kvælstof og fosfor. Det gør kløvergræs til en glimrende partner i kampen for at nedbringe udledning af næringsstoffer til vandmiljøet såvel som fødevaresektorens klimaaftryk.
Projekt HQProtein
- Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aalborg Universitet, BiomassProtein og Skarø Is.
- HQProtein fik i 2022 tilsagn på 6,7 mio. kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens ’Grønt udviklings- og demonstrationsprogram’ (GUDP).
- Projektet løber fra januar 2023 til ultimo 2025.
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum