Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Tænk hvis man kunne opdage sygdomme som kræft eller hjertesygdomme tidligere og dermed redde flere liv.
Tænk hvis virksomheder fik et værktøj, der kunne sikre dem bedre mod cyberangreb.
Eller tænk hvis vi fik intelligente trafiksystemer, og dermed kortere rejsetid og mere pålidelighed, når vi bruger offentlig transport.
Det er nogle af de muligheder forskning indenfor AI kan og bør føre med sig. Derfor har Aalborg Universitet nu besluttet at nedsætte otte nye teams, der får til opgave at flytte videnskaben indenfor AI fremad og levere forskning, der skal sikre, at Danmark er med helt i front, når det gælder brugen af AI.
”På Aalborg Universitet har vi i mange år forsket indenfor AI – men med de nye AI:X får vi mulighed for at skabe et AI-fyrtårn, som på sigt kommer til at gøre en stor forskel – både for virksomheder, samfundet og den enkelte borger”, udtaler Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.
Fokus på det tværfaglige samarbejde
De otte nye forskningsteams: ”AI:X” kommer hver til at bestå af to direktører også kaldet ”lab-directors”, som skal komme fra hver sit institut. Den ene skal arbejde med udviklingen af AI, og den anden skal arbejde med brugen af AI. Hver ”AI:X” får desuden tilknyttet fire Ph.d.-studerende og en mentor. Det betyder, at Aalborg Universitet kommer til at facilitere et samarbejde mellem to institutter, der normalt ikke ville arbejde sammen om AI - som fx Jura og Matematik.
”Det er win-win-win”, lyder det fra Thomas Bak, der er dekan på det Tekniske Fakultet for IT og Design og initiativtager til de nye forskningsteams.
”Ved at facilitere de her tværfaglige samarbejder skaber vi helt nye muligheder for videnskaben, vi booster forskernes karrierer, og så viser vi også at AI er et af de områder vi satser på her på Aalborg Universitet”, siger han.
Det er første gang et universitet i Danmark kaster sig ud i denne form for tværfaglig forskning indenfor AI, som skal bidrage med praktiske AI-baserede løsninger inden for alt fra sundhedssektoren til bæredygtighed.
Store muligheder for yngre forskere
Investeringen i AI:X kommer til at løbe op i 55 millioner kroner og er et sats, der ikke alene skal komme samfundet og borgerne til gode, men som også kommer til at skabe nye muligheder for især yngre forskere.
Aalborg Universitet har nemlig planer om, at de nye AI:X skal være karrierefremmende for yngre forskere, og derfor skal de otte teams ledes af forskere, der befinder sig på adjunkt eller tidligt lektor-niveau.
”Vi vil gerne satse på vækstlaget af yngre forskere”, fastslår dekan Thomas Bak og forsætter:
”Hvis du er yngre forsker og gerne vil noget med din karriere, så er det det her, du skal have fat i”, siger han.
De første fire AI:X skal åbne i 2025, og de næste fire åbner i 2026.
FAKTA:
AI:X
De otte AI:X kommer til hver at bestå af to lab-directors, fire Ph.d.-studerende og en mentor. Det bliver virtuelle labs, og Aalborg Universitet faciliterer samarbejdet.
Til foråret 2025 tager Aalborg Universitet initiativ til en slags ”dating”– hvor forskerne kan møde kolleger fra andre institutter og finde ud af, hvilke felter, de gerne vil opdyrke.
Det er dekanerne på de enkelte fakulteter, der i sidste ende beslutter, hvem der skal være lab-directors.
Ph.d.-stillingerne til de første AI:X bliver slået op i foråret 2025.
Kontakter
Helene GottschalkPresse
Tlf:61967253hdg@adm.aau.dkThomas BakDekan, professor, Ph.D. Det Tekniske Fakultet for IT og Design
Tlf:25674989dekan-tech@aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Livø-anbragtes stemmer vakt til live i projekt fra Aalborg Universitet6.12.2024 05:25:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten 3.000 stykker historisk graffiti på Livø Anstaltens kornloft giver et unikt indblik i livet for de 743 mænd, som fra 1911 til 1961 var tvangsanbragt på øen. Specialestuderende fra Aalborg Universitet har kortlagt og tematiseret alle tegninger og tekststykker.
Smerteundervisning kan give knæpatienter nyt håb28.11.2024 11:40:53 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere lever med kroniske smerter efter at have fået nyt knæ. Nu viser et forsøg fra Aalborg Universitet, at undervisning i smerteforståelse har en positiv effekt på patienternes smerter. Derfor bør smerteundervisning tænkes ind som et tilbud til de mange, der føler sig ladt i stikken.
Eksperternes råd om AI i gymnasiet25.11.2024 12:03:23 CET | Pressemeddelelse
Forud for Gymnasielærerdagen 2024 har tre eksperter fra Aalborg Universitet samlet en stribe gode råd til gymnasielærere og -elever, der skal navigere i en undervisning, hvor kunstig intelligens er et nyt fænomen.
Nyt Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet25.11.2024 10:05:32 CET | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget etablerer et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet. Centeret skal blandt andet måle, om sundhedsreformen lever op til løfterne om ”tilgængelighed” og ”faglig kvalitet”.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum