Ny forskning: Flere unge i psykisk mistrivsel kommer i job og uddannelse for færre penge
De seneste seks år har forskere og praktikere i jobcentre sammen testet og tilpasset en ny metode med individuelt tilpasset støtte til at hjælpe unge i psykisk mistrivsel med at komme i job og uddannelse. Og resultaterne er positive: Flere kommer i gang og får det bedre – og så er indsatsen også billigere end de almindelige tilbud i jobcentrene.

Bedre og endda også billigere. Det var overskriften, da forskerne bag det seksårige projekt Reconnect den 5. november fremlagde de foreløbige resultater, som i hovedtræk viser god grund til at kigge i retning af evidensbaserede metoder, når unge har brug for støtte til at komme videre.
Reconnect er en integreret uddannelses-, beskæftigelses-, og psykosocial indsats målrettet unge mellem 18 og 29 år med tegn på angst eller depression.
Indsatsen er udviklet med afsæt i IPS-metoden. IPS står for Individuelt Planlagt job med Støtte og metoden, der oprindeligt er målrettet voksne med svære psykiske lidelser, har tidligere vist gode resultater.
Kernen i Reconnect er at hjælpe de unge ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse på samme vilkår som alle andre – men med intens støtte, så længe der er behov for det. De unge bliver koblet sammen med en konsulent, der er uddannet til at arbejde med metoden og deltager i en løbende evaluering.
Og efter godt 500 forløb gennemført i samarbejde med Bornholm, Rødovre og Københavns kommune kan forskerne fra Københavns Professionshøjskole, Roskilde Universitet og VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd konkludere, at projektet har udviklet en metode, der virker bedre end den almindelige indsats.
”Jeg er meget glad og tilfreds. Vi har haft et fantastisk samarbejde med de tre kommuner, hvor alle fra ledelsen til de enkelte jobkonsulenter har været meget kompetente og engagerede i projektets mål om at hjælpe de unge. Der er også en stor stolthed hos os alle over at mærke, de unge er glade for indsatsen,” fortæller Inge Storgaard Bonfils, der er docent på Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og projektleder for Reconnect.
God effekt og tilfredshed
Indsatsen og dataindsamlingen forsætter i kommunerne året ud, så derfor er de endelige tal ikke helt på plads endnu, men de foreløbige analyser peger i en positiv retning, fortæller Julia Salado-Rasmussen, som også er docent på Københavns Professionshøjskole og en del af projektet.
”Der er en signifikant positiv effekt af indsatsen. Sammenlignet med sædvanlige indsatser kommer de unge i indsatsen i højere grad i job eller uddannelse. Derudover følger vi de unges trivsel meget tæt i projektet, og vi ser også en markant og signifikant forbedring i forhold til både angst, depression og generel trivsel,” fortæller Julia Salado-Rasmussen, som også glæder sig over, at de unge selv tager godt imod indsatsen.
”Blandt vores respondenter fortæller 91 procent af de unge, at de kan lide indsatsen”.
Væsentlig besparelse
På Reconnects afsluttende konference fortalte de deltagende kommuner, at de foreløbige positive resultater bekræfter en fornemmelse af at have fat i noget, der virker, og i alle tre kommuner vil man arbejde videre med indsatsen.
Derudover bekræftede tallene også en anden fornemmelse – nemlig at indsatsen er en god del billigere end de sædvanlige indsatser til sammen målgruppe. VIVE’s foreløbige beregninger viser, at Reconnect er i omegnen af 20.000 kroner billigere pr. person sammenlignet med den sædvanlige indsats.
Københavns Kommune er allerede i gang med at skalere projektet op, så kommunen på sigt kan tilbyde en IPS-baseret indsats til alle unge i psykisk mistrivsel, der kommer i kontakt med kommunen for at få hjælp.
”Det er et kæmpe problem, at 43.000 danske unge i dag står plantet på samfundets sidelinje uden hverken job eller uddannelse. Nogle af dem til dels på grund af psykiske diagnoser, og dem er der behov for at gribe anderledes an. Vi ser store perspektiver i den metode, der bruges i Reconnect. Derfor har vi også opskaleret indsatsen fra at omfatte 90 unge københavnere til 500. For mig at se, har vi fundet en særlig formel, der virkelig kan gøre en forskel for de unges livsmuligheder,” siger Jens-Kristian Lütken (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.
Fakta
IPS (Individuelt Planlagt job med Støtte) er en evidensbaseret Supported Employment-indsats. Målet med Supported Employment er at støtte mennesker med psykiske lidelser og sårbarheder, handicap eller andre sociale udfordringer i at opnå og fastholde beskæftigelse på almindelige løn og ansættelsesvilkår. Supported Employment bygger på værdien om inklusion og anerkender, at disse mennesker ønsker og har ressourcer til at arbejde.
Reconnect er et samarbejde mellem Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, Roskilde Universitet, VIVE, Bornholms Regionskommune, Rødovre Kommune og Københavns Kommune
Projektet løber i en seksårig periode fra 2019 til 2025 og er finansieret af Novo Nordisk Fonden. Læs mere om Reconnect
For yderligere oplysninger
Københavns Kommune kan være behjælpelig med kontakt til unge borgere og konsulenter i jobcenteret, der har afprøvet indsatsen. Kontakt Martin Hessellund Petersen, Mobil 2175 3138, x48r@kk.dk
Hvis man ønsker at tale med en ung eller en de har arbejdet med det i praksis i jobcenteret, så kontakt Inge Storgaard Bonfils, tlf.: 51380476, INBO@kp.dk, inbo@kp.dk
Nøgleord
Kontakter
Maj JuniJournalist
Tlf:41898145maju@kp.dkBilleder
Links
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 5.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Reform: Tiltrængt kvalitetsløft af vores vigtige professionsuddannelser26.3.2025 13:45:59 CET | Pressemeddelelse
Den nye reform af professionsuddannelserne giver bedre muligheder for holddeling og feedback – og styrker relationen mellem underviser og studerende. Og så glæder KP-rektor Anne Vang Rasmussen sig over det store fokus på livslang læring
KP-lektor vinder naturfagspris20.3.2025 11:11:19 CET | Nyhed
Lektor og biolog Birgitte Damgaard tildeles Novo Nordisk Fondens pris til Naturfagsundervisere på Pædagoguddannelsen for hendes særlige indsats for at engagere og motivere fremtidens pædagoger inden for natur, udeliv og science
KP holder ny demokratifest for 650 skoleelever19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Selvtilliden hos nye lærere og skoleelever får en vitaminindsprøjtning, når Københavns Professionshøjskole og GRUNDLOVSFESTEN søsætter det nye initiativ Store Demokratidag på Campus Carlsberg
Kvote 2: Markant fremgang til fysioterapeutuddannelsen i Hillerød16.3.2025 11:26:32 CET | Pressemeddelelse
Blandt Campus Hillerøds seks uddannelser var det primært fysioterapeutuddannelsen, der skilte sig positivt ud ved året kvote 2. På Bornholm gik pædagoguddannelsen frem, mens læreruddannelsen kun fik to ansøgninger
Kvote 2: Fortsat nedgang på store velfærdsuddannelser15.3.2025 13:12:05 CET | Pressemeddelelse
KP har modtaget 9.449 ansøgninger via kvote 2, heraf 3.372 førsteprioritetsansøgninger. Det er samme niveau som i 2024, men KP-rektor Anne Vang Rasmussen er især bekymret over den fortsatte nedgang på pædagoguddannelsen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum