Folkekirkens Nødhjælp: Nu skal klimaregningen betales

Når verdens ledere samles til årets klimatopmøde, COP29, mandag d. 11. november, skal de forhandle om, hvor pengene til at håndtere klimaforandringerne skal komme fra.
Ved tidligere topmøder er verdens lande blevet enige om en række beslutninger: Verden skal bevæge sig væk fra fossile brændsler, tredoble den vedvarende energi, sikre, at alle lande bliver klimatilpasset og investere penge i fonden for tab og skade.
Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, siger:
"Der er mange gode intentioner. Men i virkeligheden er det ret simpelt. Vi står overfor en klimakrise, og hvis den skal håndteres, er der en regning, der skal betales. Hvis ikke vi finder pengene, kan vi ikke betale for klimakampen."
Mattias Söderberg fortsætter:
"Dette års COP bliver afgørende for, om vi kan levere på alle de gode intentioner, og for hvor ambitiøse mål vi kan sætte i fremtiden. Vi har ikke råd til at fejle."
Mattias Söderberg understreger, at klimafinansiering ikke kun handler om penge, men også om ansvar og retfærdighed:
"De lande, der har bidraget mest til klimakrisen, har en forpligtelse til at hjælpe de lande, der er mest udsatte. De rigeste lande skal selvfølgelig gå forrest og tage ansvar for deres udledninger, der lige nu fører til tørke, oversvømmelser og konflikter i verdens fattigste lande."
Folkekirkens Nødhjælp er igen i år aktive på COP’en og arbejder for innovative og retfærdige løsninger til at finansiere klimaløsningerne.
"COP29 skal være vendepunktet, hvor vi sætter handling bag ordene. Det kræver, at vi tænker nyt. Derfor inviterer Folkekirkens Nødhjælp lande fra hele verden til alliancen ’Climate Solidarity Alliance’, som kæmper for klimaafgifter på bl.a. flytransport, hvor indtjeningen går direkte til fonden for tab og skade," siger Mattias Söderberg og tilføjer:
"Der er ikke længere tid til halvhjertede løfter. Der er brug for konkrete løsninger og penge på bordet."
COP29 starter mandag d. 11. november, og Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, er i Baku under topmødet.
Kontakter
Mattias SöderbergChefrådgiver
Tlf:+4529700609msd@dca.dkOm Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Frivillige samlede 13 millioner ind i det lune forårsvejr9.3.2025 18:01:54 CET | Pressemeddelelse
Dagens resultat oversteg forventningerne hos Folkekirkens Nødhjælp, der holdt landsindsamling søndag. 'Jeg er helt blæst bagover,' siger generalsekretæren.
Historisk mange unge samler ind til mennesker i nød7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rekord mange unge har tilmeldt sig til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling søndag d. 9. marts.
Folkekirkens Nødhjælp tvunget til at skære støtten til 1,1 mio mennesker28.2.2025 12:33:46 CET | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp er tvunget til at skære støtten til 1,1 mio. mennesker i nød på grund af det amerikanske bistandsstop. Samtidig har organisationen sat gang i en stor spareøvelse, der blandt andet betyder afskedigelser af omkring 10 procent af organisationens ansatte ude og hjemme. På hovedkontoret i København blev der i denne uge nedlagt 14 stillinger, og der skal nedlægges i alt 150 stillinger. “Det er dybt fortvivlende og surrealistisk. Behovet for nødhjælp til mennesker i krig og konflikt har aldrig været større. Men vi og mange andre humanitære organisationer er tvunget til at skære i hjælpen til verdens mest udsatte på grund af det amerikanske bistandsstop,” siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. “Vi må afvikle store dele af vores arbejde med at fjerne landminer i DR Congo, stoppe uddelingen af kontanter til familier på flugt i Sydsudan og skære dybt i madrationerne til flygtninge i det nordlige Etiopien.” Den amerikanske regering stod for 15 procent
Lokale ildsjæle samler ind, hvor Trump lukker ned13.2.2025 13:01:13 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis går på gaden i deres hjemby, når Folkekirkens Nødhjælp samler ind. Behovet for lokal opbakning er større end nogensinde, efter verdens rigeste mænd har straffet verdens fattigste lande.
Folkekirkens Nødhjælp advarer: USA's bistandsstop truer globale nødhjælpsindsatser21.1.2025 12:32:41 CET | Pressemeddelelse
Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, udtrykker stor bekymring over Trumps beslutning om at indefryse den amerikanske udviklingsbistand. "USA er en stor og vigtig donor, som hjælper millioner af mennesker i verdens brændpunkter, og deres bidrag er afgørende for et stærkt civilsamfund," siger Jonas Nøddekær. Han understreger, at USA ikke blot er en vigtig bidragsyder til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer, men også en essentiel støtte for mange lokale samarbejdspartnere. "Folkekirkens Nødhjælp modtager ca. 150 millioner kroner i støtte fra den amerikanske regering. Hvis indefrysningen af amerikansk bistand bliver en permanent løsning, vil det ramme civilbefolkninger i de lande, hvor vi og vores partnerorganisationer arbejder, ekstremt hårdt. Det kan ikke understreges nok, hvor alvorlige konsekvenserne vil være," udtaler han. Jonas Nøddekær opfordrer EU og Danmark til at tage lederskabet i kampen for global udvikling: ”EU, og d
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum