Tænketanken Frej

Tænketanken Frej lancerer anbefalinger: Næste skridt for regenerativt landbrug i Danmark

Del

Efter et års omfattende arbejde, hvor Tænketanken Frej har kortlagt det regenerative landbrugs mange muligheder og udfordringer, kan der for første gang præsenteres en række konkrete anbefalinger. De kan sikre, at Danmark kommer op i gear i forhold til regenerativt landbrug. Projektet kulminerer i et stormøde på Christiansborg, hvor 150 nøgleaktører vil være til stede. 

En gruppe mennesker står i en mark og deltager i en workshop.
Aktørinddragelse: Billede fra workshop i marken

Frej vil bane vejen for udviklingen

I udlandet buldrer bevægelsen om regenerativt landbrug fremad, og store multinationale virksomheder har det på ønskelisten. I Danmark er vi anderledes uafklarede. Den grønne trepartsaftale nævner regenerativt landbrug som en mulig løsning – og afsætter bare 1 mio. kr. Tænketanken Frej har som den første danske organisation samlet nøgleaktører for at fremme dialog og løsninger, så Danmark kan komme i gear inden for det regenerative landbrug. 

”’Regenerativt landbrug’ har længe været et buzzword, især fordi der mangler en klar, fælles definition. Derfor har vi samlet erhverv, forskere og NGO’er for at komme med bud på, hvordan vi kan forholde os og udvikle regenerative landbrugspraksisser i Danmark,” forklarer direktør Marie-Louise Boisen Lendal.

Aktørerne fra hele fødevare-og landbrugssektoren - med vidt forskellige holdninger - har deltaget i to dialogfora, en felttur og en heldags-workshop med forskellige temaer. Her har de sat deres viden og holdninger i spil til centrale dilemmaer. Det har udmundet sig i analysen, som kortlægger perspektiver om alt fra relevans, definition og effekter til udpegede ambitioner og barrierer. Det har ledt til konkrete anbefalinger inden for bl.a. certificering og opbygning af værdikæde og viden på området.

Vi må ikke misse mulighederne i det regenerative landbrug

Danmark nævnes ofte som et foregangsland inden for grøn omstilling af landbruget blandt andet med verdens første CO2-afgift. “Men når det kommer til regenerativt landbrug, er vi slet ikke med på vognen endnu. Det skal vi se at komme, for i udlandet og blandt globale fødevarekoncerner er det den nye rettesnor. Vi skal passe på, at vi ikke misser toget,” uddyber Marie-Louise. 

I dag, d. 12. november, er Tænketanken Frej vært for et stormøde på Christiansborg om regenerativt landbrug. Her vil politikere, erhvervsfolk og landbrugsaktører – herunder repræsentanter fra virksomheder som Carlsberg og Nestlé – modtage de konkrete anbefalinger til, hvordan regenerativt landbrug kan understøtte Danmarks fremtidige produktion og diskutere dem i tre forskellige paneldebatter med fokus på de politiske rammer, værdikæden og uddannelse.

Om projektet

Arbejdet er en del af det treårige projekt ‘Sæt Lys på Løsningen’, hvis formål er at belyse muligheder og begrænsninger ved tre forskellige bud på løsninger på de kriser, fødevaredanmark står over for: genteknologi, regenerativt landbrug og klimavenlig kost. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden. Stormødet er udsolgt.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Frej

I Tænketanken Frej arbejder vi for at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark ved at mobilisere erhvervet og samle aktører på kryds og tværs af meninger og holdninger for at nuancere debatten. 

Vi bygger bro mellem land og by med udgangspunkt i at skabe fremdrift, fremskridt og forandring i den grønne omstilling og derigennem skabe en tværfaglig bevægelse, hvor løsninger og handling findes i fællesskab. 

Fordi vi tror på, at vi sammen skaber en mere bæredygtig fødevareproduktion- og forbrug. 

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye