Det skal du have styr på, når din forskudsopgørelse bliver frigivet
Den 12. november lander forskudsopgørelsen for 2025. Er du en af dem, der plejer at sidde klar ved tasterne, når Skattestyrelsen åbner for adgangen? Så er det nu du skal have styr på hvad, der kan have betydning for din skat næste år.

Hvert år kommer Skattestyrelsen med et kvalificeret gæt på, hvordan din indkomst og dine fradrag kommer til at se ud i det kommende år. På den baggrund bliver der lavet en beregning af din trækprocent. I år giver Skattestyrelsen adgang til danskernes forskudsopgørelser den 12. november. Og der er sund fornuft i at gå den grundigt i gennem for at undgå skattesmæk og høje renter på restskatten.
Få styr på renterne
I 2024 er renterne faldet en del. Og er de indberettede tal for renteudgifterne ikke indberettet korrekt, kan det betyde, at dine rentefradrag er for høje, hvilket kan føre til en restskat, hvis du ikke justerer udgiften.
Årsagen er at Skattestyrelsen laver forskudsopgørelsen ud fra din årsopgørelse fra året før, altså 2023. Derfor gør du klogt i at tjekke, om dine renteudgifter er opgivet korrekt, og opdatere dem på forskudsopgørelsen.
Har du købt ny bolig?
Den 1. januar 2024 trådte det nye boligskattesystem i kraft. Satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden blev her sat markant ned, hvilket betyder, at skatten er blevet lavere for langt de fleste ejendomme.
Har du købt ny bolig skal du huske at registrere din nye bolig og rette din forskudsopgørelse. Først når ejerskiftet er registreret, kan grundskylden komme på forskudsopgørelsen, hvorefter du skal godkende den nye forskudsopgørelse med grundskylden.
Vær i den forbindelse opmærksom på, at har du købt din bolig efter den 1. september 2024, så skal du rette forskudsopgørelsen både for året, hvor du købte boligen og for året efter. Gør du ikke det, risikerer du at skulle betale restskat.
Indefrysningslån på forskudsopgørelsen
Frem til 2024 kunne du indefryse stigninger i din grundskyld med et lån hos din kommune. Fra 2024 er låneordningen flyttet til skatteforvaltningen.
Ønsker du ikke at fortsætte din indefrysning, kan du framelde dig indefrysningen på din forskudsopgørelse. Det kan du gøre frem til den 31. december 2024. Vælger du at stoppe lånet inden årets udgang, løber der ikke renter på.
Hvis du derimod ikke fravælger indefrysningen på din forskudsopgørelse for 2024, stiftes der et lån i 2025, der skal betales renter af. Renteniveauet for 2025 er 3,54 pct. Renten kan ikke trækkes fra, som f.eks. renten på et realkreditlån. Men der gives et rentenedslag på 25 pct., når renten tilskrives lånet. I 2025 er renten altså 2,65 pct.
Indefrysningslån frem til 2024 bliver indtil videre i kommunerne og er fortsat rentefri. Hvis du vil have overblik over dine lån t.o.m. den 31. december 2023, skal du kontakte den kommune, der har bevilget lånet.
Sådan framelder du indefrysningen |
Ønsker du en hurtig indikation af din boligskat, kan du prøve Nyboligs boligskatteberegner. Det eneste du skal gøre, er at indtaste din adresse. |
Mere i løn? Nyt job?
I løbet af det seneste år har i snit 72.000 personer skiftet job hver måned. Er du blandt dem, venter der formentlig nogle vigtige justeringer på dig i forskudsopgørelsen, hvis du vil undgå kedelige overraskelser.
Først og fremmest skal du kontrollere, at din lønindkomst er rigtigt opgivet. Forventer du at komme til at tjene mindre end cirka 37.700 kr. om måneden før skat i 2025, skal du sørge for ikke at opgive din indkomst for højt. Det kan nemlig resultere i, at der bliver beregnet for stort beskæftigelsesfradrag, og det medfører, at du skal betale restskat.
Forventer du i 2025 at tjene mellem cirka 37.700 kr. og 55.400 kr. om måneden, kan du tage det mere roligt. Som regel betaler du den skat, du skal, men tjek alligevel at tallene passer, da de skattemæssige beløbsgrænser reguleres årligt.
Forventer du at tjene mere end cirka 55.400 kr. om måneden før AM-bidrag, skal du betale topskat. Er du usikker på, om du kommer over topskattegrænsen for næste år (611.800 kr.), kan det være en god idé at angive det højeste beløb, du kan komme til at tjene for dermed at undgå skattesmæk.
Husk kørselsfradraget
Har du over 12 km til arbejde (samlet over 24 km) – eller har fået det efter et jobskifte – skal du huske at opdatere dit kørselsfradrag. På din årsopgørelse skal du skrive, hvor mange dage, du har haft hver måned med mere end 12 km transport til arbejde. Du kan derfor gøre dig selv en stor tjeneste ved at holde styr på, hvornår du arbejder hjemme og hvornår du er på din arbejdsplads.
Du kan dog kun få fradrag for de dage, hvor du reelt pendler til og fra arbejde. Sygedage, hjemmearbejdsdage eller feriedage tæller dermed ikke med. Til gengæld behøver du ikke køre i bil. Fradraget gælder transport via både bil, cykel, tog, bus og gåben.
Vær opmærksom på, at dit kørselsfradrag ikke bliver overført automatisk fra din forskudsopgørelse til din årsopgørelse. Det skyldes, at det ikke er muligt at vide på forhånd præcist, hvor mange dage i løbet af et år, du kommer til at have mere end 12 km transport til arbejde. Derfor skal du huske at opdatere dit kørselsfradrag på din årsopgørelse, selvom du tidligere har oplyst det på din forskudsopgørelse.
Ny foreløbig vurdering
I 2025 vil boligskatten blive beregnet ud fra en foreløbig 2024-vurdering, som du som boligejer vil kunne se på din forskudsopgørelse fra den 12. november. Denne vurdering tager udgangspunkt i den foreløbige 2022-vurdering, fremskrevet til boligprisniveauet pr. 1. januar 2024. Da boligpriserne generelt faldt i de fleste kommuner i denne periode, kan mange boligejere derfor se frem til lavere boligskat.
Selvom de fleste foreløbige vurderinger forventes at være nøjagtige, vil der fortsat være vurderinger, som kan forekomme skæve. Oplever du at modtage en skæv vurdering, har du mulighed for at kontakte Vurderingsstyrelsen via vurderingsportalen.dk.
Vigtig at huske på, når du retter din forskudsopgørelse: |
|
Nøgleord
Om Nybolig
Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere, er Nybolig én af Danmarks allerstørste ejendomsmæglerkæder.
Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig
Lejlighedsmarkedet i Aarhus buldrer derudad1.7.2025 08:25:34 CEST | Pressemeddelelse
Er du på udkig efter en ejerlejlighed i Aarhus? Så skal du være hurtig. Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at interessen for at købe lejlighed i Smilets By er steget kraftigt i løbet af det seneste år. Det samme gælder priserne, og det skaber lige nu en gunstig situation for dig, der overvejer at sælge din lejlighed.
Sommeren er højsæson for indbrud: Sådan holder du tyvene væk30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indbrudstyve vil helst arbejde i fred og kunne komme hurtigt væk. Men med nogle enkle tiltag kan du gøre livet surt for dem og sikre dit hjem, så du kan tage på sommerferie eller stranden uden at skulle bekymre dig om ubudne gæster.
Fortsat stor interesse for forældrekøb18.6.2025 13:29:37 CEST | Pressemeddelelse
Selvom de økonomiske fordele er blevet færre, er forældrekøb fortsat en populær løsning blandt forældre, der ønsker at sikre deres børn tag over hovedet i landets store studiebyer.
Er dit hjem klar til sommerens skybrud?17.6.2025 13:40:09 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er over os med sol, strandliv og is i lange baner. Men indimellem rammes vi af voldsomme skybrud, hvor himlen åbner sig, og vandet vælter ned. Risikoen er størst fra maj til september, og som boligejer kan det få alvorlige konsekvenser, hvis du ikke er forberedt.
Førstegangskøber? Det skal du være opmærksom på, når du køber din første bolig12.6.2025 09:52:52 CEST | Pressemeddelelse
At købe bolig for første gang er en stor beslutning – både følelsesmæssigt og økonomisk. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvad du som førstegangskøber skal være særligt opmærksom på for at komme bedst muligt fra start.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum