Internationale studerende har tårnhøj jobmobilitet
Studerende med international baggrund er parate til at flytte langt efter et job, når de er færdige med deres studier. Næsten 9 ud af 10 forventer at søge job i Danmark, når de er færdige med deres studier. Det viser nye tal fra IDA.

Mange internationale studerende rejser til de danske uddannelsesinstitutioner og dygtiggør sig. Og heldigvis vil rigtig mange også gerne blive i Danmark og bidrage, så snart de har fået eksamensbeviset i hånden.
Nye tal fra IDA viser, at de internationale studerende tilmed også gerne rejser langt for at få den drøm til at blive til virkelighed.
I undersøgelsen, som er foretaget blandt studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet, svarer næsten 9 ud af 10, at de forventer at søge job i Danmark efter endt uddannelse. Og samlet set svarer 38 pct., at de er parate til at flytte længere end 100 km for at sikre sig et job.
Det er især blandt diplomingeniørstuderende, at mobiliteten er i top. 78 pct. af dem svarer, at de er villige til at rykke teltpløkkerne op og flytte længere end 100 km for et job i Danmark.
”Manglen på højtuddannede indenfor STEM går hverken væk i morgen eller næste år. Så ansvarlige arbejdsgivere bør stå på spring for at rekruttere disse ingeniører, it-specialister og naturvidenskabelige kandidater, så snart de har gjort deres uddannelser færdige. De kommer med den nyeste viden, og tilmed kommer de endda med indsigt om nye markeder qua deres internationale baggrund,” siger Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA.
For nylig viste Ballisagers rekrutteringsanalyse, at knap hver tredje virksomhed – 31 pct. – afviser at ansætte medarbejdere, der har engelsk som deres foretrukne sprog på arbejdspladsen.
Malene Matthison-Hansen opfordrer de arbejdsgivere, som har den tilgang til rekruttering til at komme ud af deres comfort-zone.
”Ingeniørmanglen er et strukturelt problem ikke bare herhjemme men i stort set alle lande omkring os. Jeg siger ikke, at det er nemt at ansætte den første medarbejder med international baggrund, men det kan være det eneste alternativ. Universitetsreformen lukker STEM-uddannelser fremover. Så udover at vi må lokke flere seniorer til at forlænge deres arbejdsliv, bliver vi også nødt til at tiltrække højtuddannede med STEM-kompetencer fra udlandet for at imødegå manglen. Her er der nogle, som godt nok taler engelsk til en start, men de er allerede i landet og er allerede faldet til. Fokuser også på dem,” siger Malene Matthison-Hansen.
Internationale studerende er tilmed mere mobile end deres danske medstuderende. I 2017 spurgte IDA flere end 1.500 nyuddannede medlemmer med dansk baggrund om deres appetit på at flytte til en anden landsdel for et job. Hertil svarede til sammenligning 20 pct. ”helt sikkert”.
”Forskellen på danske og internationale studerende villighed til at flytte efter et job siger måske allermest noget om, at 100 km er langt væk i en dansk kontekst, når man er født og opvokset her i landet. Det er jo en anden landsdel. Kommer man fra Spanien, Frankrig eller Indien, hvor afstandene selvsagt er større, så er 100 km næppe så langt væk – hverken mentalt eller i virkeligheden,” siger Malene Matthison-Hansen.
Nøgleord
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64
Billeder

Links
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Organisationer i opråb mod ny PET-lov7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
25 organisationer er gået sammen om at stoppe regeringens lovforslag, der giver PET hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgerne. Der er brug for en privatlivskommission.
Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA5.5.2025 14:23:35 CEST | Pressemeddelelse
39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA.
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
IDA: Skrot forslag om øget PET-overvågning10.4.2025 09:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil give Politiets Efterretningstjeneste uhindret adgang til at overvåge danskerne. ”Det er opskriften på et overvågningssamfund, når PET ved alt om den enkelte borger”, mener IDA.
Erhvervslivets bidrag sikrer at forskningsmål bliver indfriet1.4.2025 08:43:10 CEST | Pressemeddelelse
De private midler til forskning og udvikling er med til, at Danmark lever op til egne og europæiske målsætninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum