Fiskeristyrelsen

Dansk projekt giver den gas: Ny metode skal øge produktionen af grøn biogas

Del

Et nyt dansk initiativ med SEGES og Aarhus Universitet i spidsen har modtaget 11 mio. kr. fra GUDP til et ambitiøst projekt til udvikling af en ny metode til behandling af biomasse. Det skal gøre det mere attraktivt for landbrugere at aflevere gylle til biogasproduktion.

Biogasanlæg i Danmark modtager gylle fra landbruget, som ved en biologisk proces omdannes til afgasset biomasse. I den proces omdannes biomassens kulstof til biogas, der efterfølgende renses og sendes ud i gasnettet.

Den afgassede biomasse leveres tilbage til landbruget som et forbedret gødningsprodukt, da organisk kvælstof i afgasset biomasse nemmere optages af planterne.

Det gør gyllen til en eftertragtet ressource, da den både kan bruges til at producere gas til forbrugerne og bruges som gødning på landbrugets bedrifter.

Øget efterspørgsel efter gyllegas

Men høj efterspørgsel på gylle til gasudvinding har medført, at biogasanlæg i stigende omfang anvender fastere biomasse såsom halm og dybstrøelse til gasudvinding, hvilket har reduceret gødningskvaliteten i den afgassede biomasse, som projektleder Torkild Birkmose fra SEGES Innovation fortæller om:

”Det er vanskeligt at nedbryde tørstoffet i dybstrøelse effektivt, og det efterlader derfor en grovere biomasse, der har sværere ved at sive ned til planterne. Når biomassen ikke siver ned i jorden, forbliver meget af kvælstoffet på jordoverfladen, hvor det kan fordampe som ammoniak.”

En afgørende præmis for biogasproduktion er, at landbrugerne har incitament til at aflevere gylle til anlæggene. Men hvis gødningskvaliteten i den afgassede biomasse forringes, kan det udfordre landbrugets incitament til at aflevere gyllen til biogasanlægget såvel som lysten til at benytte den afgassede biomasse som gødning.

Samtidig er det i et klimaperspektiv uhensigtsmæssigt, hvis kvælstoffet fordamper som ammoniak fra jordoverfladen, når den afgassede biomasse ikke kan trænge ned i jorden.

Øget afgasning giver grønnere biogas

Projektet GIGA har modtaget 11 mio. kr. i støtte fra GUDP til at finde frem til en ny og mere effektiv separationsløsning, hvor man adskiller den våde og den tørre del af den afgassede biomasse, efter der er produceret biogas.

Det er planen, at den tørre fraktion af biomassen skal afleveres til pyrolyseanlæg, hvorfra hovedproduktet er biokul, der kan tilbageføres til markerne, og virke som kulstoflager og jordforbedring, mens den våde fraktion udbredes på markerne som et forbedret gødningsprodukt. Ved at adskille det våde fra det tørre, løses problemstillingen med afgasset biomasse, der ikke trænger ned i jorden.

Holdet bag projektet forventer at kunne øge den samlede afgasning af de 38 mio. tons gylle, der produceres i Danmark, med 5%. Omregnet svarer dét til en reduktion på 136.800 tons CO2-ækv – eller hvad der svarer til den årlige udledning fra over 20.000 danskere*.

Den forventning skal ses i relation til, at flere landbrugere vil føle sig motiveret til at aflevere biomasse til biogasanlæg, når man kan forvente et gødningsprodukt i høj kvalitet, som Torkild Birkmose her forklarer:

”Den tendens til tilbageholdenhed, vi ser fra nogle landbrugere, forventer vi at komme til livs. Der er tale om at fjerne en barriere, som vil få flere landbrugere til at aflevere biomassen i forventning om, at outputtet er godt”.

Udover at projektet forventes at øge mængden af afgasset biomasse, vil det samtidig bidrage til at reducere ammoniakafdampningen i marken.

Om projektet

Projektet GIGA forventes at være i mål med den nye separationsløsning med udgangen af 2027. I projektet deltager SEGES Innovation, Aarhus Universitet Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Institut for Bio- og kemiteknologi, Nature Energy Biogas, Samson Agro, Højgaards, Stiesdal SkyClean, Agri Energy Vrå.

GUDP står for Grønt Udviklings- og demonstrationsprogram og er et tilskudsprogram, der har til formål at støtte ny viden indenfor fødevare- og landbrugsområdet. GUDP uddeler årligt mere end 100 millioner kroner til grønne projekter. GUDP er et program under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som administreres af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. GUDP har en politisk udpeget bestyrelse, som står for at udvælge de projekter, der modtager støtte under programmet.

*Baseret på tal fra Danmarks statistik, der anslår en årlig udledning på 6,7 ton CO2-ækv pr. dansker (https://www.dst.dk/da/Statistik/temaer/klima).

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse

Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.

Skal du ud og rejse i efterårsferien? Pas på ubudne gæster i kufferten!11.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Eksotiske plantesygdomme og ødelæggende insekter kan gemme sig i frø, frugt, grønt og planter. Efterårsrejsende danskere, der rejser fra Billund Lufthavn, har derfor fredag den 11. oktober kunne få en badeboldt eller et kuffertbælte samt et godt råd af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen til, hvordan man sikrer sig mod at få ubudne med hjem i kufferten, når turen går hjemad igen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye