Ny analyse: 20 mia. kr. mindre i statskassen i 2045 fra grønne afgifter
I takt med at Danmark bliver klimaneutral, vil indtægterne i statskassen fra grønne afgifter falde med 20 mia. kr. frem mod 2045, viser nye beregninger fra DI, der derfor advarer mod at skrue op for det offentlige forbrug.

Der er godt gang i den grønne omstilling, der blandt andet bliver skubbet på vej af en række afgifter på fossile energikilder som diesel, olie og kul.
Men i takt med at vi udfaser sorte energikilder og indfaser grønne, vil der komme færre indtægter i statskassen. Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har regnet sig frem til, at der i 2045, hvor der er politisk enighed om, at Danmark skal være klimaneutral, vil være 20 mia. kr. mindre i statskassen.
- Det er en rigtig god nyhed, at de grønne afgifter rent faktisk virker, og blandt andet betyder, at flere og flere borgere og virksomheder skifter til grønne teknologier og løsninger, som er helt afgørende for, at Danmark kan blive klimaneutral. Men den dårlige nyhed er bare, at der i 2045 vil være 20 mia. kr. mindre i statskassen fra de grønne afgifter. Og det provenutab er der ingen, der hverken taler om eller ved, hvordan vi skal håndtere, siger Morten Høyer, politisk direktør i DI, og fortsætter:
- På trods af stigende afgifter på eksempelvis CO2, vil provenuet fra de grønne afgifter samlet set falde, fordi der bliver færre sorte energikilder at beskatte i fremtiden. Problemet er bare, at der ikke sættes de nødvendige penge af på den anden side af 2035, og vi skal nå målet om klimaneutralitet. Det er virkelig problematisk, når vi samtidig gerne vil bruge penge på velfærd, pensionsreformer og alt muligt andet, som der måske egentligt ikke er råd til, siger Morten Høyer.
Udfordringerne med det faldende skatteprovenu vil allerede opstå i 2035, hvor det ventes, at indtægterne vil falde med 10 mia. kr. I Finansministeriets mellemfristede fremskrivninger tages der kun højde for denne del af udviklingen i indtægterne frem til 2035. Herefter antages der en meget svag reduktionstrend, som ikke afspejler, at Danmark skal være klimaneutralt i 2045, hvorfor der ikke er sat nok penge af til at nå målet om klimaneutralitet. Derudover falder perioden med faldende indtægter fra grønne afgifter tæt sammen med perioden, hvor der forventes underskud på de offentlige finanser.
- Det bør give anledning til at genbesøge den samfundskontrakt, som vi har indgået. Ligeså vel som vi i dag implementerer klimapolitik, så vi ikke forværre klimakrisen for de kommende generationer, mener jeg også, at vi skylder vores børn og børnebørn, at de har de bedste økonomiske forudsætninger i 2045 for at få et stærkt velfærdssamfund. Og det kræver, at vi dag træffer kloge, langsigtede økonomiske beslutninger, siger Morten Høyer.
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-budgetramme rammer helt rigtigt med stor konkurrenceevnefond – men med en bitter eftersmag16.7.2025 17:50:26 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har ramt helt rigtigt med et nyt forslag om én stor konkurrenceevnefond på 409 milliarder euro, der skal styrke Europas konkurrencekraft inden for bl.a. forsvar, digitalisering og grøn omstilling. Fonden er en del af Kommissionens nye forslag til en ramme for EU's næste budget på 2 billioner euro i alt, hvoraf konkurrenceevne fylder omkring 23% af totale budget. Desværre lægger forslaget også op til en ny erhvervsskat, der vil skade Europas konkurrenceevne.
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum