Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme: CCS kan godt etableres inden 2030

Del

Dansk Fjernvarme anerkender de udfordringer og risici, som Klimarådet påpeger i regeringens Klimaplan 2024, men ser også muligheder for at nå de ambitiøse klimamål.

Jannick Hauschildt Buhl, områdechef i Dansk Fjernvarme
Jannick Hauschildt Buhl Jesper Voldgaard

I en kommentar til Klimaplan 2024 mener Klimarådet, at bidraget fra CCS (Carbon Capture and Storage) til 2030-målet er usikkert.

Den opfattelse deler Dansk Fjernvarme ikke. Grundlæggende mener fjernvarmeselskabernes brancheorganisation, at CCS godt kan etableres inden 2030. Det oplyser områdechef for CCUS og PtX Jannick H. Buhl:

- Vores medlemmer er klar til at fange CO₂, men vi er enige i, at der er mange risici forbundet med værdikæden. Dels er der den efterhånden kendte udfordring med timingen af CCS-udbuddet ift. onshore lagring, hvor onshore lageroperatørerne ikke forventes at kunne garantere lagring inden deadline for tilbud i december 2025. Dels er vi bekymrede for flaskehalse hos både leverandører, rådgivere og i myndighedsbehandlingen, når mange aktører skal etablere og forberede projekter samtidig, siger han.

Jannick H. Buhl mener, at bidraget til klimamålene fra CCS-puljen afhænger af udbudsbetingelserne.

- Med de offentliggjorte udbudsbetingelser ser vi en risiko for strategisk budgivning, særligt i cementsektoren, hvor der således kan spekuleres i selskabsøkonomisk profit. Det vil reducere puljens bidrag til opnåelse af 2030-målsætningen. Og det bør man ændre i udbudsbetingelserne, så der sikres mod spekulation, forklarer han.

Mere produktionsskov giver mere biomasse til energiformål

Klimaplan 2024 indeholder en politisk målsætning om øget produktionsskov. Her ser Dansk Fjernvarme en mulighed for at kunne mindske importen af biomasse.

- Mere produktionsskov vil føre til en stor mængde resttræ, der ofte ikke har anden anvendelse end til energiformål. Det vil altså øge Danmarks egenproduktion af resttræ fra bæredygtigt skovbrug og kunne reducere importen af biomasse, siger Jannick H. Buhl.

Dansk Fjernvarme ser frem til at samarbejde med regeringen og andre aktører for at sikre, at de nødvendige tiltag bliver implementeret effektivt og rettidigt, så vi kan nå vores fælles klimamål.

Nøgleord

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding - med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 78 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye