Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune opfylder ambitiøst klimamål på madvarer

Del

Mindre rødt kød og flere grøntsager og bælgfrugter. Det er kort fortalt opskriften på, hvordan køkkenerne i Fredensborg Kommune har nået deres klimamål om 30 pct. mindre CO2-udledning fra et ændret og mindre forbrug af kød fra 2022 til 2024.

De tre søjler i venstre halvdel af figuren viser den samlede CO2 udledning fra fødevareindkøb i Fredensborg Kommune. Her er faldet på 11,2 pct.  De tre søjler til højre viser CO2-udledningen fra indkøb af kød. Her er faldet på 31 pct.
De tre søjler i venstre halvdel af figuren viser den samlede CO2 udledning fra fødevareindkøb i Fredensborg Kommune. Her er faldet på 11,2 pct. De tre søjler til højre viser CO2-udledningen fra indkøb af kød. Her er faldet på 31 pct.

Samlet set er CO2-udledningen fra kommunens indkøb af fødevarer faldet med 11,2 pct. Det skyldes især reduktionen på hele 31 pct. gennem et ændret forbrug af kød.

Klimamålet – som er besluttet af byrådet - gælder for alle kommunens køkkener samlet set. Det betyder, at målgrupperne er meget forskellige og omfatter alle fra de mindste børn i børnehusene, beboerne på plejehjemmene, hjemmeboende ældre og kommunens medarbejdere.

”Det er et flot resultat, som kun er nået takket være vores dygtige medarbejdere og ledere i kommunens køkkener”, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen, og fortsætter:

”Vores klimamål er ambitiøse og kræver en stor indsats og kreativitet i køkkenerne, så de får alle aldersgrupper med på omlægningen og de nye opskrifter og tilbud. Men der er ingen tvivl om, at vi er på rette vej – og det kan vi med god grund være stolte af”.

For køkkenerne på ældreområdet er det lykkedes at reducere den samlede CO2-udledning med 6 pct. siden 2022 og udledningen fra kødforbruget med hele 33 pct. De ældre har bl.a. fået mulighed for at vælge vegetarretter hver uge, mens de velkendte kødretter tilberedes med mindre klimabelastende slags kød som gris og kylling.

På børneområdet har køkkenerne længe haft fokus på mere klimavenlige måltider, men alligevel er der børnehuse, som med en endnu mere fokuseret indsats har formået af reducere deres CO2-udledning yderligere. 

I rådhusets køkken har man fx indført en vegetarret to gange hver uge – og generelt arbejdet med at erstatte oksekød, kalvekød og lammekød med gris, kylling, fisk og bælgfrugter. Det har givet en samlet CO2-reduktion på 17,5 pct. siden 2022.

Tallene er ikke korrigeret for antallet af borgere og medarbejdere, som køber mad fra kommunens køkkener. Der er dog ikke sket store ændringer på to år. Fx er antallet af beboere på plejehjemmene uændret.

Kontakter

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (A) tlf. 25 29 19 42

Billeder

De tre søjler i venstre halvdel af figuren viser den samlede CO2 udledning fra fødevareindkøb i Fredensborg Kommune. Her er faldet på 11,2 pct.  De tre søjler til højre viser CO2-udledningen fra indkøb af kød. Her er faldet på 31 pct.
De tre søjler i venstre halvdel af figuren viser den samlede CO2 udledning fra fødevareindkøb i Fredensborg Kommune. Her er faldet på 11,2 pct. De tre søjler til højre viser CO2-udledningen fra indkøb af kød. Her er faldet på 31 pct.
Download

Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye