Operation er den bedste løsning for patienter med svær slidgigt i hoften
Forskere fra Syddansk Universitet har nu vist, at operation med kunstig hofte er bedre end træning alene for personer over 50 år med svær slidgigt i hoften.
Slidgigt i hoften er en meget almindelig lidelse, især blandt ældre. Behandlingen ved svær slidgigt i hoften er at udskifte hofteleddet med en kunstig hofte. I Danmark udføres der hvert år cirka 11.000 operationer for slidgigt i hofteleddet.
- Der har manglet forskning, der direkte sammenligner om operation er at foretrække frem for træning hos personer med svær slidgigt. Derfor har vi nu i et lodtrækningsforsøg undersøgt, om der er forskel imellem de to typer af behandling, forklarer Thomas Frydendal, projektleder og ph.d.
Resultatet var klart: Deltagerne i forsøget fik bedre selvrapporteret smertelindring og funktion i dagligdagen med en operation med kunstig hofte end med træning.
Operation er bedst, men træningen er ikke nødvendigvis spildt
Deltagerne var vurderet egnede til operation, inden de kom med i forsøget og blev altså igennem lodtrækning tildelt enten operation med kunstig hofte eller træning. De var informeret om, at hvis behandlingsforløbet med træning gav utilstrækkelige forbedringer, for eksempel på smerterne, så kunne de tilvælge operationen undervejs.
- Efter et halvt år havde 21 % af de deltagere, som skulle træne, fået en hofteoperation, og efter to år har 23 % fortsat fravalgt operation. Vi kan ikke give præcise grunde til, hvorfor den enkelte deltager endnu ikke er blevet opereret, men det belyser eventuelt vigtigheden af, at personer med slidgigt i hoften, gennemfører anbefalet ikke-kirurgisk behandling som for eksempel træning, inden lægen henviser til kirurgisk vurdering, forklarer Kim Gordon Ingwersen, initiativtager til projektet og forsker ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
Andre studier har vist, at styrketræning ser ud til at medvirke til, at personer med slidgigt i hoften kommer sig hurtigere efter operation.
Hjælp til fælles beslutning om behandlingsvalg
Forskningsprojektet giver klinikere og personer med svær slidgigt i hoften der er fundet egnet til kunstig hofte konkret information om, hvad der kan forventes af forbedringer, hvis de vælger operation eller træning.
- Vi har vist, at behandling med kunstig hofte er bedst, men at træning kan være tilstrækkelig for nogle personer og ofte udsætte behovet for operation. Denne viden kan bruges som en del af et beslutningsværktøj i klinisk praksis for at sikre evidensbaseret fælles beslutningstagen om behandlingsvalget, siger Kim Gordon Ingwersen.
- Vi formodede inden projektet, at operation med kunstig hofte var bedre, men nu har vi en gang for alle slået det fast, som det første lodtrækningsforsøg på verdensplan, forklarer Søren Overgaard, Professor og ortopædkirurg ved Bispebjerg Hospital, og runder af:
- Samtidig kan vi se at nogle personer ser ud til at kunne klare sig med et træningsforløb, hvilket også er god ny viden.
Om studiet:
- Studiet er udgivet i det anerkendte medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine
- Et klinisk lodtrækningsforsøg med 109 patienter fra 4 hospitaler.
- 53 patienter blev opereret og fik en kunstig hofte, mens 56 patienter fik et træningsforløb, hvor de to gange ugentligt i 12 uger trænede med en fysioterapeut. Herefter fik de tilbudt et 12-ugers træningsprogram, de selv kunne fortsætte med.
- Effekten blev målt på selvrapporteret hoftesmerte og –funktion ved hjælp af et spørgeskema.
Kontakter
Kim Gordon IngwersenInstitut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet
Tlf:+45 7940 6159Tlf:+45 2348 9320kim.ingwersen@rsyd.dkNana Olejank HansenKommunikationsmedarbejder Klinisk Institut/Institut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:65 50 30 64nolejank@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum