Rekordhøj tillid til de offentlige digitale løsninger
Ny undersøgelse viser, at 82 procent af danskere har tillid til de offentlige digitale løsninger. Analysen viser også, at trygheden ved at anvende Digital Post stiger år for år – særligt blandt ældre.
Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, og danskerne er flittige brugere af offentlige digitale løsninger som fx MitID, Digital Post, sundhed.dk og borger.dk.
Hvert år udarbejder Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Danmarks Statistik og Ældre Sagen en analyse, der kortlægger danskernes brug og tillid til de digitale løsninger. I år svarer 82 procent af befolkningen, at de er meget enige eller enige i, at de har tillid til løsningerne. Det er en stigning på 4 procentpoint sammenlignet med året før, og det er samtidig den højest målte tillid, siden man begyndte at lave målingen i 2021.
”Det er meget positivt, at danskerne har rekordhøj tillid til de digitale offentlige løsninger og generelt har gode oplevelser med dem. Men det høje tillidsniveau må ikke blive en sovepude. Jeg ser tillid som et helt afgørende fundament for, at vi kan fortsætte den digitale rejse og i fremtiden øge brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor. Jeg kommer derfor til at arbejde hårdt for, at så mange som muligt har gode oplevelser med de digitale løsninger og har tillid til dem,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage.
Undersøgelsen viser, at det er en lille andel af borgerne, der ikke har tillid til løsningerne. Det drejer sig i 2024 om 5 procent.
Markant vækst i de ældres tryghed
Digitaliseringsstyrelsen har målt borgernes tryghed ved at anvende Digital Post helt tilbage fra 2017 til i dag.
Borgernes samlede tryghedsniveau er steget fra 77 procent i 2017 til 88 procent i 2024.
Særligt ældres tryghed er steget over perioden. Blandt de 75-89-årige er trygheden steget fra 43 procent i 2017 til 72 procent i 2024.
”Offentlige digitale løsninger skal være nemme og trygge at bruge. Jeg er derfor ekstra glad for, at særligt de ældre i stigende grad føler sig trygge, når de skal bruge Digital Post. Vi skal fortsætte med at gøre det lettere at få hjælp til det digitale af fx pårørende. Det kan være med til at gøre det digitale endnu mere trygt,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage.
Læs hele analysen her: ’Tilliden til den digitale offentlige sektor 2024’.
Fakta om analysen
- Analysen er baseret på data fra undersøgelsen ’It-anvendelse i befolkningen’, der gennemføres hvert år af Danmarks Statistik i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og Ældre Sagen.
Undersøgelsen stiller danske borgere en række spørgsmål om deres it-vaner, herunder deres tillid til offentlige digitale løsninger, tryghed ved at anvende løsningerne samt generelle oplevelse af den digitale offentlige sektor - I 2024 deltog 3.937 respondenter i undersøgelsen. Respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning mellem 15-89 år.
- Analysen tager primært udgangspunkt i ’It-anvendelse i befolkningen 2024’, men anvender også data fra tidligere års publikationer.
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@digmin.dkFølg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum