Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer

Del

Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.

”Spildevandsovervågning er en ny teknologi. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet,” siger Christian Lindholst.
”Spildevandsovervågning er en ny teknologi. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet,” siger Christian Lindholst. Foto: Simon Byrial Fischel Aarhus Universitet

Borgernes spildevand bliver i stigende grad brugt som en kilde til information, der kan højne folkesundheden.

Nu har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet og Sundhedsstyrelsen indledt en måling af spildevandet fra de seks byer København, Næstved, Odense, Esbjerg, Aarhus og Aalborg, der skal afsløre forbruget af almindeligt forekommende illegale misbrugsstoffer.

Spildevandsanlæggene samler prøverne ind, og Institut for Retsmedicin i Aarhus analyserer forekomsten af bl.a. kokain, amfetamin, metamfetamin, heroin, THC, MDMA og ketamin. Prøverne analyseres også for flere opioider, der anvendes som både lægemidler og misbrugsstoffer – fx morfin, metadon, codein, tramadol, oxycodon og fentanyl. 

Målingerne har stor værdi, fordi spildevandet fra de seks byer dækker omkring 1.2 mio. mennesker, fortæller Christian Lindholst, institutleder på Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.

”Resultaterne bliver et stærkt supplement til andre undersøgelser af danskernes forbrug af misbrugsstoffer. En af fordelene er, at data ikke afhænger af, om man fx svarer retvisende i et spørgeskema,” siger han.

”Det er en forholdsvis billig måde at indsamle store mængder data, og det kan bl.a. bruges til at estimere, hvor stort forbruget af misbrugsstoffer er i Danmark, og følge udviklingen over tid. Det kan vi sige ret præcist, fordi projektet kan komme til at inkludere spildevand fra en meget stor del af Danmarks befolkning,” forklarer Christian Lindholst.

Indsamlingen af spildevand fra de seks byer er begyndt i 2024. Prøverne bliver samlet ind hver dag i en uge – og målingerne gentages indtil videre med et halvt års mellemrum.

Erfaring fra covid-19

Spildevandsanalyse for misbrugsstoffer har tidligere været anvendt i Danmark i et begrænset omfang, men aldrig i forbindelse med et overvågningsprogram som det, der nu lægges op til.

”Spildevandsovervågning er en ny teknologi, og der sker en hurtig teknisk udvikling. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet,” siger Christian Lindholst.

Målingerne sker i samarbejde med Statens Serum Institut (SSI), som gennem flere år har indsamlet spildevandsprøver fra mange forskellige renseanlæg i Danmark som led i overvågningen af covid-virus.

Da covid-19-epidemien ramte, blev analyser af spildevand for første gang taget i brug til systematisk at overvåge en sygdom i Danmark. Metoden var effektiv, for spildevandsanalyser og PCR-tests gav overordnet det samme billede af smitte i befolkningen, viser en analyse fra Statens Serum Institut, der nu har etableret et logistisk setup for prøveudtagning, prøveforsendelser, indrapportering af tilhørende data, kontaktpersoner osv. med renseanlæggene, som det nye projekt kan drage nytte af.

Selve analyserne er relativt lette at udføre, når de først er implementeret i laboratoriet, forklarer Christian Lindholst. Men tolkning af data kan være udfordrende og kræver både erfaring og kendskab til de begrænsninger, som spildevandsanalyse indeholder.

”Af den grund er det vigtigt, at vi er en del af et stort europæisk samarbejde – EUDA – hvor vi kan få hjælp og sparring fra meget erfarne folk på området,” siger han.

Spildevandsdata skal fremover inkluderes i den årlige rapport ”Narkotika på Gadeplan”, som udkommer i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Rigspolitiet, politikredsene i Danmark og de retsmedicinske institutter.

 

FAKTA: EUDA holder øje med spildevandet i EU

I 2024 skiftede the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) navn til det mere mundrette the European Union Drugs Agency (EUDA).

Agenturet står (fortsat) for indsamling, analyse og formidling af data fra EU’s medlemslande. Men EUDA har nu også mandat til at:

  • Udsende advarsler via et nyt europæisk narkotikavarslingssystem, når højrisikostoffer dukker op på markedet (som supplering til nationale varslingssystemer og EU's tidlige varslingssystem om nye psykoaktive stoffer)
  • Overvåge og adressere brugen af ​​flere nye stoffer, som bliver mere almindelige og kan have sundhedsskadelige virkninger
  • Oprette et netværk af retsmedicinske laboratorier, som kan fremme informationsudveksling om nye tendenser og uddanne nationale retsmedicinske lægemiddeleksperter
  • Spille en stærkere international rolle og støtte EU’s narkotika-politik
  • Hjælpe og styrke de nationale hovedaktører for at sikre, at medlemsstaterne er i stand til at levere relevante narkotikarelaterede data til EUDA.
  • Læs mere om EUDA’s spildevandsovervågning her: Wastewater analysis and drugs — a European multi-city study | www.euda.europa.eu

-

FAKTA: Spildevandsovervågning – et redskab med store perspektiver

Det nye, danske overvågningsprogram med fokus på misbrugsstoffer er tilmeldt EU-WISH (Wastewater Integrated Surveillance for Public Health), som videreudvikler sygdomsovervågning gennem spildevand.

Statens Serum Institut står, sammen med det græske folkesundhedsinstitut, i spidsen for EU-WISH, der har deltagelse af en lang række europæiske lande. Målet er bl.a., at myndighederne skal kunne reagere hurtigt, når der er nye epidemier på vej.

EU-WISH løber i tre år, og formålet er at støtte de deltagende lande med at forbedre og udvide spildevandsovervågning til gavn for folkesundheden.

Kilde: Statens Serum Institut og EU-WISH

Nøgleord

Kontakter

Institutleder Christian Lindholst
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: 20 93 92 23
Mail: cl@forens.au.dk

Billeder

”Spildevandsovervågning er en ny teknologi. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet,” siger Christian Lindholst.
”Spildevandsovervågning er en ny teknologi. Det er et spændende værktøj til at følge forbruget af de mest almindelige misbrugsstoffer på tværs af hele landet,” siger Christian Lindholst.
Foto: Simon Byrial Fischel Aarhus Universitet
Download

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye