Jobcentret flyttede ud i skoven – det hjalp en gruppe unge mænd i uddannelse og job
I Aarhus blev en flok ledige, sårbare unge mænd samlet om et knitrende bål ude i skoven hver dag i 13 uger i stedet for at møde op i jobcentret. Målet var at hjælpe mændene ud af offentlig forsørgelse. Nu er hovedparten af dem i uddannelse eller job.
Giver det mening, når en kommune dropper samtaler i jobcentret og i stedet samler en gruppe ledige ude i naturen?
I Aarhus har en evaluering af projekt ”Fodfæste gennem naturen” vist, at svaret er ja.
Et år efter, at Jobcenter Aarhus samlede en flok yngre mænd i alderen 25-29 år, der hang fast i ledighed og havde sociale og helbredsmæssige problemer, i et forløb ude i skoven, har 57 procent af dem fundet vej til uddannelse og job.
Det viser en afsluttende evaluering af projektet, der nu er gennemført.
Deltagerne var 22 unge mænd, der inden projektet var vurderet til at være i stor risiko for ikke at komme i uddannelse eller job, blandt andet på grund af misbrug, kriminalitet eller svære diagnoser.
Trine Thomsen – projektleder på ”Fodfæste gennem naturen” og seniorkonsulent i videnshuset Cabi siger om projektets resultater:
”Resultaterne ser meget lovende ud. Evalueringen viser, at denne metode, hvor traditionelle samtaler i jobcentret blev erstattet af fællesskab og livsmestring ude i naturen, har formået at løfte en udfordret gruppe unge videre i uddannelse og job”.
”Det er særligt overraskende, at de unge har formået at blive i både uddannelse og job her et år efter, når vi ser på graden af deres udsathed”, tilføjer hun.
Fandt fremtidens kurs i skoven
Mændene blev sendt ud i skoven sammen med en virksomhedskonsulent fra Jobcenter Aarhus og en naturfacilitator. Som led i beskæftigelsesprojektet skulle de gennem et 13 ugers forløb samarbejde om at sanke brænde og urter, lave mad over bål og dele livserfaringer med andre i samme situation som dem selv.
Trine Thomsen vurderer, at de anderledes rammer, som deltagerne mødte ude i naturen, har været afgørende for projektets gode resultat. For skovens frie rammer med højt til himlen stod i skarp kontrast til det, mændene ellers havde mødt, når de troppede op til et møde i jobcentret.
”Det gjorde helt sikkert en forskel, at virksomhedskonsulenten flyttede med ud i skoven. Han indgik i samtalerne ved bålet, og pludselig var han ikke længere blot én af dem fra kommunen’. Han fik en anden relation til deltagerne, og det gjorde det lettere for ham at få lov til at hjælpe dem med at komme videre i praktik, job eller uddannelse,” siger hun.
”Virkelig flot afslutningsprocent”
I Aarhus Kommune er Pia Ulrich-Hansen, centerchef for Ungecenter Uddannelse og Aktivitet, særdeles tilfreds med resultaterne fra projektet:
”Vi er meget tilfredse med samarbejdet med Cabi og de øvrige samarbejdspartnere i projektet. Det er en virkelig flot afslutningsprocent for nogle mennesker, der er ekstremt udsatte. Det fortæller mig, at når vi som kommune bruger naturen i beskæftigelsesindsatsen, så opstår nye muligheder og resultater”.
”Naturen giver et andet rum for dialog. Derude er der plads til at drømme og være sårbar. Jeg glæder mig over, at de unge mænd fandt et fællesskab og et personligt fodfæste, der har rykket mange af dem i uddannelse og i beskæftigelse,” udtaler Pia Ulrich-Hansen.
Udsatte kvinder ude i naturen nu
De gode erfaringer og metoderne fra ”Fodfæste gennem naturen” bliver i øjeblikket afprøvet og videreudviklet med en anden målgruppe, nemlig udsatte, unge kvinder i alderen 18-29 år i Aarhus Kommune.
Projektet hedder ”Grobund til fremtiden” og løber frem til udgangen af 2025. I projektperioden er det planen, at i alt 48 kvinder fra målgruppen skal ud i naturen, opbygge nye fællesskaber og tage de første skridt mod uddannelse eller job.
Bag det igangværende projekt står Aarhus Kommune, Naturfællesskaber og Huset Relief. Videnshuset Cabi er projektleder, mens Det Obelske Familiefond støtter økonomisk.
Fakta om ”Fodfæste gennem naturen”
Projektet var et samarbejde mellem videnshuset Cabi, Aarhus Kommune og Mandefællesskaber (nu Naturfællesskaber ApS), mens NGO-organisationen DareGender gav sparring. Det blev støttet af VELUX FONDEN med tre mio. kr. Deltagerne i projektet kom fra Jobcenter Aarhus og var enten i ressourceforløb eller vurderet aktivitetsparate på uddannelseshjælp. Projektet var bygget op af to moduler: Et 13 ugers skovforløb med cirka to ugentlige fællesskabsaktiviteter ude i naturen og et efterværn på 13 uger med i alt fire opfølgende møder.
Du kan læse mere om ’Fodfæste gennem naturen’ og downloade projektets metodeguide her: https://www.cabiweb.dk/brug-cabi/cabis-publikationer/metodeguide-fodfaeste-gennem-naturen/
Vil du vide mere om ’Fodfæste gennem Naturen’, kontakt:
Trine Thomsen, seniorkonsulent i Cabi, på tlf.: 2065 8697 eller mail: tri@cabiweb.dk eller
Bo Johannes Thiesen, direktør i Naturfællesskaber ApS, på tlf.: 2868 2601 eller mail: bo@naturfaellesskaber.dk
Nøgleord
Kontakter
Dorthe LundhPresseansvarlig
Tlf:40 16 31 01dol@cabiweb.dkwww.cabiweb.dkTrine Rask ThomsenProjektleder og seniorkonsulent
Tlf:2065 8697tri@cabiweb.dkBilleder
Vedhæftede filer
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Randers-virksomhed i spil til national CSR-pris – gør en forskel for socialt udsatte8.11.2024 08:13:14 CET | Pressemeddelelse
Elektronikvirksomheden El Recycling er nomineret til CSR People Prize 2024. Virksomheden er lykkedes med at tænke social bæredygtighed ind i alle funktioner og har skabt en arbejdsplads med plads til forskellighed.
Logistikvirksomhed gør en forskel for udsatte ledige – nu er de i spil til national CSR-pris7.11.2024 08:53:55 CET | Pressemeddelelse
Logistikvirksomheden Frode Laursen A/S er nomineret til CSR People Prize 2024. Virksomheden har ansat cirka 90 udsatte ledige og skabt en arbejdsplads med plads til forskellighed, der giver tryghed og godt omdømme.
Kids-world i Esbjerg gør en forskel for udsatte unge – nu er de nomineret til national CSR-pris7.11.2024 08:49:03 CET | Pressemeddelelse
Børnetøjswebshoppen Kids-world ApS i Esbjerg er nomineret til CSR People Prize 2024 for virksomhedens indsats for at give et stort antal unge en god start på arbejdslivet.
Brøndbyvirksomhed i spil til national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige7.11.2024 08:46:19 CET | Pressemeddelelse
ProfilService A/S er nomineret til CSR People Prize 2024, fordi de, via innovative tiltag og investeringer, er lykkedes med at ansætte udsatte ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Slagelse-virksomhed er nomineret til national CSR-pris for at give udsatte unge en ny chance7.11.2024 08:42:38 CET | Pressemeddelelse
Harald Nyborg i Slagelse er nomineret til CSR People Prize 2024. Virksomheden ser vigtige ressourcer ved at ansatte udsatte ledige – særligt sårbare unge. 25 % af butikkens ansatte stammer fra kanten af arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum