Godt nyt om brystkræftbehandling
Ingen øget risiko for blodpropper hos kræftpatienter, der får medicinen.
Der er ingen sammenhæng mellem behandling med brystkræftmedicinen aromatasehæmmere og en øget risiko for blodpropper i hjerne eller hjerte.
Det er konklusionen i et nyt, stort studie, der er det hidtil største af sin slags, baseret på data fra næsten 33.000 danske kvinder med brystkræft.
Indtil nu har det været uklart, om aromatasehæmmere øger risikoen for at udvikle blodpropper. Men den bekymring bliver altså ikke understøttet af den nye forskning.
- I takt med, at flere kræftpatienter lever længere med deres sygdom, er det i stigende grad vigtigt at have fokus på, om behandlingerne har langtidseffekter. Derfor er det nye resultat vigtigt, både for læger og for patienter, siger Marie Lund.
Hun har stået i spidsen for den nye undersøgelse og er afdelingslæge ved Bispebjerg Hospital, klinisk lektor ved Københavns Universitet og forsker ved Statens Serum Institut.
Aromatasehæmmere bliver i dag brugt til at behandle brystkræft hos kvinder efter overgangsalderen, og hvor kræften er afhængig af hormonet østrogen for at vokse. Midlet har sikret, at flere af disse kvinder overlever brystkræft end med tidligere behandlinger.
Den nye forskning er netop offentliggjort i et af verdens førende medicinske tidsskrifter, Lancet Oncology, og den er udført af forskere fra bl.a. Bispebjerg Hospital, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Rigshospitalet og Statens Serum Institut.
Stor mængde af data
Den nye forskning er baseret på data fra forskellige landsdækkende registre, herunder fra DBCGs (Danish Breast Cancer Groups) register over kvinder med brystkræft. Data er landsdækkende og inkluderer i alt næsten 33.000 kvinder med tidlig brystkræft efter overgangsalderen. De 33.000 udgøres dels af kvinder, som er behandlet med aromatasehæmmere, dels af en kontrolgruppe af kvinder som ikke er behandlet med aromatasehæmmere.
Registrene indeholder samtidig mange detaljer om de registrerede kvinder, og derfor har forskerne kunnet tage højde for mange forskellige faktorer, der kan påvirke sammenhængen mellem medicinen og eventuelle blodpropper i hjerne eller hjerte. For eksempel har forskerne set på to grupper af kvinder. Den ene gruppe kvinder har tidligere haft nogle bestemte hjertekarsygdomme, det har den anden gruppe kvinder ikke.
- Vores resultater understøtter ikke, at der er en øget forekomst af blodpropper i hjerne eller hjerte i nogen af grupperne behandlet med aromatasehæmmere. Det betyder, at selv hvis man tidligere har haft iskæmisk hjertesygdom, hjertesvigt eller blodprop i hjernen, er der ikke grund til at fravælge behandling med aromatasehæmmere, siger forskningschef Mads Melbye fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der er sidsteforfatter på undersøgelsen.
Resultaterne er offentliggjort her: Lund M. et al.: Ischemic cardiotoxicity of aromatase inhibitors in postmenopausal women with early breast cancer: An analysis of real-world data. The Lancet Oncology. Online October 29, 2024.
Kontakter
Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:28952828mvw@cancer.dkOm Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Næsten hver tiende er under 14 år ved første solarietur3.12.2024 09:08:11 CET | Pressemeddelelse
Størstedelen af solariebrugere er under 18 år første gang, de går i solarium. Alarmerende, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening4.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum