Højt vikarforbrug går ud over elevernes faglighed og trivsel
Stigende brug af vikarer i folkeskolen skaber mere uro og har konsekvenser for elevernes faglighed og trivsel – det siger et stort flertal af lærerne i ny undersøgelse. Det skal vi tage alvorligt, og det kræver investeringer, lyder det fra Danmarks Lærerforening.
Der er ikke noget at sige til, hvis eleverne i folkeskolen lidt for ofte har svært ved at genkende deres underviser. I en ny undersøgelse blandt lærerne svarer to tredjedele nemlig, at deres elever typisk har tre eller flere vikarer i løbet af en måned.
Antallet af timelønnede vikarer i folkeskolen steg voldsomt efter 2014, og har – fraset corona-årene – ligget på et højt, stabilt niveau.
Og det har konsekvenser. Et stort flertal af lærerne oplever nemlig, at det høje vikarniveau giver mere uro i klassen samt at eleverne får en dårligere faglig udvikling og dårligere trivsel.
Det skal vi tage alvorligt, lyder det fra formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.
”Vikarerne er ofte unge mennesker, der utvivlsomt gør deres bedste og påtager sig en stor og vigtig opgave. Men det er bare ikke det samme som en uddannet lærer, der kender eleverne, har viden om og erfaring med undervisning - og med at arbejde med trivslen i klassen,” siger han.
Der bør derfor være mere tid og fleksibilitet, så de faste lærere på skolen har bedre rum til at dække ind for hinanden.
”Og så skal arbejdsmiljøet altså forbedres markant på skolerne. Vi ser alt for mange både nyuddannede og erfarne folkeskolelærere smide håndklædet i ringen, fordi de er sat i nogle rammer, de ikke kan lykkes i – og så fravælger de jobbet i folkeskolen og behovet for vikarer stiger,” siger han og fortsætter:
”Vi skal derfor investere i skolerne, lærerne, trivselsarbejdet og den gode undervisning. I alt det, der kommer vores børn og unge til gode,” siger han.
Fakta - omfang og konsekvenser af brug af vikarer i folkeskolen
Så mange forskellige vikarer møder eleverne typisk i løbet af en måned:
0: 5 pct.
1: 8 pct
2: 20 pct.
3: 25 pct.
4: 24 pct.
5: 12 pct.
6: 3 pct.
7 eller flere: 4 pct.
Det mener lærerne den stigende brug af vikarer har for elevernes faglige og sociale udvikling:
Uro i klassen – 90 pct.
Et højere konfliktniveau – 81 pct.
Manglende sammenhæng i den undervisning eleverne møder – 81 pct.
Utryghed for den enkelte elev – 80 pct.
Dårligere faglig udvikling – 77 pct.
Dårligere trivsel – 72 pct.
Kontakter
Mads Kaltoft OhstenPresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:28492701mko@dlf.orgFølg pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Lærerforening
Statens nye topforhandler valgt28.3.2025 13:12:13 CET | Pressemeddelelse
Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) har i dag valgt Gordon Ørskov Madsen (LC) som formand, og han bliver dermed ny topforhandler for de knap 200.000 ansatte i staten.
Lærerformand: Professionsreform skal føre til kompetenceløft og flere uddannede lærere i folkeskolen26.3.2025 14:58:03 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har præsenteret en ny reform af professionsuddannelserne. DLF-formand Gordon Ørskov Madsen understreger, at det er afgørende, at reformen fører til flere uddannede lærere.
DLF: Glædeligt at ministeren vil ændre uklare regler om fysisk indgriben21.3.2025 06:22:16 CET | Pressemeddelelse
Reglerne for, hvornår og hvordan lærere må gribe fysisk ind på skolerne, er alt for uklare og ufuldstændige - og det går ud over lærernes retssikkerhed. Derfor glæder DLF-formand sig over, at ministeren nu vil tage handling.
Lærernes Centralorganisation bliver en del af Den Kommunale Kompetencefond18.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lærere, børnehaveklasseledere og andre kommunalt ansatte under Lærernes Centralorganisation kan fra 1. april 2025 få støtte til kompetenceudvikling fra Den Kommunale Kompetencefond.
Lærerformand: Folkeskolen har brug for, at flere unge ser mod læreruddannelsen15.3.2025 15:14:17 CET | Pressemeddelelse
Nye ansøgertal for kvote 2 viser lille fald på 1 pct. i ansøgningen til landets læreruddannelser. Det ærgrer DLF-formand Gordon Ørskov Madsen, der ønsker sig flere uddannede lærere i folkeskolen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum