Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte
Hvad betyder det for den grønne trepart? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar. Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden.
I disse uger og dage afgøres det, hvad der kommer ud af den grønne trepart. Overraskende var det, at det lykkedes at få en aftale i stand, der både inkluderede Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer. De indlysende problemer, som fik et skeptisk kommentariat til at forudsige en fiasko, lever da også i bedste velgående, nu hvor aftalen skal forvandles til et politisk forlig.
Mange på både den grønne side og landbrugssiden synes aftalen er helt uacceptabel.
Fra den grønne side kan man med lethed pege på punkter, der er utilstrækkelige, mest oplagt Finansministeriets nedjusterede krav til reduktion af kvælstofudledningen. Skal man så ønske sig at forhandlingerne bryder sammen, og skeptikerne får ret?
Som udgangspunkt tror jeg, det vil være dumt. Ingen aftale kan løse alle problemer, og der kommer politiske beslutninger efter denne. Hvis det lykkes at træffe en aftale, hvor landbrugsrepræsentanter er med på reelle fremskridt for klima og miljø, er det en god ting, trods alle hår i suppen.
Denne vurdering hænger sammen med spørgsmålet om, hvem der har mest at tabe ved endnu et sammenbrud af håbet om samfundsmæssige kompromiser om grønne løsninger. Jeg tror, det er de grønne hensyn, der bliver taberen.
Nogle kunne måske håbe på, at der så vil komme bedre og skrappere grønne tiltag, bl.a. på grund af EUs krav til vandmiljø og biodiversitet. Det tror jeg desværre ikke ligger i kortene. EU har mange ting at forholde sig til, og de grønne hensyn er gledet ned ad prioriteringslisten. Når den politiske handlekraft i Danmark (der plejer at være duksen i EU med hensyn til implementering) har været utilstrækkelig til at leve op til kravene indtil nu, er det svært at se hvorfor det skulle ændre sig i den nære fremtid.
Der er imidlertid én betingelse for, at et lumpent kompromis trods alt vil være det bedste. Brutalt sagt: Vil aftalen være det papir værd, den er skrevet på?
Der er en gennemgående svaghed i dansk miljøpolitik, som består i, at man gang på gang enes om nogle mål, som så skal nås ved hjælp af frivillige aftaler med landbruget. Disse frivillige aftaler fører ikke til de aftalte mål. Nogle år senere enes man derfor om en ny målsætning, der atter skal nås ved frivillige aftaler.
Og så starter det hele forfra.
Som fremhævet i overskriften er det en helt gennemgående erfaring, at der er uendelig lang afstand mellem politiske aftaler og virkeligheden, når det gælder landbruget. Derfor er det (beklageligvis, kan man sige) ikke så afgørende, om man enes om det ene eller det andet præcise mål for kvælstofreduktioner eller udtagning af landbrugsjord.
Allerede ved landbrugsaftalen fra 2021 aftaltes det, at 100.000 hektar skulle tages ud af dyrkning, men ved sidste eftersyn var det blot 187 hektar, der faktisk var taget ud[1]. Nu er planen, at landbrugsaftalen helt skal erstattes af trepartsaftalen.
Sporene skræmmer, når det gælder, hvad den ny aftale vil være værd.
Det gælder også pesticidanvendelsen, jf. tal fra Miljøministeriet.[2] Sidste år var der igen overtrædelser i cirka 40 procent af de 612 pesticidkontroller, som Landbrugsstyrelsen udførte. Det viser tal, som Politiken har fået tilsendt af Miljøministeriet. Om kvælstofudledning fremgår det samme mønster af Rigsrevisionens Rapport.[3]
Det, man fra den grønne side bør fokusere på, er derfor de konkrete handlingsplaner. Hvad sker der i det øjeblik de frivillige aftaler om udtagning af jord og kvælstofreduktioner ikke fører til målet? Hvad skal der så ske?
I trepartsaftalen er ordet ekspropriation nævnt som en mulighed. Men der er ikke meget i den hidtidige erfaring, der sandsynliggør, at den vil blive benyttet, når det kommer til stykket.
Den grønne kronjuvel i aftalen er aftalens enighed om udtagning af 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og 250.000 hektar til skovplantning. Hvis dette mål ikke er nået på den aftalte dato, og der ikke er nogen plan for, hvad man så gør, vil det definitivt undergrave enhver grøn tillid til sådanne aftaler i al fremtid.
Men i aftalen bør der stå: I det øjeblik frivillig udtagning af landbrugsjord ikke opfylder målsætningen, skrides til ekspropriation efter retningslinjer der afspejler biodiversitets- og klimahensyn – og kompensationen fastlægges ikke ved forhandling, men af et udvalg under det økonomiske råd. Og der bør fastlægges datoer for processens start, for konkrete beslutninger om hvem der skal skride til handling, og især om en definitiv slutdato.
Alt sammen på en måde der ikke kræver fornyede politiske beslutninger for at træde i kraft. Ellers er det mest sandsynlige at historien gentager sig selv – ikke som farce, men som fortsat tragedie.
Den illoyale vicestatsminister undsiger treparts-aftalen
Mistankerne forstærkes af de signaler, vicestatsminister Troels Lund Poulsen allerede har givet herom til landbruget, hvor han på et lukket møde på Fyn højt og helligt lover at bekæmpe nogle af de allerede aftalte mål om udtagning af landbrugsjord.[4] De blå partier i opposition støtter op om kravene, men de fik læst og påskrevet på mødet på fynske Emmelev Mølle fra Troels Lund Poulsen:
- Senest melder de så ud med krav om ti procent strengt beskyttet natur. Vi skal altså tage ti procent af landbrugsarealerne ud af drift, og jeg kan altså ikke forklare visdommen i det, men jeg konstaterer, at vi nu oplever blå partier, som er klar til at underløbe arbejdet i trepartsudvalget, og så kan det blive det svært.
Nøgleord
Kontakter
Peter Harderprofessor emeritus, KU
Tlf:61796584harder@hum.ku.dkLinks
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Stop Mink- og Chinchillaavl: ”Forbyd Pelsdyravl for Dyrenes Skyld”21.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Mink og chinchillaer holdes under forhold, der ikke imødekommer deres naturlige behov, hvilket resulterer i lidelse og psykiske skader for dyrene
Heunicke gennemhuller atter EU-forbud mod Reglone20.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
For femte år i træk udsteder Miljøstyrelsen dispensation til den diquatbaserede sprøjtegift Reglone, der blev forbudt i 2019 på grund af mistanke om fosterskader og miljøskadelig virkning. Det stærkt giftige aktivstof er også under mistanke for at fremkalde den frygtede Parkinson Syge, men det ser Miljøstyrelsens stort på, da det ikke er endegyldigt bevist
Nødråb fra Bornholm: Vi drukner i skidt19.11.2024 17:05:00 CET | Pressemeddelelse
Redaktionen har modtaget dette indlæg fra 'Holger' på Bornholm. Han tolker vist mange bornholmeres følelser, efter at være blevet reduceret til en slags andenrangsborgere, der bare kan fortsætte med at leve i skidt og fedtemøg
Landbrugets dødsspiral18.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Man kaldte det Dansk Familiebrug det var kernen i den danske selvforståelse med andelsmejerier, brugsforeninger og forsamlingshuse
Et historisk generationssvigt lurer15.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Uanset om Folketinget går med den mindst ambitiøse version af Den Grønne Trepart ('scenarie 3') eller om det hele ender med at falde til jorden, så hjælper det ikke de indre danske farvande. Frivillige aftaler er ikke løsningen. Gammel Rye Miljøarbejdsgruppe bakker op om oppositionens partier i at stå fast på 'Scenarie 1'.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum