Hjemstavn er nået til vejs ende
Stort tværkommunalt kulturprojekt slutter og markerer fejring med udgivelse af antologi med lokale unges digte om deres hjemstavne
På fredag d. 25. oktober markerer Teater Fluks i samarbejde med Kulturring Østjylland afslutningen på det store nomadiske kulturprojekt Hjemstavn.
Hjemstavn - en rejse i tid, sted og ophav er et stort kulturprojekt i samarbejde mellem Kulturring Østjylland og Teater Fluks, der har fundet sted siden efteråret 2023 til og med efteråret 2024.
Over 40 vandreforestillinger for unge og lokale borgere i Kulturring Østjylland er det blevet til på blot tre måneder henover sensommeren og det tidlige efterår 2024 - i ø-landskabet på Samsø, i det bjertagende landskab ved Tinghulen i Syddjurs, i skovplantagen i Grenaa, i parklandskabet ved Palsgaard Gods ved Juelsminde, og i by-landskabet i Hadsten, parcelhuskvarteret Galten Skovby og afslutningsvis i Odder. Projektet har involveret lokale unge i alle syv kommuner i Kulturring Østjylland, som har bidraget med at skrive deres egen hjemstavnspoesi, der efterfølgende har kunnet opleves i de syv unikke vandreforestillinger i alle syv kommuner.
I forbindelse med projektets afslutning udgives der fredag d. 25. oktober en antologi med hjemstavnsdigte skrevet af de lokale unge fra Kulturring Østjylland og digte om hjemstavn og de syv kommuner i Kulturring Østjylland af poet og forfatter Mads Mygind.
Dette markeres med en festlig afslutning på Odder Museum, hvor antologien udgives. Poet og forfatter Mads Mygind vil læse digte skrevet om og til de syv kommuner op, og et udvalg af de lokale musikere, der har deltaget i de forskellige forestillinger optræder med numre fra forestillingerne.
Om Hjemstavn udtaler et udvalg af de deltagende kommuner:
- En fantastisk og anderledes måde at opleve sin hjemstavn på. At man både er til stede i de omgivelser som er ens hjemstavn, samtidig med at man får fortællingen fra sin hjemstavn fra flere perspektiver. De unge, de ældre, dem der arbejder her, dem der bor her og så videre. Fortællingerne tager én med både tilbage og frem i tid, afbrudt af musikalske oplevelser i Palsgaard parks fantastiske kulisse som flot ramme om forestillingen. En forestilling der fint understreger flere af de ambitioner, vi har med vores nye kulturstrategi i Hedensted Kommune, nemlig at få kulturen ud blandt vores borgere, inddrage dem, og få inspiration udefra til at lave noget nyt og anderledes, fortæller Kasper Glyngø, Formand udvalget for Fællesskab i Hedensted Kommune og Formand for Kulturring Østjylland.
- Vi oplever med Hjemstavn et projekt, der åbner vores lokale kulturarv op på en ny måde. Vores byrum og den historie, der her danner ramme om vores fælles hverdag, får med Hjemstavn en stemme – en stemme fra de unge, der har bidraget til projektet, og de unge, der oplever forestillingen. Deres stemmer og deres historier bygger med Hjemstavn videre på vores kulturarv, og det at vi sammen kan fortælle og kreativt undersøge vores kulturarv giver værdi både til os som lokalsamfund og til de mange unge, der i projektet får en forståelse for det særlige i netop deres hjemstavn, siger Marianne Hundebøll, formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Odder Kommune.
- Jeg er glad for, at vi kan tilbyde vores børn og unge anderledes kulturoplevelser som Hjemstavn. I Norddjurs Kommune oplevede vi, at forestillingen i den grad satte gang i refleksioner og diskussioner om både format, tilhørsforhold og trivsel, fortæller Allan Gjersbøl Jørgensen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Norddjurs Kommune.
Et stort samarbejde på tværs
Hjemstavn har modtaget økonomisk opbakning fra flere fonde, herunder Region Midts Kulturudviklingsmidler.
- Vi har valgt at støtte Hjemstavn, da det er skabt i et stærkt samarbejde mellem flere kommuner i regionen og kobler kultur og natur på nye, spændende måder. Ved at involvere unge fra forskellige lokalområder skabes unikke kulturoplevelser, der udvikler deres kreativitet og samtidig styrker forståelsen af vores landskabers historiske betydning. Hjemstavn-projektet er et godt eksempel på, hvordan vi sammen kan udvikle spændende kulturtilbud, der bidrager til at gøre vores region til et godt sted at leve, fortæller Bent B. Gravesen (V), formand for Udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland
- Hjemstavn er et kerneeksempel på, hvordan vi på tværs af kommunegrænser og sektorer kan løfte et større kulturprojekt og skabe noget sammen, som vi hver især ikke ville kunne have skabt i samme skala og format. Det giver mere kultur ud til borgerne og en større kunstnerisk oplevelse for publikum. Og det skal naturligvis fejres med en festlig markering, nu hvor projektet når til vejs ende, og vi udgiver en antologi, der samler billeder fra forestillingerne, de lokale unges hjemstavnsdigte og Mads Myginds rørende hjemstavnspoesi, fortæller Michelle Bach, administrativ leder, Teater Fluks.
Syv kommuner - syv unikke vandreforestillinger
Med projektet Hjemstavn har Teater Fluks i tæt samarbejde med Kulturring Østjylland skabt en serie af tankevækkende vandreforestillinger, som skræddersyes og tilpasses lokalt til de syv forskellige kulturringskommuner (Odder, Skanderborg, Hedensted, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs og Samsø).
De syv forskellige vandreforestillinger har taget publikum med på en sanselig rejse gennem byrum og landskaber, hvor unge, lokale stemmer og fortællinger har vævet sig ind og ud af musik, lyrik, performance og smukke scenografiske billeder. Gennem fortællinger, historier og fælles oplevelser er publikum blevet forbundet til deres hjemstavn i de forskellige kommuner. Forestillingerne har haft samme grundskabelon, men har samtidig taget udgangspunkt i hver enkelt kommunes unikke natur og kulturarv og dermed blev alle syv forestillinger unikke og forskellige.
Program for afslutningsarrangement:
- Kl. 16.30 - 18.00: Vandreforestilling Hjemstavn Odder. Mødested: Odder Museum. (Gratis, men køb billet her)
- kl. 18.00 - 20.30: Udgivelsesarrangement på Odder Museum med digtoplæsning ved Mads Mygind, livemusik med Brian Gibson, Sofus Forsberg og Kristine Holgaard og taler ved Kulturring Østjylland, Odder Kommune og Teater Fluks.
Hjemstavn er støttet af Kulturring Østjylland, Region Midts Kulturudviklingsmidler, Statens Kunstfond, Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje og Nordea Fonden.
Læs mere om Hjemstavn her: https://www.teaterfluks.dk/hjemstavn
Kontakter
Michelle BachAdministrativ leder
Tlf:+45 20218313michelle@teaterfluks.dkBilleder
Links
Om Teater Fluks
TEATER FLUKS er et selvproducerende performanceteater, forankret på Sydhavnen i Aarhus. I en unik gammel industribygning har vi etableret det tværkunstneriske værksted PerformanceAtelier Fluks.
Teater Fluks blev grundlagt i 2011 af Sara Fink Søndergaard og Rasmus M. L. Skov, der sammen producerer originale og intime værker. Drevet af resonans, research og relevans kombinerer vi teater, performance, installationer og lyd.
Om Kulturring Østjylland
Kulturring Østjylland består af et kultursamarbejde mellem Kulturministeriet og kommunerne Favrskov, Hedensted, Norddjurs, Odder, Samsø, Skanderborg og Syddjurs Kommune. Kommunerne i Kulturring Østjylland præget af enestående natur, kyster, skove og kulturlandskaber, der gør dem til grønne åndehuller mellem større byer. Det er derfor naturligt, at naturen spiller en stor rolle i Kulturring Østjylland.
Vi ved, at naturen kan bidrage til at understøtte menneskers oplevelse af sammenhæng, ro,fordybelse og nærvær. Derfor ønsker Kulturregion Kulturring Østjyllands syv kommuner, at bringe naturen endnu mere i spil i mødet mellem børn og unge og kunst og kultur; konkret gennem udvikling og afvikling af en række kunstneriske og kulturelle oplevelser på uventede steder og i mødet med den omkringliggende naturarv.
Formålet med indsatsområdet er således, at afprøve og undersøge nye formater for unges møde med kunst og kultur ude i naturen. Indsatsen skal med andre ord hjælpe kunsten og kulturen ud under den åbne himmel, hvor den er frit tilgængelig og til fri anvendelse og fortolkning. Dertil er det er mål, at Kulturring Østjyllands forskellige fagpersoner får øgede kompetencer og erfaring med kunsten som et greb til formidling af kultur- og naturarv.
Kullturring Østjylland har i alt 264.349 borgere.
Følg pressemeddelelser fra Teater Fluks
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teater Fluks
Teater Fluks deltager på Dansk Teaterseminar 2024 med forestilling om demens11.11.2024 14:49:14 CET | Pressemeddelelse
Når Danmarks Teaterforeninger slår dørene op for Teaterseminaret, Danmarks største messe for teater, deltager det aarhusianske teaterkompagni Teater Fluks med en dragende og sensorisk teaterforestilling om demens - Når Sirenerne Kalder.
Syv premierer i syv kommuner på syv uger - aarhusbaserede Teater Fluks og Kulturring Østjylland i nyt samarbejde18.6.2024 10:57:46 CEST | Pressemeddelelse
Unikke vandreforestillinger i det østjyske natur- og kulturlandskab udforsker temaet om hjemstavn og splittelsen mellem at høre til og skille sig ud.
Når Sirenerne Kalder - Teater Fluks sætter fokus på demens for unge pårørende9.2.2024 13:35:14 CET | Pressemeddelelse
Teater Fluks undersøger og afdækker tilstande som demens kan fremkalde. Hos de ramte, såvel som hos de pårørende. Når Sirenerne Kalder er sidste del i Teater Fluks’ demenstrilogi.
Kunsten skal skabe postive forandringer23.8.2023 10:27:37 CEST | Pressemeddelelse
Når Aarhus Festuge skydes igang lanceres Teater Svalegangens United Change verdensmålsprojekt. Én af de store bidragsydere under United Change er det Aarhusianske performanceteater Teater Fluks. Her bidrager de med tre forskellige værker, der iscenesætter to af verdensmålene.
Performing Landscapes Aarhus - Waterlines14.8.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Under Aarhus Festuge vil publikum have muligheden for at opleve Aarhus’ forskelligartede landskaber med performance-walken Performing Landscapes Aarhus – Waterlines fra den 30. august til den 3. september.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum