Den Grønne Ungdomsbevægelse

29 unge trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart: Kræver opgør med dyreproduktion

Del

Onsdag eftermiddag gik 29 unge aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse uanmeldt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en fredelig protest mod de igangværende landbrugsforhandlinger. Aktivisterne satte sig i trappeopgangen lige uden for forhandlingslokalet, hvor de råbte kampråb, der uden tvivl kunne høres af politikerne og ministeren. Efter en times protest ankom politiet for at fjerne aktivisterne, men i stedet for at bære dem ud på fredelig vis eller benytte elevatoren, valgte betjentene at anvende smertegreb for at trække de unge ud af bygningen. Flere af aktivisterne blev efterfølgende set med forbindinger som følge af den voldsomme behandling.

Aktivisterne satte sig foran forhandlingslokalet i ministeriet og nægtede at gå, før regeringen og oppositionen godkendte deres krav om et grundlæggende opgør med den animalske produktion gennem blandt andet en høj og målrettet CO2e-afgift. Efter to timer blev aktivisterne flyttet af politiet med vold og sigtet for husfredskrænkelse. Ifølge aktivisterne var demonstrationen dog det hele værd: 

Den grønne trepart vil beskytte animalsk produktion for enhver pris: Den mest klimaskadelige, ressourcekrævende og omkostningsfulde produktionsform overhovedet. De eneste, som vinder på det, er landbrugslobbyen, der tydeligvis har fået lov til at sætte præmissen for forhandlingerne. Ungdommens og videnskabens stemme er blevet overhørt, så nu tager vi vores egen plads ved forhandlingsbordet og insisterer på at blive hørt, når vi kræver en strukturel omstilling af landbruget midt i en buldrende klimakrise."

Selma de Montgomery, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og deltager i aktionen.

Fem års kamp for et bæredygtigt landbrug

I løbet af de seneste fem år har Den Grønne Ungdomsbevægelse gennemført en række kampagner, der har sat fokus på de negative konsekvenser, som dansk landbrug har for både miljø og klima. Gennem flere traditionelle, dialogsøgende og kreative metoder har bevægelsen udfordret den danske landbrugsmodel, som er domineret af den dyreproduktion, der i dag står for 85 % af landbrugets samlede udledninger. Selv om civil ulydighed normalt ikke er den foretrukne strategi for Den Grønne Ungdomsbevægelse, har aktivisterne for nylig intensiveret deres indsats. De sultestrejkede blandt andet i otte dage for at sætte fokus på alvoren i regeringens landbrugspolitik. At trænge ind i Ministeriet for Grøn Trepart i dag markerer derfor en yderligere eskalering af deres kampagne:

“Vi er selv forfærdede over, at vi er nået hertil, hvor vi må tage så drastiske metoder i brug for at skabe opmærksomhed og blive hørt. Men vi har nu i fem år prøvet den dialogsøgende vej, og vi bliver gang på gang ignoreret af politikerne. Dagens aktion er resultatet af, at vi har nået bunden af den aktivistiske værktøjskasse. Nogen er nødt til at repræsentere de planetære grænser og tale klimaets stemme i forhandlingslokalet, for politikerne gør det ikke.”

Elise Sydendal, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og deltager i aktionen

Ignorerer videnskabens råd om reduktion af dyreproduktionen

Aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer Grøn Treparts-aftalen for at ignorere anbefalingerne fra eksperter, herunder regeringens eget Klimaråd. Klimarådet har i rapporten Danmarks klimamål i 2050  gjort det klart, at en reduktion af dyreholdet med mindst 40 % er uundgåelig, selv hvis alle nye teknologier fungerer optimalt, såfremt vi skal nå klimamålene. Desuden er aftalen blevet mødt med udbredt kritik i forhold til håndteringen af kvælstofudledning og manglende kontrolsindsatser.

“Den Grønne Trepart, som den ser ud nu, er simpelthen utilstrækkelig. Den gør ikke op med den skadelige dyreproduktion, og den ignorerer også alle eksperters råd, når det kommer til at mindske kvælstofudledningerne og frivillighed i klimatiltag. Vi kan ikke vente længere, mens det konventionelle landbrug fortsat støttes i at skade vores naturgrundlag hver eneste dag,”

Selma de Montgomery, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Udemokratisk process og voldsom behandling fra politiet

Især politiets voldsomme behandling af de unge, som protesterede fredelig og ikke-voldeligt, møder kritik fra Den Grønne Ungdomsbevægelse. Politiet anvendte såkaldte "smertegreb" til at fjerne aktivisterne, og på den baggrund udtaler Laurits Winther, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse: 

“Mens unge mennesker, der fredeligt kæmper for stabile økosystemer og fremtidig fødevaresikkerhed, slæbes væk fra forhandlingerne af politiet med vold og i smerte, modtager landbrugslobbyen en åben invitation til at diktere landbrugsaftalen. Hele udformningen af Grøn Trepart har været grundlæggende udemokratisk. Det er tydeligt, at politikerne tilgodeser snævre økonomiske interesser på bekostning af videnskabens påbud om strukturel omstilling af landbruget, så vi kan brødføde verdens befolkning effektivt uden at eskalere klimakrisen yderligere.”

Laurits Winther, aktiv i Den Grønne Ungdosmbevægelse og deltager i aktionen. 

Kontakter

Billeder

Om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse indtager forhandlingskontor på Ministeriet for Grøn Trepart: “Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt”23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse melder, at de i dag vil eskalere deres metoder. De har den sidste måned dagligt lavet demonstrationer uden for landbrugsforhandlingerne, og det er knap 2 uger siden, at 11 af dem afsluttede en 8-dages sultestrejke. I dag rykker Den Grønne Ungdomsbevægelse deres demonstrationer indenfor i Ministeriet for Grøn Trepart med kravet om reel indflydelse på aftalen. Hvis de lykkes med at komme ind i bygningen og op på etagen, hvor forhandlingslokalerne er, flytter de sig kun, hvis regeringen og oppositionen går med til deres krav. Ellers bliver det politiet, der må fjerne dem.

Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.

11 unge starter sultestrejke foran landbrugsministeriet - konfronterer Jeppe Bruus på vej ind til trepartsforhandlingerne30.9.2024 16:21:47 CEST | Pressemeddelelse

11 unge startede i dag en sultestrejke foran forhandlingerne om Grøn Trepart. De sultestrejker med kravet om en højere CO2-afgift, som målrettes de største og rigeste forurenere, sikrer et opgør med den animalske produktion, og giver provenuet tilbage til plantebaseret og småskala produktion. Trepartsminister Jeppe Bruus blev i eftermiddags overrasket af aktivisterne, som sad i campingstole udenfor indgangen til ministeriet med store skilte med budskaber såsom "Sultestrejke for et levedygtigt landbrug".

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye