Priser til forstoppelsesskole og sent navlesnorsklip
Region Midtjyllands priser, Initiativprisen og Smartprisen, er netop uddelt til Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg og tre afdelinger ved Aarhus Universitetshospital for en metode til sen afnavling af nyfødte.

Gode løsninger, der skaber værdi for borgerne, bliver hvert år præmieret med Initiativprisen og Smartprisen, som uddeles af regionsrådet i Region Midtjylland.
I år går Initiativprisen til Forstoppelsesskolen ved Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg. Afdelingen modtager hvert år ca. 1500 henvendelser om børn med forstoppelse, og i tid med mangel på personale har det fået afdelingen til at tænke kreativt. Løsningen er blevet at samle børnene og deres forældre på hold, hvor de får mulighed for at lege sig til viden om forstoppelse og hvad man selv kan gøre ved det.
- Forstoppelsesskolen er et resultat af en kreativ tænkning på en brændende platform. Alt for mange børn har ondt i maven, og der er ikke hænder nok til at hjælpe på den måde, vi plejer. I priskomiteen lægger vi mærke til, at de fleste familier nu kan tage hånd om barnets forstoppelse i deres egne, trygge rammer derhjemme – og helt uden os! Jeres løsning med patient- og pårørendeuddannelse er hjælp til selvhjælp og et udtryk for en transformation i vores tænkning og tilgang, siger regionsrådsmedlem Per Møller Jensen (S), som er medlem af priskomiteen om løsningen.
Sen afnavling til nyfødte
Nogle nyfødte, særligt for tidligt fødte, kan have svært ved at omstille sig til eget kredsløb, når navlesnoren klippes over efter fødslen.
På Aarhus Universitetshospital har man tidligere i den situation taget barnet væk fra den operationsstue, barnet er født på, for at lade en børnelæge støtte barnet i overgangen på en anden stue med det nødvendige udstyr.
På baggrund af et samarbejde mellem Børn & Unge, Bedøvelse & Operation 3 og Kvindesygdomme og Fødsler er der nu fundet en løsning, så børnelægen iført sterilt tøj og med det rette udstyr ved hånden kan gå ind på operationsstuen, hvor barnet er komme til verden, og støtte barnet i overgangen der. Løsningen har udløst dette års Smartprisen, som gives til en løsning, som er opfundet et andet sted og implementeret lokalt.
- I har fundet en løsning, som understøtter de alleryngste borgere i en sårbar periode – de allerførste minutter af livet uden for livmoderens trygge rammer. Løsningen bringer kompetencerne hen til det for tidligt fødte barn, fremfor omvendt. I sætter borgeren i centrum og tager udgangspunkt i barnets behov. Vi hæfter os ved, at I har tænkt kreativt og baseret løsningen på udstyr, der allerede findes i afdelingen og kan bruges igen og igen, så bæredygtigheden er tænkt med, siger regionsrådsmedlem Thrine Rimdal Nørgaard (V), som er medlem af priskomiteen om løsningen.
Begge priser ledsages af et beløb på 25.000 kroner. Pengene kan bruges på udvikling, for eksempel besøg af en ekstern eller intern specialist efter eget valg, studiebesøg eller andre relevante initiativer.
Fakta:
- Initiativprisen gives til en person eller afdeling, som har skabt en ny løsning, der giver værdi for borgerne, skaber sammenhæng, bedre kvalitet og er bæredygtig for medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, for den gode arbejdsplads og i forhold til klima og miljø.
- Smartprisen gives til en person eller afdeling, som har fået øje på en god løsning et andet sted og tilpasset den, så den giver værdi for borgerne, skaber sammenhæng, bedre kvalitet og er bæredygtig for medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø, for den gode arbejdsplads og i forhold til klima og miljø.
- Begge priser uddeles af regionsrådet på baggrund af indstillinger fra en priskomité bestående af fem rådsmedlemmer, nemlig Birgit Marie Christensen (S), Bo Jensen (K), Per Møller Jensen (S), Steen Jakobsen (V) og Thrine Rimdal Nørgaard (V).
Nøgleord
Kontakter
Per Møller Jensen (S)
Jeg er udpeget af Region Midtjylland til: Forretningsudvalget og Udvalg for personale
Thrine Rimdal Nørgaard (V)
Jeg er udpeget af Region Midtjylland til: Udvalg for nære sundhedstilbud og Udvalg for personale
Pressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerKontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Billeder


Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Psykiatridirektør stopper i Region Midtjylland28.3.2025 13:31:13 CET | Pressemeddelelse
Direktøren for Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, fratræder sin stilling.
Region Midtjylland sætter turbo på udvikling af kulturelle sundhedstilbud27.3.2025 12:50:36 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland lancerer ny pulje til sundhedsfremmende kulturprojekter og udvikler den første politik for området.
Nyt tilbud skaber mere lighed for udsatte patienter og borgere i Region Midtjylland26.3.2025 09:26:31 CET | Pressemeddelelse
Borgerne i Region Midtjylland får nu et helt nyt socialmedicinsk team. Det nye team skal bistå patienter og borgere i udsatte situationer og herunder hjælpe dem med at navigere i sundhedsvæsenet og kommunikere i øjenhøjde.
Region Midtjylland har løst it-nedbrud13.3.2025 15:50:09 CET | Pressemeddelelse
Et stort netværksnedbrud ramte torsdag eftermiddag Region Midtjylland. Problemet er løst og normal drift ventes genoprettet inden for kort tid.
Mere end 100.000 patienter har talt: Stor tilfredshed med de midtjyske hospitaler13.3.2025 06:38:14 CET | Pressemeddelelse
Næsten alle midtjyske patienter er enten i høj eller i meget høj grad tilfredse med deres ophold og personalet på hospitalerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum