Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen
Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Forklaringen er bl.a., at de er bekymrede for barnets reaktion eller ikke tror, at deres sygdom påvirker barnet. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen.

Når forældre har en psykisk sygdom, er det langt fra altid, at de taler med deres børn om den.
Det viser en ny undersøgelse blandt 502 forældre med psykisk sygdom, som Epinion har lavet for Børns Vilkår og Psykiatrifonden, der de seneste fem år har samarbejdet med Ole Kirk’s Fond om programmet “Spørg Mere - så fylder det mindre”.
Lidt over halvdelen af de adspurgte forældre angiver som årsag, at de ikke mener, at deres børn er påvirket af den psykiske sygdom. Men mange holder også igen med at tale med deres barn om det, fordi de er bange for, at barnet skal blive bekymret, eller fordi de synes, barnet er for lille til at forstå det. Flere svarer også, at de ikke ved, hvordan de skal tale med deres barn om det, og 12 % angiver, at de helst vil holde sygdommen hemmelig.
Andre undersøgelser viser ellers, at børn, som er pårørende til forældre med psykisk sygdom, ofte savner at kunne tale om sygdommen, og at manglende åbenhed kan føre til forvirring, skyldfølelse og isolation hos børnene.
“Vi ved, at mange forældre føler skam over deres psykiske sygdom og på den ene side frygter, at både de og deres børn vil blive dømt af andre, og på den anden side, at børnene mister respekten for dem. Det stigmatiserede syn på psykisk sygdom kan gøre det svært at tage samtalen op. Jeg forstår godt forældrenes bekymringer, og vi skal hjælpe hinanden med at gøre det trygt og naturligt at tale om psykisk sygdom”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
Skoler og institutioner ved ofte ikke besked
Heller ikke i skoler og institutioner er der nødvendigvis voksne, der kan lytte og tale med barnet om det, der sker derhjemme. Over halvdelen af de adspurgte forældre med børn i alderen 4-16 år angiver i undersøgelsen, at de ikke har fortalt børnenes institution eller skole om deres psykiske sygdom.
Et klart flertal (77 %) svarer, at de ikke synes, det vedrører skolen eller institutionen, men 13 % siger også, at de er bange for, at de vil blive ’stemplet’, ligesom flere svarer, at de er bange for, at kommunen bliver involveret, hvis de taler højt om deres sygdom.
“Vi skal arbejde på at nedbryde de barrierer og misforståelser, som gør sig gældende her. Børn har brug for, at der er voksne i deres skoler og institutioner, som har et ekstra øje på deres trivsel. Børn kan have mange forskellige følelser omkring deres forældres sygdom, som kommer til udtryk på mange forskellige måder. For forældrene kan det også være en stor støtte, at der er fagprofessionelle voksne i barnets liv, som er ekstra opmærksomme”, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Tegn på sygdom
Netop børnenes perspektiv er det, der fylder, i udstillingen ’Tegn på sygdom’, som ’Spørg Mere - så fylder det mindre’ partnerskabet åbner i dag på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Her udstilles otte børns tegninger og fortællinger om deres liv med en forælder, der har en psykisk sygdom.
Udstillingen er samtidig starten på to digitale kampagner, som skal skabe mere åbenhed om psykisk sygdom – i første omgang i en kampagne målrettet voksne og lidt senere en kampagne målrettet unge. Tegningerne kan ses på ARoS fra den 29.oktober til og med den 4. november.
Om Spørg mere - så fylder det mindre
• ”Spørg mere - så fylder det mindre” er et partnerskab mellem Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirk’s Fond.
• Partnerskabets vision er, at alle børn og unge af forældre med psykisk sygdom er i trivsel i 2030: De udvikler sig alderssvarende, og deres risiko for selv at udvikle psykisk sygdom er mindre end i dag.
• På hjemmesiden https://sporgmere.dk/ står partnerskabets anbefalinger til, hvordan der skal sikres støtte og hjælp til børn som pårørende til forældre med psykisk sygdom.
Kontakter
Pressetelefon
Tlf:20204459bornsvilkar.dkFølg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Flere end nogensinde samler i dag ind til Børns Vilkår23.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og voksne fra hele landet er i dag ude og samle ind til Børns Vilkår. Pengene skal sikre, at flere børn og unge får den nødvendige hjælp. Planen er blandt andet at åbne BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT flere steder i landet og øge bemandingen af rådgivere om aftenen.
Vil du spille tennis mod Holger Rune? Nu udlodder tennisstjernen en eksklusiv time med ham til fordel for Børns Vilkår5.3.2025 12:02:11 CET | Pressemeddelelse
Auktionshuset Bruun Rasmussen har netop åbnet for en online auktion, hvor man kan byde på en eksklusiv tennistime med den danske tennisstjerne. Overskuddet fra auktionen går ubeskåret til Børns Vilkår, som Holger Rune er ambassadør for.
Børns Vilkår: Trivselskommissionen kommer med tydelige anbefalinger – nu er det tid til at handle25.2.2025 09:31:40 CET | Pressemeddelelse
Der er nok at tage fat på i Trivselskommissionens rapport, og det er tid til at gå i gang. Børn og unge har ventet længe nok, siger Børns Vilkår.
Børns Vilkår bakker op om fotoudstilling i Kolding: Om man er 21 eller 70 år, kan vold fra barndommen stadig gøre ondt5.2.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Det illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger skabt af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling på Søterrassen i Kolding.
Fællesskaber i fritiden kan styrke trivslen – men mange børn går ikke til fritidsaktiviteter28.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn, der dyrker fritidsaktiviteter, har højere livstilfredshed og oplever mindre ensomhed. Dog falder børnenes tilslutning til det organiserede fritidsliv i takt med, at de bliver ældre, og næsten hver femte elev i 7. kl. går ikke til fritidsaktiviteter. Præstationspres og normer spiller ind, viser ny rapport fra Børns Vilkår.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum