Ubemandede afdelinger på Nyborg Fængsel: “Hvis de slås på Midter 1 lige nu, har vi svært ved at høre det”

Del

Runderingshold er på grund af underbemanding blevet en del af hverdagen i Nyborg. På skift er fængslets midterafdelinger helt uden personale.

Der er ikke regler for, hvor ofte fængselsbetjentene på Nyborg Fængsel skal rundere.
Der er ikke regler for, hvor ofte fængselsbetjentene på Nyborg Fængsel skal rundere. Fængselsforbundet

Klokken er 15.00, og runderingsklokken har ringet på Nyborg Fængsels midterfløj.

Fængselsbetjentene Søren og Virgilio udgør med deres tredje kollega dagens Hold 1 og skal passe både Midter 1 og Midter 2, indtil cellerne låses klokken 19.30. Her sidder rundt regnet 60 indsatte.

”Vi kan jo ikke være to steder på én gang, så når vi begynder, laver vi en føling af hvilken afdeling, der har mest brug for os. Så starter vi der,” siger Søren.

Han og Virgilio er generelt rigtig glade for deres job, men de mener rundering giver udfordringer.

Mens de ordner diverse ad hoc opgaver på Midter 2, står Midter 1 på etagen under helt ubemandet.

”Hvis de slås på Midter 1 lige nu, har vi svært ved at høre det. Det er ikke alle, der ringer alarm, og det er før gået galt,” siger Søren.

Mindre sikkerhed
På Nyborg Fængsels midterfløj sidder indsatte i sikkerhedsklasse tre. Altså indsatte, der er egnet til at sidde i almindelige lukkede fængsler.

Virgilio oplever dog, at overbelægget er med til at lempe rammerne for klasseinddelingen.

”Selvom vi på papiret kun har ’treere’ her, har vi lige nu flere radikaliserede siddende. Ifølge reglerne skal vi hver dag indberette vores observationer af dem, men på grund af runderingen kan det være svært at få nogle brugbare observationer, da vi oftest kun er i kontakt med dem i få minutter om dagen,” siger Virgilio.

Betjentene fortæller, de generelt har mange udvisningsdømte og flere bandemedlemmer siddende.

Der er desuden blevet opført dobbeltceller i midterfløjen.

Det er sket før, at der er opstået gnidninger mellem to indsatte på samme celle.

”Dobbeltceller er overhovedet ikke optimalt på afdelinger med runderingshold. Jeg tror helt sikkert, nogle af de indsatte føler sig mere usikre, fordi de ved, vi er færre på arbejde,” siger Virgilio.

”Jeg synes også, vi er gået på kompromis med vores sikkerhed. Hvis der sker et overfald, og der skal bruges mange hænder, er vores kollegaer langt væk. Jeg vil ønske, vi er flere på arbejde ad gangen,” siger Søren.

Ifølge institutionschef på Nyborg Fængsel, Henrik Marker, er det nødvendigt at bruge runderingshold i dele af fængslet på grund af personalemanglen.

”Brugen af runderingshold i Nyborg Fængsel er et resultat af tæt samarbejde med relevante faggrupper og tillidsrepræsentanter, hvor vi har haft særligt fokus på ikke at gå på kompromis med sikkerhed for hverken ansatte eller indsatte. I forlængelse af dette kan jeg oplyse, at tilfældene af vold og trusler mod personale er markant lavere i den del af fængslet, hvor der gøres brug af rundering end andre dele af fængslet,” siger han.

Kamera vs. menneske
Justitsminister Peter Hummelgaard har forsvaret brugen af runderingshold med, at pågældende afdelinger bliver videoovervåget.

Søren og Virgilio er glade for at kunne overvåge Midter 1, når de som nu har valgt at være på Midter 2.

”Det er et supervigtigt værktøj, men det må aldrig stå i stedet for os. Der kan desuden opstå tekniske problemer, og så bliver arbejdet klart lidt sværere,” siger Søren.

De to fængselsbetjente er dog enige om, at videoovervågningen særligt er effektivt, når man efter en voldsom episode kan spole tilbage og se, nøjagtigt hvad der er foregået, og hvem der har deltaget.

Institutionschef Henrik Marker fortæller, at de vagthavende kan bistå med overvågningen af afdelingen, hvis runderingsholdet løser en anden opgave.

”Vi evaluerer løbende modellen med runderingshold for at kunne foretage eventuelle nødvendige justeringer,” siger han.

Henrik Marker mener samtidig, at mange ansatte taler bedre med de indsatte på afdelinger i forbindelse med rundering, trods det skyldes underbemanding.

”Derudover kan det oplyses, at vi har ansat ekstra socialrådgivere for at afhjælpe sagsbehandlingen hos det uniformerede personel i disse afdelinger,” siger Henrik Marker.

De vigtige relationer
Fordi værkmestrene får udrettet mange af dagens mest omfattende opgaver, inden runderingsholdene overtager, har fængselsbetjentene på papiret mere tid til de indsatte.

Men samtidig er der også flere at tage sig af. Det mærker Virgilio meget konkret.

”Før rundering plejede jeg ofte at bage med de indsatte, og det gør jeg stadig. Men fordi vi har ansvaret for flere ad gangen, og efterspørgslen derfor er større, får jeg desværre ikke opbygget den samme relation til den enkelte, som jeg gjorde før. Det er tydeligt at mærke, de indsatte hungrer efter flere fællesaktiviteter,” siger Virgilio.

Direktør i Område Vest Lene Theilgaard erkender, at runderingshold kan svække kontakten mellem indsatte og ansatte.

”Runderingshold kan derfor begrænse de løbende, uformelle kriminalitetsforebyggende indsatser, men er indført for at imødegå den svære personalesituation i Kriminalforsorgen,” siger hun.

Trækker man syge og elever på skole fra regnskabet, er der pt. 108 fængselsbetjente til at tage sig af 350 indsatte på Nyborg Fængsel. Det betyder, hver betjent tager sig af 2,8 indsatte.

Et pilotprojekt uden ende
Fængselsforbundet har sagt god for brugen af runderingshold, men udelukkende fordi der ikke var andre muligheder på grund af underbemandingen.

Forbundsformand Bo Yde Sørensen siger: ”Vi stod dengang i et svært dilemma. Kollegaerne kunne ikke få lov at gå hjem til deres familier eller holde sommerferie, men samtidig vidste vi godt, det ikke er rigtigt at drive fængsel med rundering. Her kom kollegaerne i første række. Vi var simpelthen nødt til at gå på kompromis med vores principper. Nu skal vi i gang med at finde vejen tilbage.”

Runderingshold i Nyborg begyndte som et etårigt pilotprojekt i december 2021. Dengang var der mange værkmestre, og de blev taget fra værkstederne, for i stedet at lave beskæftigelse på midterfløjens afdelinger.

I dag går to værkmestre på hver afdeling og skal nå stort set alle dagens vigtigste gøremål, inden fængselsbetjentenes rundering begynder klokken 15.00.

Denne arbejdsfordeling hilser Søren velkommen: ”Vi er færre folk på arbejde end før, men på trods af det har vi mindre alenearbejde,” siger han. ”Desuden er vi den enhed på Nyborg Fængsel, der har det laveste sygefravær. En del af personalet er rigtig glade for runderingsholdet.”

Tillidsmand på Nyborg Fængsel Jesper Poulsen fortæller, at arbejdsfordelingen dog har skabt utilfredshed blandt værkmestrene i forhold til deres vante arbejdsforhold.

”Det slider på værkmestrene, der udfører afdelingstjeneste som fængselsbetjente, uden at få anerkendelsen for det. Desuden mangler vi dem i det vigtige resocialiserende arbejde på værkstederne,” siger han.

Jesper Poulsen er heller ikke sikker på, at Nyborg Fængsel slipper for rundering foreløbigt.

”Hvis miraklet sker, og vi pludselig får 30 nye betjente, så tror jeg, de bliver udlånt til andre steder. Det kræver, at vi i hele landet får mange flere betjente,” slutter tillidsmanden.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye