Snart kan borgerne i Sydhavnen også møde en socialrådgiver hos lægen
Populær ordning med socialrådgivere tilknyttet lægepraksis bliver udvidet til endnu et område i Københavns Kommune. Fra næste år skal borgere i Sydhavnen også have mulighed for at møde en socialrådgiver hos lægen. Det blev vedtaget i budgetaftalen for 2025.
Det er ikke altid kun helbredet, der er i fokus, når borgere møder op til konsultation hos deres egen praktiserende læge. Andre problematikker som f.eks. boligproblemer, arbejdsløshed, social kontrol eller økonomi fylder hos en del borgere, og her kommer lægerne til kort. Nu udvider Københavns Kommune en ordning, hvor en lille håndfuld praktiserende læger de seneste år har haft en socialrådgiver fast tilknyttet. Det har partierne bag budgetaftalen for 2025 for nyligt besluttet.
”Den praktiserende læge er vores alle sammens direkte indgang til sundhedsvæsenet, og her er åbent for alle. For nogle sårbare borgere er lægen måske den eneste kontakt, de har til det offentlige, selvom deres behov for hjælp er meget større og mere komplekst. Med socialrådgivere i lægepraksis bygger vi bro mellem lægen og de kommunale tilbud, som borgerne måske ikke selv opsøger. Det gør os bedre til at hjælpe de mest sårbare borgere hen til de rette tilbud, når de har brug for det,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF).
Ordning gør det nemmere at få hjælp
Ordningen med socialrådgivere tilknyttet lægepraksis er i løbet af de senere år rullet ud i både Tingbjerg, Urbanplanen på Amager, på Nørrebro samt i Bispebjerg. Og herfra viser erfaringerne, at socialrådgiverne har hjulpet borgere videre med en meget bred vifte af problematikker, herunder bl.a. mistrivsel i familien, boligproblemer, økonomiske kvaler og social kontrol.
”Jeg er virkelig glad for, at der er afsat midler i budgettet til at udvide initiativet med socialrådgivere hos praktiserende læger, som nu også skal omfatte Københavns Sydhavn. Vi skal gøre det nemmere for udsatte københavnere at få den hjælp, de har brug for. Og noget af det bedste, vi kan gøre, er at møde borgerne der, hvor de er. Vi kan se fra de erfaringer, vi allerede har gjort os på Nørrebro og Amager, at ordningen giver socialrådgiverne bedre muligheder for at forstå de helt særlige udfordringer, som udsatte mennesker har. På den måde kan vi give en mere sammenstøbt støtte, der for alvor gør en forskel,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).
Med til at sikre lægedækning
Udover at være en ekstra støtte til udsatte borgere, som slås med forskellige sociale problemer, kan ordningen også være med til at gøre det mere attraktivt for de praktiserende læger at have praksis i et udsat boligområde, fordi socialrådgiveren fungerer som bindeled mellem lægepraksis og kommunens tilbud – det er med til at aflaste lægen og frigiver dermed tid til at se flere borgere.
”Vi er i PLO-Hovedstaden meget positive over, at det gode samarbejde mellem Københavns Kommune og almen praksis nu udvides yderligere ved at tilknytte socialrådgivere til endnu flere lægeklinikker. Samarbejdet er til gavn for både patient og læge, da patienten hurtigt kan få hjælp til både de helbredsmæssige og sociale udfordringer. Samtidig viser erfaringerne, at ordningen kan aflaste lægerne i socialt belastede områder og dermed være med til at gøre det nemmere at få praktiserende læger til at vælge at åbne praksis eller forblive i lokalområdet. Det er vigtige skridt på vejen til at sikre lægedækningen i de områder, hvor behovet er størst. Og til at sikre, at alle patienter får deres egen faste læge,” siger formand for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad.
Ordningen med socialrådgiver tilknyttet den praktiserende læge er etableret i et samarbejde mellem Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning og Socialforvaltning samt Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Midlerne til udvidelsen af ordningen med socialrådgivere tilknyttet praktiserende læger er fundet i budgetaftalen for 2025, hvor der er afsat 2,4 millioner kroner over fire år.
Fakta:
- Ordningen med socialrådgiver tilknyttet den praktiserende har eksisteret siden 2018, hvor den i første omgang kom til Tingbjerg. I 2022 blev den udvidet til en lægepraksis på Amager, og sidste år også til Nørrebro og Bispebjerg.
- Erfaringsopsamling fra indsatsen i Tingbjerg og på Amager viser, at lægerne henviste 106 borgere til socialrådgiveren i løbet af 2023. Konkret har socialrådgiverne særligt hjulpet borgerne med problematikker som f.eks. uholdbar boligsituation, økonomi, jobcenterforløb, mistrivsel i familien og vold.
Yderligere oplysninger:
Sundhed- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) via pressekonsulent Katrine Kirch Kirkegaard, mail: lh6p@kk.dk eller telefon: 2127 3273
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) via pressetelefon: 2325 6653
Formand for PLO-Hovedstaden Peder Reistad via politik- og pressekonsulent Camilla Kamstrup, mail: cka.plo@dadl.dk eller telefon: 2873 2822
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Kvinder i København skal have bedre hjælp efter fødsler10.10.2024 05:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Nybagte mødre, som bliver ramt af gener og komplikationer efter fødsel, skal fremover tilbydes bedre opfølgning og genoptræning – og mere af det. Der er for lidt hjælp i dag, mener budgetpartier på Københavns Rådhus.
Ældre københavnere i mistrivsel skal have hurtigere hjælp4.10.2024 11:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Budgetpartierne på Københavns Rådhus er enige om at afsætte godt 14,5 millioner kroner til at nedbringe ventetiden på gratis psykologsamtaler til ældre.
København vil undersøge, hvordan madklubber værner mod ensomhed2.10.2024 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Madklubber på plejehjem kan skabe venskaber, nye minder og modvirke ensomhed. Nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge hvordan.
Københavnere venter for længe på hjælp til at håndtere stress, angst og depression1.10.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavnere der slås med symptomer på stress, angst eller depression skal ikke vente længere end seks uger på at få hjælp. Derfor har et flertal på rådhuset nu afsat knap 37 millioner kroner til at bringe ventetiden ned.
Unge på københavnske ungdomsuddannelser får ’Mental sundhed’ på skoleskemaet24.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De københavnske politikere vil sætte ’Mental sundhed’ på skoleskemaet i 2025 og 2026 på en række ungdomsuddannelser. Det skal forebygge, at flere unge ender i mistrivsel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum