Jernmangel: En global udfordring
I uge 42 markeres World Iron Awareness Week, hvor der sættes ekstra fokus på det essentielle mineral, jern. Jernmangel er den mest udbredte mangelsygdom på verdensplan, og den rammer særligt sårbare grupper. Heldigvis findes der flere måder at forebygge jernmangel på.

Når kroppens behov for jern ikke dækkes, kan det føre til jernmangel, som er den mest almindelige mangeltilstand globalt. I Danmark oplever op mod 40 % af kvinder jernmangel i større eller mindre grad, og blandt de 18-35-årige kvinder oplyser hele 75 % at have et indtag under gennemsnitsbehovet (1).
Jernmangel kan dog forebygges, og det er vigtigt at sikre sig tilstrækkeligt jern gennem en sund og varieret kost.
Gør jern til en del af din daglige kost
Jern har mange vitale funktioner i kroppen, herunder at transportere ilt til kroppens væv. Det er også en del af flere enzymer, som understøtter immunforsvaret og hjælper med at bekæmpe træthed. Derudover er jern nødvendigt for normal kognitiv udvikling, især hos spædbørn og unge. Derfor er det afgørende at sikre et tilstrækkeligt jernindtag.
De mest udsatte for jernmangel er (2):
- Spædbørn og børn i alderen 6-24 måneder
- Unge 12-16 år, da de er i hurtig vækst
- Unge piger pga. menstruation og generelt lavt indtag
- Kvinder i den fertile alder af samme årsag som for unge piger
- Gravide. Det er estimeret, at halvdelen af gravide i den vestlige verden har jernmangel. Sundhedsstyrelsen anbefaler et jerntilskud til alle gravide på 40-50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.
- Personer med et lavt energiindtag og/eller en ensidig kost.
Det individuelle behov for jern kan være påvirket af forskellige helbredsmæssige og aldersmæssige omstændigheder, og dermed afvige fra de generelle anbefalinger. Læs mere om jernbehov for forskellige befolkningsgrupper her.
Det er vigtigt at få nok jern i kosten. Jern i maden findes dels som hæmjern og dels som non-hæmjern. Hæmjern findes i kød, fjerkræ og fisk, og optageligheden er ca. 25%. Non-hæmjern findes overvejende i vegetabilske og optageligheden heraf er 2-20%.
På voresmad.dk kan du finde et udvalg af lækre opskrifter, der både indeholder en masse bælgfrugter og grønt samt bidrager med jern (og en masse andre nødvendige næringsstoffer).
Får du for lidt jern?
Typiske tegn på jernmangel kan være:
- Træthed
- Åndenød
- Hjertebanken
- Muskelsmerter
- Uro i benene
- Svimmelhed
I forbindelse med World Iron Awareness Week har Landbrug & Fødevarer lanceret en jernberegner, der kan hjælpe personer i alderen 2-65 år med at vurdere deres daglige jernindtag. Beregneren giver en indikation af, om man får tilstrækkeligt jern gennem kosten.
Jernberegneren er tilgængelig her
Beregningen baseres på en selvrapporteret dagskost og kan derfor kun vise jernindtaget og kvaliteten af kosten for den specifikke dag.
Mere viden om jern
Du kan læs mere om jern her.
Du kan også gratis downloade faktaarket 'Vidste du at..' om jern, der illustrerer jernmængden i forskellige fødevarer. Arket er målrettet professionelle og kan bruges i undervisning samt vejledning.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
Mejeriprisen 2025 uddelt til ambitiøse aktører17.9.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Til Fødevaredagen 2025, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, blev Mejeriprisen 2025 uddelt. Det hele fandt sted i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot. I et stærkt felt af butikskæder, der alle har sat barren højt for mejerikategorien, var det til sidst Sebastian Vinther, regionschef i Netto og Kristine Pilgaard, kommercial direktør i MENY, der kunne lade sig hylde som vindere og modtage branchens anerkendelse.
Vinderen af Kantineprisen 2025 er fundet16.9.2025 18:38:22 CEST | Pressemeddelelse
Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til Fødevaredagen2025. Her blev Kantineprisen 2025 uddelt foran en fyldt sal af madkyndige, producenter og gode branchekolleger på Hindsgavl Slot. Efter en tæt konkurrence blandt landets dygtigste kantiner kunne Normal A/S, Hedensted, ledet af køkkenchef Christian Lundsgaard træde frem som vindere - hædret for deres evne til at kombinere bæredygtighed, velsmag og kreativitet i deres daglige drift.
Landbrug & Fødevarer: Der er brug for klare rammer for virksomhedernes emballagehåndtering – godt regeringen handler11.9.2025 17:08:57 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har truffet beslutning, som indebærer et loft over kommunernes emballagegebyrer samt statslig dækning af en række administrative gebyrer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum