Rekordmange udrykninger: Vejret udfordrer kommunale beredskaber landet over
De kommunale beredskaber havde sidste år rekordmange udrykninger som følge af vejrhændelser. Men i Nordjylland var der markant færre udfordringer end i resten af landet. Den markante stigning i udrykninger til vildt vejr viser stort behov for at styrke de kommunale beredskaber, siger fagforeningen FOA.
Klimaforandringerne stikker af, og det udfordrer særligt de kommunale beredskaber.
Sidste år rykkede de kommunale beredskaber nemlig ud til et historisk højt antal storme, orkaner, oversvømmelser og andre vejrhændelser. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen, som Fagbladet FOA har analyseret.
”Klimaforandringerne giver allerede nu et voldsommere vejr i Danmark, og presser borgerne og beredskaberne. Når træerne vælter og vandet står os til knæene, er det de kommunale beredskaber, der rykker ud. Nogle kommuner er tydeligvis hårdere ramt end andre, og derfor er det afgørende, at de får de ressourcer, der skal til, for at takle den nye situation. Danmark bruger færre penge på beredskabet pr. indbygger end de fleste lande vi sammenligner os med, og vi kan se på de stigende udrykningstal, at der er behov for at prioritere området højere,” siger Thomas Brücker, sektorformand i FOA, der organiserer ansatte i beredskabet.
Sidste år var der 597 udrykninger på landsplan. Det er mere end en fordobling i forhold til antallet af udrykninger i 2021.
Men Region Nordjylland har som den eneste region haft færre udrykninger i 2023 end i 2016. Regionen havde nemlig kun 11 udrykninger i 2023, mens der var 66 udrykninger i 2016. Til sammenligning havde Region H sidste år 219 udrykninger og Region Syddanmark 198.
Der er der dog store forskelle på, hvilke kommuner i det nordjyske der bruger flest ressourcer på at sende deres beredskab ud i stormvejret.
I toppen ligger Aalborg Kommune, der havde 21 udrykninger i 2016 og 2 udrykninger i 2023. Dernæst kommer Mariagerfjord Kommune, der havde 14 udrykninger i 2016 og 2 udrykninger i 2023.
I bunden af listen ligger Læsø, Rebild, Vesthimmerlands og Morsø kommuner, som ikke havde nogen udrykninger sidste år relateret til vejret.
”Det stigende antal klimahændelser på landsplan kræver mange ekstra hænder, hvis de kommunale beredskaber skal kunne hjælpe borgerne. Her er det oplagt, at de 10.000 kommunale tekniske servicemedarbejdere inddrages i arbejdet. Det er en kæmpe uudnyttet ressource, som kan sættes ind under de store klimahændelser,” siger Thomas Brücker.
Det er typisk storm og orkan, der er skyld i udrykningerne. På landsplan var det årsagen til 330 ud af de 597 udrykninger i 2023.
Nøgleord
Kontakter
Thomas BrückerSektorformand
46 97 23 02
Vedhæftede filer
Om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
Transportminister lover: Færre klip til førere af udrykningskøretøjer16.12.2024 09:56:17 CET | Pressemeddelelse
Transportministeren vil sikre førere af udrykningskøretøjer færre klip i kortet i fremtiden. Godt at ministeren har lyttet, siger FOA.
SOSU-mangel truer de ældres velfærd12.12.2024 08:05:26 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at de danske kommuner skal skaffe næsten 25.000 flere SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden. Det udfordrer selve grundlaget for den nye ældrelov, advarer FOA.
FOA: Med finansloven holder vi hånden under velfærden22.11.2024 10:01:16 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at velfærden holder skindet på næsen, lyder det fra FOAs forbundsnæstformand Thomas Enghausen som reaktion på den netop indgåede finanslov.
Mona Striib roser sundhedsreform og peger på monumental udfordring forude15.11.2024 11:01:13 CET | Pressemeddelelse
FOA kalder sundhedsreformen for både solid og klog. ”Med to streger under sundhedsreformen skal vi i gang med at løse den enorme rekrutteringsudfordring på social– og sundhedsområdet for at komme i mål med de mange store og ambitiøse mål i aftalen”, lyder det fra forbundsformand Mona Striib.
FOA: Psykiatriens ansatte skal kunne hemmeligholde navne12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Navnebeskyttelse bør være normen for ansatte i psykiatri og ældrepleje. Sådan lyder opråb fra FOA. Flere oplever at blive opsøgt privat og udsat for vold og trusler, viser ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum