Energistyrelsen vedtager plan for havvindmølleparkerne Kattegat og Kriegers Flak II
Energistyrelsen vedtager plan for de fremtidige havvindmølleparker Kattegat og Kriegers Flak II. Det sker på baggrund af en miljøvurdering af planen, og de indkomne høringssvar.

Planen for Kattegat og Kriegers Flak II beskriver rammerne for to kommende havvindmølleparker i Kattegat og Østersøen. Havvindmølleparkerne skal bestå af vindmøller, kabler samt eltransformerende anlæg og forventes nettilsluttet ved henholdsvis Trige Højspændingsstation og en ny station på Sydøstsjælland.
Havvindmølleparkerne vil hver især have en samlet minimumskapacitet på 1.000 MW. Den endelige kapacitet afhænger af vinderen af udbuddet.
Som en del af processen har Energistyrelsen afholdt høringer og borgermøder i 2023 og 2024, hvor borgere, interessenter og myndigheder har indgivet idéer, forslag, bekymringer og spørgsmål til udkastet af planen og dens tilhørende miljørapport.
Planen alene giver ikke mulighed for etablering af anlæg.
Energistyrelsens afgørelse kan påklages til Energiklagenævnet 4 uger frem til den 11. november 2024.
Plan og sammenfattende redegørelse
Energistyrelsen har efter miljøvurderingsloven (LBK nr. 4 af 03/01/2023) udarbejdet en sammenfattende redegørelse. Den sammenfattende redegørelse har til formål at beskrive, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljørapporten og indkomne høringssvar er taget i betragtning.
Planen og den sammenfattende redegørelse kan tilgås på Energistyrelsens hjemmeside:
Den videre proces
Udbuddet af hhv. Kattegat og Kriegers Flak II Havvindmøllepark blev offentliggjort den 22. april 2024. Der er budfrist den 1. april 2025. Vinderen af det enkelte udbud vil skulle foretage en miljøkonsekvensvurdering af den konkrete havvindmøllepark.
Landanlæg
Parallelt med Energistyrelsens plan- og miljøvurderingsproces gennemfører Energinet en miljøvurdering med tilhørende plangrundlag af det konkrete landanlæg tilknyttet til hhv. Kattegat Havvindmøllepark og Kriegers Flak II.
Læs mere herom på Miljøstyrelsens hjemmeside:
Fakta om Kattegat Havvindmøllepark
- Planen for Kattegat består af opsætning af et antal havvindmøller svarende til minimum 1.000 MW. Havvindmølleparkens endelige kapacitet afhænger af koncessionsvinderens konkrete projekt.
- Havvindmøllerne i Kattegat vil placeres minimum ca. 27 km fra Anholt, minimum ca. 15 km fra Djursland og minimum ca. 25 km fra kysten i Odsherred Kommune, Nordvestsjælland.
- Havvindmølleparken forventes tilsluttet det kollektive net i Trige, Jylland.
- Havvindmølleparken forventes at være i fuld drift senest ved udgangen af 2030.
Fakta om Kriegers Flak II Havvindmøllepark
- Planen for Kriegers Flak II består af opsætning af et antal havvindmøller svarende minimum 1.000 MW i hele området (både Nord og Syd). Havvindmølleparkens kapacitet afhænger af koncessionsvinderens konkrete projekt.
- Havvindmøllerne i Kriegers Flak II (Nord) vil skulle placeres minimum ca. 15 km fra Rødvig, Sydøstsjælland og minimum ca. 15 km fra Møn. Havvindmøllerne i Kriegers Flak II (Syd) vil skulle placeres minimum ca. 15 km fra Møn.
- Havvindmølleparken forventes tilsluttet det kollektive net via en opført station på Sydøstsjælland.
- Havvindmølleparken forventes at kunne være i fuld drift senest ved udgangen af 2030.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
To selskaber vil lagre CO2 i de kystnære områder på havet7.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i de kystnære områder Inez, Lisa og Jammerbugt på havet.
Ny innovation på vej – projekter søger om 881 millioner kroner ved EUDP5.3.2025 10:05:29 CET | Pressemeddelelse
Der er igen rift om midlerne til udvikling og demonstration af ny energiteknologi i Danmark. Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop lukket for årets første ansøgningsrunde – og endnu engang er interessen overvældende. EUDP har modtaget hele 104 ansøgninger, der samlet søger om 881 millioner kroner i støtte til fremtidens energiløsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum