Energistyrelsen

Ny strategi skal sikre relevant fokus for støtte til energiteknologi

Del

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har netop offentliggjort en revideret strategi, der skal afspejle aktuelle udfordringer og sikre programmets fortsatte relevans og effektivitet.

Illustration: Strategi for EUDP og GLDK
Illustration: Strategi for EUDP og GLDK

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) støtter hvert år virksomheder og universiteters arbejde med udvikling og demonstration af nye, grønne energiteknologier, der skal understøtte Danmarks energi- og klimamålsætninger.

Bestyrelsen for EUDP og Green Labs DK fastlagde i 2020 en strategi for programmet frem mod 2030. Nu, fire år efter, er strategien taget op til genovervejelse. Det har resulteret i nye mål og fokusområder for støtteprogrammet.

Læs strategien for EUDP og GLDK.

Det er vigtigt at vende tingene lidt på hovedet en gang imellem. Den politiske og energiteknologiske udvikling bevæger sig hurtigt – energilandskabet er et helt andet i dag, end det var for fire år siden. Det har derfor givet rigtig god mening for os, at arbejde med EUDP’s strategi, så den igen afspejler den aktuelle teknologiske virkelighed og den fremtid, vi nu kigger ind i,” fortæller Kim Lehmann, formand for EUDP og GLDK’s bestyrelse.

Det blev allerede i 2020 besluttet, at strategien skulle tages til revision i 2024. Strategien har således i år været vendt af flere omgange i EUDP’s bestyrelse, der blandt andet har afholdt en workshop, med fokus på at definere programmets styrker og de væsentligste udfordringer. På samme måde vil strategien vedtaget i 2024 blive revideret i år 2028.

Udfordringer og teknologiske fokusområder

Med strategien fra 2020 blev en række teknologiske fokusområder identificeret. Fokusområderne er blevet gennemgået og tilpasset for perioden frem mod 2027, for at sikre, at programmets fokus fortsat er relevant, og at fokusområderne afspejler de udfordringer, samfundet står over for i den kommende periode.

Med den reviderede strategi sættes der nu særligt fokus på syv områder, der vurderes centrale for at kunne realisere de nationale klimamål for 2030 og 2045:

  1. Grøn el
  2. Bæredygtig biomasse, biogas og pyrolyse
  3. Energieffektivisering
  4. Power-to-X
  5. Varme og varmelagring
  6. Fleksibel el-anvendelse og digitalisering
  7. CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring

Strategiens teknologiske hjørnesten er fortsat elektrificering og sektorkobling for at kunne udnytte Danmarks store ressourcer inden for vedvarende energi bedst muligt og samtidig sikre forsyningssikkerhed og energieffektivitet.

Stærke værdikæder og effektive processer

Programmet skal desuden understøtte og styrke værdikæder i det danske erhvervsliv. Af den seneste evaluering af EUDP (udgivet i starten af 2024) fremgik det, at EUDP og GLDK udfylder et vigtigt led i det offentlige støttesystems innovationskæde. Der findes flere forskellige støtteprogrammer, der støtter energiteknologi på forskellige stadier, afhængigt af, hvor moden teknologien er.

EUDP støtter udvikling, demonstration og markedsintroduktion af ny energiteknologi. I den nye strategi er der således også fokus på, aktivt at anvende programmets ekspertise i og erfaring med at sagsbehandle og drive perspektivrige og fagligt stærke udviklings- og demonstrationsprojekter med forankring i dansk erhvervsliv – og på den måde fortsat bidrage til at styrke værdikæderne.

Målet med strategien er ligeledes at understøtte optimeringen af programmet og dets processer. Hertil bliver der i strategiens kommende periode udarbejdet klare effektmål, der skal understøtte programmets aktiviteter og sikre synliggørelsen af projekternes – og dermed også programmets impact.

 ”EUDP arbejder hele tiden på at blive et stærkere og fortsat relevant program. Det er vigtigt, at vi følger med tiderne, så programmet kan forblive en betydningsfuld og aktuel spiller i støtten til udvikling og demonstration af ny, grøn energiteknologi,” fortsætter bestyrelsesformand Kim Lehmann.

Om EUDP og Green Labs DK

  • Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og Green Labs DK (GLDK) er erhvervsstøtteordninger under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der skal understøtte Danmarks energi- og klimapolitiske målsætninger.
  • Formålet med EUDP er at støtte innovative projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi.
  • Formålet med GLDK er at yde støtte til virksomheder, der har behov for at etablere testfaciliteter.
  • EUDP og GLDK uddeler sammenlagt omkring 500 millioner kroner om året.
  • De to ordninger har en fælles bestyrelse med syv medlemmer, der er udpeget af klima-, energi- og forsyningsministeren.
  • Læs mere på EUDP’s hjemmeside

 

Kontakt

Claus Meineche, sekretariatschef, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye