Nyt direktiv sikrer bedre vilkår ved arbejde via digitale platforme
EU har i dag vedtaget et direktiv, der skal sikre bedre arbejdsvilkår for personer, der arbejder via digitale platforme. Mange arbejder i dag via digitale platforme som selvstændige, selvom de reelt er lønmodtagere – men uden lønmodtageres rettigheder. Med direktivet bliver det nemmere for den enkelte at få adgang til de rettigheder, man har krav på.
Som selvstændig har man ikke de samme rettigheder som almindelige lønmodtagere. Det gælder fx ret til ferie, ret til pauser og hviletid eller en maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer. Derfor er det vigtigt, om man kategoriseres som lønmodtager eller selvstændig. En såkaldt ”formodningsregel” skal medvirke til, at det ved uenighed bliver lettere at afgøre, om en person, der arbejder via digitale platforme, er lønmodtager eller selvstændig.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
"Det her er en stor sejr og et vigtigt skridt i retning af bedre arbejdsvilkår ved platformsarbejde. Selvom vores arbejdsmarked forandrer sig, er det vigtigt at holde fast i de rettigheder, som danske lønmodtagere har kæmpet for i mere end 120 år".
Platformsarbejde dækker over mange forskellige slags arbejde. Det kan fx være oversættelse af dokumenter, levering af dagligvarer, madudbringning eller andet. Kunden bestiller typisk ydelsen via en app.
Direktivet skal også gøre det nemmere for den enkelte at gennemskue, hvordan platformen overvåger og planlægger arbejdet gennem algoritmer og kunstig intelligens.
Desuden fastslår direktivet bl.a., at platformene ikke må lade algoritmer og kunstig intelligens afskedige dem, der udfører platformsarbejde. Ifølge direktivet skal det være et menneske og ikke en algoritme, der afgør, om en person mister sit arbejde.
Landene har nu to år til at implementere direktivet, og i Danmark vil arbejdsmarkedets parter blive involveret i implementeringen.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Nu bliver systemet mere enkelt og værdigt for syge borgere19.12.2024 12:11:48 CET | Pressemeddelelse
Efter nytår slipper syge borgere for omkring 60.000 samtaler i jobcentrene. Forenklingerne skal give kommunerne større frihed til at tilrettelægge en mere værdig indsats for borgeren.
Minister udvider muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø19.12.2024 10:04:12 CET | Pressemeddelelse
Personer, der klager over dårligt arbejdsmiljø i fx asbestsager, vil fremover kunne give samtykke til Arbejdstilsynets brug af fx videoer og fotos som be-vismateriale. Det har Arbejdstilsynets særlige tavshedspligt hidtil forhindret.
Uændret ledighed i november19.12.2024 09:01:49 CET | Pressemeddelelse
Der er 88.200 fuldtidsledige i november 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed næsten uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 200 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til løn-modtagerbeskæftigelsen for oktober 202419.12.2024 08:11:55 CET | Pressemeddelelse
I oktober 2024 var der 3.034.300 lønmodtagere i job. Det er 4.800 flere end måneden før svarende til en stigning på 0.2 procent. Siden oktober 2023 er der dermed samlet set kommet 31.700 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.000 flere lønmodtagere fra september til oktober 2024. I samme periode er der kommet 1.500 flere offentligt ansatte. For den resterende stigning på 300 personer foreligger der ikke oplysninger om sektoren. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Det er rigtig godt julenyt, at beskæftigelsen fortsat stiger. Når vores virksomheder og den offentlige sektor ansætter flere medarbejdere, giver det den enkelte bedre økonomi, og det smitter positivt af på hele familien. Den stigende beskæftigelse er et tegn på, at vi gør noget rigtigt i Danmark". "Men vi må ikke læne os tilbage. Jeg er meget bevidst om, at de mange nye jobs især bliver skabt i storbyerne, mens mange landkommuner oplever det stik modsatte og ser en nedgang i beskæ
Entreprenørstop skal stoppe grov og hensynsløs social dumping i byggebranchen18.12.2024 11:32:27 CET | Pressemeddelelse
Alt arbejde hos en entreprenør og dens underleverandører på en byggeplads skal lukkes ned, hvis der gentagne gange bliver begået alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, uden at virksomheden eller entreprenøren retter op på det. Et nyt lovforslag om entreprenørstop styrker Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe omfattende social dumping i byggebranchen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum