Beskæftigelsesministeriet

Nyt direktiv sikrer bedre vilkår ved arbejde via digitale platforme

Del

EU har i dag vedtaget et direktiv, der skal sikre bedre arbejdsvilkår for personer, der arbejder via digitale platforme. Mange arbejder i dag via digitale platforme som selvstændige, selvom de reelt er lønmodtagere – men uden lønmodtageres rettigheder. Med direktivet bliver det nemmere for den enkelte at få adgang til de rettigheder, man har krav på.

Som selvstændig har man ikke de samme rettigheder som almindelige lønmodtagere. Det gælder fx ret til ferie, ret til pauser og hviletid eller en maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer. Derfor er det vigtigt, om man kategoriseres som lønmodtager eller selvstændig. En såkaldt ”formodningsregel” skal medvirke til, at det ved uenighed bliver lettere at afgøre, om en person, der arbejder via digitale platforme, er lønmodtager eller selvstændig.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Det her er en stor sejr og et vigtigt skridt i retning af bedre arbejdsvilkår ved platformsarbejde. Selvom vores arbejdsmarked forandrer sig, er det vigtigt at holde fast i de rettigheder, som danske lønmodtagere har kæmpet for i mere end 120 år".

Platformsarbejde dækker over mange forskellige slags arbejde. Det kan fx være oversættelse af dokumenter, levering af dagligvarer, madudbringning eller andet. Kunden bestiller typisk ydelsen via en app.

Direktivet skal også gøre det nemmere for den enkelte at gennemskue, hvordan platformen overvåger og planlægger arbejdet gennem algoritmer og kunstig intelligens.

Desuden fastslår direktivet bl.a., at platformene ikke må lade algoritmer og kunstig intelligens afskedige dem, der udfører platformsarbejde. Ifølge direktivet skal det være et menneske og ikke en algoritme, der afgør, om en person mister sit arbejde.

Landene har nu to år til at implementere direktivet, og i Danmark vil arbejdsmarkedets parter blive involveret i implementeringen.

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Børn har udført livsfarligt arbejde med asbest på byggeplads i Sønderjylland14.10.2024 09:55:38 CEST | Pressemeddelelse

Arbejdstilsynet er i forbindelse med tilsynsbesøg på en landejendom i Sønderborg Kommune stødt på mindreårige i alderen 14-15 år, som var i gang med at nedrive asbestholdige eternittagplader. Børnene udførte arbejde for en virksomhed beliggende på Vestsjælland. Arbejdstilsynet besøgte byggepladsen den 18., 19., og 20. september og har afgivet 14 strakspåbud på grund af unges ulovlige arbejde og arbejde med farlige stoffer og materialer uden brug af sikkerhedsforanstaltninger. Arbejdstilsynet ser på sagen med stor alvorlighed og har underrettet politiet, Skattestyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Odsherred Kommune og Sønderborg Kommune. På baggrund af orienteringen fra Arbejdstilsynet siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen: -I den her sag overgår virkeligheden fantasien. Af det jeg kender til sagen, er det her fuldstændig grotesk på så mange parametre, at jeg dårligt ved, hvad der er værst. Jeg kan kun gentage, at asbest er livsfarligt, hvis det ikke bliver h

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye