VIA University College

VIA vil arbejde for fortsat ungdomsuddannelse i Nr. Nissum

Del

Med regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne lægges der op til at lukke det nuværende HF. Men står det til VIA University College, bør ungdomsuddannelsen i Nr. Nissum alligevel have mulighed for at fortsætte.

Uddannelsesmiljøet i Nr. Nissum
Uddannelsesmiljøet i Nr. Nissum

Med reformudspillet for ungdomsuddannelserne kan det se ud som om, at HF i Nr. Nissum bliver en saga blot. I 2030, hvor reformen skal træde i kraft, skal HF, ifølge udspillet, nemlig lukkes ned til fordel for en helt ny ungdomsuddannelse - den såkaldte EPX. Og ifølge regeringens udmeldinger lægges der ikke umiddelbart op til at etablere en EXP-uddannelse i Nr. Nissum.

Men kombinationen af HF og kostskole i Nr. Nissum løser en vigtig samfundsopgave med stor succes, og derfor bør den have mulighed for at fortsætte på den anden side af reformen. Det mener VIAs rektor, Gitte Sommer Harrits:

”HF og kostskolen i Nr. Nissum udgør tilsammen et stærkt og unikt tilbud, der hvert år tiltrækker elever fra hele landet. Det er et tilbud, der skaber enormt gode resultater, år efter år, og som blandt andet tilbyder noget særligt til elever med ordblindhed. Alt det synes vi ikke, man kan være bekendt at tabe på gulvet. Derfor mener vi, at aktiviteterne i Nr. Nissum bør have mulighed for at fortsætte,” siger Gitte Sommer Harrits.

Bør tænkes ind i reformen

Hvorvidt det særlige tilbud i Nr. Nissum kan bevares, er imidlertid ikke op til VIA alene. Derfor vil VIAs ledelse nu undersøge mulighederne for at finde løsninger i takt med, at forhandlingerne om uddannelsesreformerne går i gang:

”Reformen lægger op til, at HF som uddannelse skal afskaffes. Men det behøver jo ikke nødvendigvis betyde, at et succesfuldt og efterspurgt ungdomsuddannelsesmiljø som det, der findes i Nr. Nissum, skal lukkes ned. Derfor vil vi arbejde for at tænke vores tilbud i Nr. Nissum ind i reformen af ungdomsuddannelserne. Samtidig vil vi gå i tæt dialog med lokale aktører og samarbejdspartnere for at afklare alle de muligheder, der måtte være,” siger Gitte Sommer Harrits.

Indtil reformen træder i kraft i 2030 vil HF og de nuværende aktiviteter vil fortsætte uforandret, og derfor vil VIA blive ved med at optage elever på HF i Nr. Nissum i de kommende år.

Fakta om HF i Nr. Nissum:

  • HF i Nr. Nissum blev oprettet i 1969.
  • I 2006 skabte HF i Nr. Nissum landets første 3-årige HF-forløb for ordblinde.
  • I 2020 oprettede HF i Nr. Nissum en kostskole i tilknytning til uddannelsen. Her bor aktuelt 76 elever, som optages fra hele landet.
  • Aktuelt går der i alt 143 elever på HF i Nr. Nissum.
  • Uddannelsen har igennem en årrække skabt imponerende resultater. Sidste år havde dimittenderne fra HF i Nr. Nissum landets 3. højeste gennemsnit blandt alle landets HF-uddannelser.

Om regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne: 

  • Ifølge regeringens udspil skal den 2-årige HF nedlægges og erstattes af den nye EPX. Den nye EPX skal træde i kraft fra 2030, vil efter planen skulle placeres sammen med et eksisterende gymnasieudbud.
  • Udover HF afskaffes også den eksisterende 10. klasse sammen med erhvervsskolernes grundforløb 1, EUX, der også lægges ind under den nye EPX. Uddannelsen skal desuden kunne rumme elever med særlige behov, herunder for eksempel ordblindhed.
  • Det skal fortsat være muligt at læse enkeltfag. Der ligges i udspillet vægt på, at unge og voksne, der ikke tager den lige vej gennem uddannelsessystemet eller gerne vil skifte spor, skal have gode og fleksible muligheder herfor. De nuværende HF-enkeltfag erstattes af gymnasiale enkeltfag.

Kontakter

Billeder

Indgangen til VIAs faciliteter i Nr. Nissum.
Indgangen til VIAs faciliteter i Nr. Nissum.
Download
VIAs rektor, Gitte Sommer Harrits.
VIAs rektor, Gitte Sommer Harrits.
Download
VIAs rektor, Gitte Sommer Harrits.
VIAs rektor, Gitte Sommer Harrits.
Download

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerende på flere end 40 videregående uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved at uddanne og efteruddanne blandt andet lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, ingeniørere, bygningskonstruktørere og designere – i samarbejde med arbejdslivet og med afsæt i forskning og et globalt udsyn.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i 10 forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye