Grønlands Universitet og AAU indgår aftale om naturvidenskabelig uddannelse
Grønlands Universitet 'Ilisimatusarfik' lancerer til foråret sin første naturvidenskabelige uddannelse, SILA Bachelor i Biologi. Nu indgår Ilisimatusarfik og Aalborg Universitet en ny aftale om uddannelsen, der kan skabe tættere samarbejde mellem universiteterne.

I Grønland er naturen grundlaget for det meste - herunder samfundsøkonomien, kulturen og den mentale sundhed. Det vil de kommende studerende opleve på den nye uddannelse SILA Bachelor i Biologi på Grønlands Universitet 'Ilisimatusarfik':
- I Grønland har vi et særligt forhold til naturen - det vil sige biologien omkring os. Vi håber, de studerende på denne vores allerførste naturvidenskabelige uddannelse kommer til at mærke, at vi har skabt uddannelsen med respekt for vores kultur, med fokus på mental sundhed og med et spændende og motiverende studiemiljø, siger lektor og afdelingsleder Aviâja Lyberth Hauptmann, som har været med til at udvikle uddannelsen SILA Bachelor i Biologi.
Rensdyrjagt, sælmaver og arbejdsmarked
De studerende på SILA skal på rensdyrjagt, de skal have hænderne i sælmaver, og de skal lære naturens betydning for det grønlandske arbejdsmarked at kende. Men uddannelsen rummer også klare perspektiver med relevans uden for Grønland – fx menneskers relation til miljøet, klimaforandringer foruden mental og fysisk sundhed.
Derfor har Ilisimatusarfik netop indgået et samarbejde med Aalborg Universitet (AAU) om at udveksle studerende i biologi og give bachelorer fra SILA adgang til kandidatuddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet.
- Gennem dette samarbejde kan vi tilbyde grønlandske og danske biologistuderende noget helt særligt, forklarer Aviâja Lyberth Hauptmann og understreger, at de studerende ved SILA samtidig vil have meget at lære fra biologi-uddannelsen på Aalborg Universitet, som ikke er skræddersyet til Grønland.
Begejstring i Aalborg
Forventningerne er også store på Aalborg Universitet, hvor lektor Simon Bahrndorff fra Institut for Kemi og Biovidenskab ser frem til at tage mod grønlandske studerende på kandidatuddannelsen i biologi, samtidig med at der arbejdes på, at Aalborg Universitets biologistuderende vil kunne tage kurserne i SILA som valgfag, når uddannelsen kommer i gang.
- Vi er begejstrede over dette samarbejde, som kan give både grønlandske og danske biologistuderende en unik mulighed for at fokusere på arktisk biologi med den grønlandske natur og kultur som omdrejningspunkt, siger han.
Fakta
Om samarbejdet mellem Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet og Aalborg Universitet
- Samarbejdet mellem Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet og Aalborg Universitet er indgået pr. 1. oktober 2024.
- Aalborg Universitet giver bachelorerne fra uddannelsen SILA Bachelor i Biologi på Ilisimatusarfik adgang til kandidatuddannelsen i biologi.
- Aalborg Universitets biologistuderende vil kunne søge ind på kurserne i SILA, herunder kurser som IMAQ (havet), PUISI (sæl) og INUK (menneske), som valgfag.
Om SILA Bachelor i Biologi
- Uddannelsen SILA Bachelor i Biologi er den første naturvidenskabelige uddannelse på Grønlands Universitet. Den er skabt i samarbejdet med bl.a. Pinngortitaleriffik.
- Uddannelsen tager udgangspunkt i den grønlandske natur, kultur og arbejdsmarked og er bygget op omkring tre temaer: forvaltning af naturressourcer, klimaforandringer samt sundhed og natur.
- Første årgang af studerende på SILA Bachelor i Biologi begynder på uddannelse til februar 2025.
Kontakter
Lektor Aviâja Lyberth HauptmannAfdelingslederIlisimatusarfik - Grønlands Universitet
Aviâja Lyberth Hauptmann er også tilknyttet KU. Der kan hun kontaktes via denne mail: aviaja.lyberth@sund.ku.dk
Lektor Simon BahrndorffAalborg Universitet, Kemi og Biovidenskab
Tlf:24411558sba@bio.aau.dkDavid GraffStrategisk rådgiverAAU Kommunikation og Public Affairs, Aalborg Universitet
Tlf:61967284dahg@adm.aau.dkJeannette BylovPresserådgiver, AAU Kommunikation og Public Affairs, Aalborg Universitet
Tlf:24230566jmb@adm.aau.dkBilleder



Links
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum