Landdistrikternes Fællesråd

Planlovsaftale rummer store udviklingsmuligheder for landdistrikter og øer

Del

Landdistrikternes Fællesråd roser ny aftale, som løsner grebet på planlovsområdet. Det vil særligt gavne kystnære områder og øer, og skabe flere udviklingsmuligheder på landet.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Foto: Mads Krabbe

Regeringen har sammen med forligspartierne Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti netop indgået en aftale med 15 konkrete initiativer på planlovsområdet med støtte fra Liberal Alliance.

Aftalen kommer i forlængelse af regeringens landdistriktsudspil fra august, som bl.a. lagde op til at løsne grebet på planlovsområdet, herunder i kystnære områder, til gavn for turisme, erhverv og bosætning lokalt.

I Landdistrikternes Fællesråd er det en positiv formand, der netop har læst aftalen.

- Vi ser mange gode og helt nødvendige initiativer i denne aftale, som vil gøre en stor forskel for bosætning samt erhvervs- og turismeudvikling, ikke mindst på øer og i kystnære områder, hvor der også skabes plads til flere private investeringer i de områder, siger Steffen Damsgaard.

Plads til udvikling på landet

Aftalen vil bl.a. forenkle planlovens regler, så det også i kystnærhedszonen bliver muligt at tage overflødiggjorte bygninger i brug til bolig eller erhverv. Her lempes reglerne yderligere for 27 små øer i kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen.

- Med denne aftale skaber man mulighed for at omdanne tomme bygninger til nye formål, som kan fremme den lokale udvikling. Det vil i høj grad kunne mærkes lokalt, særligt på småøerne, som i dag er meget begrænset af kystnærhedszonen, som dækker fra strandkanten og 3 km ind i landet, hvilket er en væsentlig del af mange øers areal, siger formanden.

Regeringen vil desuden give mulighed for 2.500 nye sommerhusgrunde, glamping i det åbne land, ligesom der udbydes 10 nye kystnære forsøgsprojekter, som vil få stor betydning lokalt, hvis de bliver realiseret.

I Landdistrikternes Fællesråd ser man frem til at følge resultaterne af de kommende lempelser.

- De fleste af tiltagene har vi kæmpet hårdt for i flere år, fordi planloven og de kystnære bestemmelser har spændt ben for utallige gode initiativer lokalt, såsom en nedslidt fabriksbygning på Samsø, som ikke kunne omdannes til et strandhotel. Forhåbentlig kan den nye aftale sætte ekstra ild til den skabertrang, som i høj grad lever i landdistrikterne og på øerne, og som er vigtig for områdernes udvikling, siger formanden og tilføjer:

- Vi ser desuden frem til at sidde med i regeringens følgegruppe for omplaceringer af boliger i det åbne land, som har stor betydning for den lokale udvikling, herunder i takt med udbygningen af mere vedvarende energi.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter: Ny uddannelsesreform skal sikre uddannelse til unge i hele landet8.10.2024 10:14:15 CEST | Pressemeddelelse

Faldende elevtal og en udfordret økonomi presser mange ungdomsuddannelsesinstitutioner i land- og yderområder. Det kan regeringens nye uddannelsesudspil med taxameterreform og ny ungdomsuddannelse måske være en løsning på, men det kræver, at det bliver muligt at tage den nye ungdomsuddannelse, EPX, i hele landet og at økonomien følger med, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikter: Glæde over flere læger og mere nærhed, men også bekymring omkring struktur og realisering18.9.2024 13:59:07 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har netop fremlagt sit sundhedsudspil, som skal sætte den politiske retning for, hvordan der sikres mere nærhed i sundhed, og et land i bedre geografisk balance. Udspillet rummer gode elementer som en bedre og mere retfærdig fordeling af flere almen praksis læger, flere uddannelsespladser på medicinstudiet uden for de største byer og oprettelsen af 17 regionale sundhedsråd, men bekymringen omkring ændret regionstruktur og realiseringen af udspillet fylder meget hos Landdistrikternes Fællesråd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye