Furesø Kommune

Enigt Furesø Byråd vedtager toårigt budget

Del

Byrådet vedtog den 9. oktober i enighed et toårigt budget for 2025-26. Budgettet prioriterer børn, ældre og borgere med behov for støtte. Byrådet lægger samtidig vægt på at beskytte natur og klima og fastholde kommunens mange kultur-, idræts- og fritidstilbud. Samlet er der tale om et budget i balance med plads til udvikling. 

Furesø Byråd vedtager toårigt budget i enighed.
Furesø Byråd vedtager toårigt budget i enighed. Furesø Kommune

Som andre kommuner oplever Furesø i disse år stigende udgifter på de centrale velfærdsområder. Budgettet indeholder derfor også en række besparelser, der summer op i 25 mio. kr. i 2025 stigende til 68 mio. kr. i 2028. 

Samtidig vil byrådet styrke arbejdet med bedre forebyggelse, rehabilitering, brug af ny velfærdsteknologi og inddragelse af borgere og civilsamfund i løsning af fremtidens velfærdsopgaver.

”Jeg er glad og også stolt over, at byrådet kan stå sammen – ikke mindst, når vi skal træffe svære og langsigtede beslutninger. Vi er enige om målene: Vi vil sikre et budget i balance. Alle taber, hvis vi ikke har styr på økonomien. Vi vil sikre en god service på de store velfærdsområder for børn, ældre og udsatte. Og så vil vi sikre rum til at udvikle Furesø, så her fortsat er godt at bo og leve, og så tager vi endnu mere vare på vores natur og klima. Tak til hele byrådet for et godt samarbejde om budgettet og tak til de mange borgere og vores medarbejdere i MED-systemet for gode og grundige høringssvar, som vi i høj grad har taget med ind i budgetforhandlingerne,” siger Ole Bondo Christensen (A), borgmester i Furesø Kommune.

Midler til børn og ældre

I budgettet er der afsat 10 mio. kr. i 2025 til at dække det stigende antal børn, der modtager specialundervisning og til at styrke almenområdet. Derudover er der afsat 14 mio. kr. til at anlægge et nyt internt skoletilbud for udsatte børn placeret i tilknytning til Stavnsholtskolen og Humlehaven.

Der er samtidig tilført 67 mio. kr. til det specialiserede område  for både børn og voksne.

På ældreområdet bliver der fremover taget højde for, at vi bliver flere ældre i Furesø, og at flere får behov for pleje. Det sørger en opdateret demografimodel for, og det forventes at tilføre ekstra 22 mio. kr. til området over de kommende fire år. 

Natur beskyttes

Samtidig afsættes der midler til at fortsætte arbejdet med at beskytte vores natur. Bl.a. skal der laves en kampagne mod at bruge pesticider i private haver, så vi beskytter vores drikkevand, og der sættes ekstra ind for at bekæmpe invasive arter. Besparelsen på den kollektive trafik er droppet, så busserne fremover betjener lokalområderne som hidtil. 

En række upopulære forslag droppet

Andre upopulære forslag er også luget væk. Det gælder bl.a. 3. lukkeuge i sommerferien, ekstra lukkedage og en reduceret normering i dagtilbuddene. Taksterne på FFO-området stiger ikke så meget. Forslaget om et ugentligt bad til ældre og at spare på fysioterapien på plejehjem udgik. Besparelsen på aktivitetscentrene blev halveret og udskudt til 2026. Samlet set tilføres der i budgettet flere nye midler til velfærdsområder, end der gennemføres besparelser for.  

Midlerne er fundet ved at reducere puljen til uforudsete udgifter og puljen til uudmøntede anlægsprojekter. Det stiller styrket krav om, at budgetterne skal overholdes. 

Nøgletal: drift, gæld og likviditet

Furesøs Budget 2025-28 er en toårig budgetaftale. Men det har et fireårigt sigte, og det er derfor muligt at se, hvordan nøgletallene påvirkes frem til 2028. 

Driftsoverskuddet vokser i perioden fra 149 mio. kr. i 2025 til 283 mio. kr. i 2028. Hvilket i et fireårigt sigte giver et budget i balance med plads til at afholde anlægsomkostninger og udgifter til renter og afdrag.

Frem til 2028 afdrager Furesø således netto 362 mio. kr. på sin gæld, som primært skyldes det store lån fra før kommunesammenlægningen. 

Der er i det samlede budget afsat flere midler til at investere/vedligeholde kommunale bygninger end vanligt.  Samtidig er der afsat i alt 20 mio. kr. til at understøtte den ønskede omstilling i kommunen. 

Indenrigsministeriets anbefaling for en kommunes gennemsnitlige likviditet er 1000 kr. pr indbygger. Det svarer til 42 mio. kr. i alt for Furesø. I budgetperioden vil den gennemsnitlige likviditet i Furesø variere mellem 80 mio. kr., når det er lavest og 140 mio.kr. i 2028.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Furesø: Enigt Byråd bag toårigt budgetforlig20.9.2024 09:43:58 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 19. september er der indgået en aftale om et toårigt budget for Furesø. Byrådets partier er enige om fortsat at prioritere gode rammer for børn, ældre og borgere med behov for støtte. Samtidig lægges vægt på natur og klima bl.a. med en god kollektiv trafikbetjening. Endelig lægger aftalepartierne vægt på, at Furesø også fremover skal være en kommune med gode kultur-, idræts- og fritidstilbud.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye