Tre utraditionelle jubilæer for Hejnsvig Skole
Skolen i Hejnsvig fylder 50, 100 og 250 år, og om et par år bliver eleverne budt velkommen i helt nye rammer, når den nye stjerneformede skole bliver taget i brug. Det blev i dag markeret under en jubilæumsfest på skolen med taler, teater og trylleshow. Samtidig præsenterede elever fra 0.-6.klasse deres seneste Playful Learning-projektforløb.
Kommunalbestyrelsen var inviteret med, da skolens ledelse, bestyrelse, medarbejdere, elever, forældre og øvrige gæster i dag markerede de utraditionelle jubilæer for Hejnsvig Skole, der i år fylder 50, 100 og 250 år.
Frem mod jubilæet har elever fra 0.-3. klasse arbejdet med projektforløbet ”Kend din by”, mens 4.-6. klasse har arbejdet på en jubilæumsavis, der bl.a. stiller skarpt på skolen før og nu samt skolens rolle i lokalsamfundet. En avis, som de præsenterede under dagens jubilæumsfest.
”Der er ingen tvivl om, hvor meget skolen har betydet og fortsat betyder for lokalsamfundet i Hejnsvig. Derfor var det en fornøjelse at høre eleverne sætte ord på skolens historie, mens de fortalte, hvad skolen betyder for dem nu. Både elever og resten af byens borgere kan glæde sig til, at vi med den nye skole skaber et stærkt samlingssted, hvor fællesskabet kan blomstre,” siger Bjarne Larsen, formand for Børne- og Familieudvalget i Billund Kommune.
4.-6. klassernes projekt startede med et besøg i ‘Den gamle by’ i Aarhus, hvor de prøvede at gå i ‘den gamle skole’. Avisskriveriet blev herefter igangsat med et besøg på lokalarkivet og en byvandring i Hejnsvig, hvor eleverne fik en masse inspiration.
Der blev vist og fortalt om ”Hejnsvig i gamle dage” – blandt andet med fokus på tidligere og nuværende skoler, butikker gennem tiden, vigtige personer for byens udvikling osv. Derudover har alle elever deltaget i mindst en workshop, hvor de har fået viden om den type artikel, de har valgt at skrive, mens seks elever har haft et særligt ansvar som redaktører på avisen.
”Det er helt fantastisk at mærke elevernes begejstring. Gennem projektet har vi arbejdet tværfagligt ved at inddrage fag som dansk, historie, kristendom og idræt, og vi kan virkelig mærke, at eleverne er vokset i løbet af projektperioden. Det har været en helt særlig festdag i dag, og jeg er rigtig glad for, at så mange kiggede forbi og var med til at fejre vores tre utraditionelle jubilæer,” udtaler Steen Møller, skoleleder på Hejnsvig Skole.
Ny stjerneformet skole er på vej
Steen Møller præsenterede også de fremmødte for ideer og tanker vedrørende den nye skole i Hejnsvig. Pluskontoret Arkitekter og underrådgiverne OBH Rådgivende Ingeniører skal nemlig opføre en ny stjerneformet skole i Hejnsvig uden klasseværelser i klassisk forstand, mens stadig med plads til at fordybe sig. Skolen kommer i stedet til at bestå af multifunktionelle rum og lokaler, der også kan benyttes af byens lokale foreninger.
”Vores vision er at skabe en skole, som både understøtter Playful Learning, mens vi skaber et samlingspunkt for foreningslivet og bidrager til udviklingen af Billund Kommunes stærke byer,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune.
Den nye skole ventes at stå klar i 2026, og der bliver plads til 200 elever med 20 elever pr. klasse.
Fakta: Skolens historie
- 50 års-jubilæum: Den nuværende skolebygning blev taget i brug i august 1974 og er dermed 50 år gammel i år. Den blev bygget på det såkaldte ”Petersmindes” jord – nøjagtig 200 år efter, at der første gang blev bygget skole her (= derfor 250 års-jubilæum)
- 100 års-jubilæum: En ny skolebygning i Hejnsvig blev taget i brug i 1924 - indeholdende en gymnastiksal, et klasseværelse og en lejlighed. I slutningen af 1930erne gik man, som følge af 1937-loven, i gang med at udvide denne skole, men skønt skolen ikke var helt færdig, da Danmark blev besat, tog besættelsesmagten alligevel skolen i besiddelse. Det betød, at den først kom til at fungere som skole fra 1948, hvorfor man måtte finde andre undervisningslokaler – bl.a. kirkens sakristi og private hjem.
- 250 års-jubilæum: I 1774 var skolehuset (i Klink) meget forfaldent, hvorfor det var nødvendigt at bygge nyt. Såvel læreren som størstedelen af Hejnsvig Sogns beboere og sognepræsten, pastor Sølling, mente, at skolen skulle flyttes fra Klink – enten til Hejnsvig Kirke eller til Hejnsvig By. Beboerne i Risbøl og Donslund var meget utilfredse med en flytning af skolen, da det ville betyde en meget lang skolevej for børnene i disse distrikter. Men for den øvrige befolkning var der mange fordele. Kirkegængere, hvor mange kom til fods, kunne om vinteren og i dårligt vejr søge ly i skolen og evt. skifte tøj før gudstjenesten. Det samme gjaldt præsten, der kom langvejs fra. Kirkeejeren Thomas Chr. N. Bundsgård tilbød at afgive den nødvendige jord og samtidig lovede han, at skolelæreren måtte bruge kirkegårdens græsning mod at have tilsyn med kirken. Skolen blev dermed flyttet op i nærheden af kirken. Det menes, at den kom til at ligge omtrent der, hvor senere gården ”Petersminde” lå.
Kontakter
Mia JosiassenKommunikationschef
Tlf:20 25 20 86mjos@billund.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune
Playful Learning hjælper Solens elever godt på vej6.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Vestre Skole i Grindsted er der indført Playful Learning for alle elever. Det gælder også for eleverne på det specialpædagogiske tilbud, Solen, som er målrettet elever, der har brug for ekstra støtte til at lære. Både skolens elever, lærer og pædagog fortæller, at det virkelig gør en forskel for elevernes udvikling.
Billund Kulturskole opretter dansehold for borgere med Parkinson og demens5.11.2024 08:21:46 CET | Pressemeddelelse
Dans, musik og rytmik har en positiv indvirkning på vores hjerne, koordination, balance og styrke. Derfor opretter Billund Kulturskole nu et dansehold målrettet borgere med Parkinson og demens. Forløbet varer fem uger og begynder 14. november, og så er det helt gratis.
Kom til festlig indvielse på Billund Genbrugsplads4.11.2024 11:23:41 CET | Pressemeddelelse
Den 19. november åbner Billund Genbrugsplads efter renovering. Det sker med rundvisning, taler og pølsevogn, og alle er velkomne.
Børn lærer at regulere deres følelser gennem et særligt legeprogram1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn i Billund Kommunes dagtilbud møder pædagogisk personale, der er særligt uddannede til at støtte børns følelsesmæssige og sociale udvikling gennem leg. Personalet bliver nemlig efteruddannet i programmet ”NUSSA”, som handler om at forbedre barnets evne til forstå og regulere følelser, udvikle sociale færdigheder og skabe positive relationer.
Legepakker skal hjælpe børn med udtalevanskeligheder til at mestre lydene30.10.2024 09:53:50 CET | Pressemeddelelse
For at hjælpe børn med udtalevanskeligheder har Billund Kommune udviklet legepakker, som børn og forældre kan bruge til at træne lydene hjemme. Legepakkerne består af 30 sjove aktiviteter – én til hver dag i måneden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum