Miljøministeren vil sætte ind over for overproduktion og destruktion af tøj

Del

Med et nyt lovforslag vil miljøminister Magnus Heunicke skrue op for kontrollen med virksomheder, som sender genanvendeligt affald til forbrænding, og der indføres kontrol med virksomheder, som destruerer usolgt tøj i stedet for fx at genbruge det.

Alt for meget affald bliver i dag brændt af, selvom det ifølge reglerne skal genanvendes.

Og store mængder usolgt tøj bliver sendt til genanvendelse, hvor det splittes ad og bruges til f.eks. fyld i fx. bilsæder, selvom det slet ikke fejler noget.

Det vil miljøminister Magnus Heunicke nu sætte en stopper for med et nyt lovforslag, der fremsættes i Folketinget i dag.

 ”Det kæmpe spild af naturens ressourcer, som følger af overproduktion af tøj skal først og fremmest undgås. Derfor giver det ingen mening, at nogle virksomheder hellere vil rive overskydende tøj i stykker og bruge det som fyld i et bilsæde, fremfor at genbruge det, siger miljøminister Magnus Heunicke og tilføjer:

”Det vil regeringen nu sætte ind over for med et styrket affaldstilsyn, der bl.a. skal håndhæve det kommende forbud mod destruktion af usolgt tøj og sko, som er på vej i hele EU, siger Magnus Heunicke.

Destruktionsforbuddet, der træder i kraft i juli 2026, betyder, at usolgt tøj og fodtøj ikke længere må sendes til genanvendelse, hvor tøjet fx splittes op og fibrene bruges til fyld eller andre formål.

I stedet skal virksomhederne fx genfremstille tøjet ved at give det en ny farve, sælge det til reduceret pris, eller donere det til genbrugsbutikker.

Håndhævelsen af forbuddet skal ifølge miljøministeren være med til at løse det grundlæggende problem med, at virksomheder i dag producerer meget mere tøj, end det er realistisk at sælge i butikkerne.

”Formålet med at gøre det forbudt at destruere usolgt tøj, der ikke fejler noget, er at få virksomhederne til kun at producere den mængde tøj, som de kan sælge. Det vil samtidig reducere virksomhedernes udgifter til både materialer, produktion og affaldshåndtering,” siger Magnus Heunicke.

Forbrændingsanlæg kan afvise pap og plastik

Med lovforslaget skærper ministeren også tilsynet med, om virksomhederne overholder deres forpligtelse til at genanvende affald. Konkret vil lovforslaget skærpe reglerne for kontrol af affald, der bliver sendt til forbrænding.  

Det sker ved at at pålægge forbrændingsanlæg at afvise affaldslæs, der klassificeres som genanvendeligt.

”Vi ser desværre også, at virksomheder sender affald som f.eks. pap og plastik til forbrænding, selvom det kan genanvendes. Det skal forbrændingsanlæggene nu afvise, så virksomhederne kan genanvende det i stedet for, at det bliver brændt af,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Lovforslaget om et styrket affaldstilsyn mv. følger op på Klimaplan for en grøn affaldssektor

og cirkulær økonomi (2020) og den Opfølgende aftale om Klimaplan for en grøn

affaldssektor og cirkulær økonomi (2022) (S, V, RV, SF og LA).

Fakta om styrket affaldstilsyn

 

  • Det fremgår af den politiske aftale, at udvælgelsen til affaldstilsynet skal være risikobaseret. Det betyder, at indsatsen målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst.
  • Med lovforslaget etableres hjemmel til at udmønte en del af Opfølgende politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, der handler om styrket modtagekontrol på affaldsforbrændingsanlæg.
  • Den politiske aftale indebærer, at affaldstilsynet deles op i et administrativt databaseret tilsyn og et fysisk tilsyn i form af kontrolbesøg hos virksomhederne. Frekvensen af affaldstilsynet skal fra 2025 være sådan, at hver 15. virksomhed årligt udtrækkes til administrativt tilsyn, og hver 75. virksomhed udtrækkes til fysisk tilsyn. I 2027 øges frekvensen til henholdsvis hver 3. virksomhed og hver 15. virksomhed.
  • Fra 2025 skal forbrændingsanlæggene afvise affaldslæs med en ”ikke uvæsentlig” andel af genanvendeligt affald. Samtidig skal det indberettes til tilsynsmyndighederne, der følger op hos affaldsproducenten.
  • Med lovforslaget etableres der hjemmel til at håndhæve ecodesignforordningens forbud mod destruktion af usolgte forbrugerprodukter.
  • Modtagekontrollen på forbrændingsanlæggene forpligtes til at give en tilbagemelding til relevante affaldstilsynsmyndigheder med henblik på, at disse fører affaldstilsyn hos den relevante affaldsproducent eller affaldsindsamler.

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse

Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye