Fra romantisk scenografi til nutidens brandtaler: Filip Vest præsenterer udstilling og forestilling i Rundetaarn
Mellem 21. november og 12. januar indtager performance- og billedkunstner Filip Vest Bibliotekssalen i Rundetaarn med "Prøvedage" – en stedsspecifik udstilling og forestilling, som inviterer publikum med på en tankevækkende rejse gennem fortællinger om arbejde, identitet, kriser og håb.
Filip Vests værk tager afsæt i perioden, hvor Bibliotekssalen mellem 1905 og 1927 fungerede som værksted for teatermaler Carl Lund. Med inspiration fra Lunds romantiske scenografiske detaljer skaber Vest rekvisitter, scenografi og installationer, som inviterer til nye fortolkninger af velkendte emner og udfordrer de historier, vi fortæller om os selv og vores samfund.
"Prøvedage" omdanner det historiske rum til en totalinstallation af scenografi, performance, rekvisitter og kunstfilm, der tilsammen skaber en oplevelse på grænsen mellem teater og billedkunst.
Scenekunst i udstillingsrummet
Mellem den 21. og 30. november kan publikum opleve forestillingen “Prøvedage” i Bibliotekssalen – skrevet af Filip Vest i samarbejde med billedkunstner og forfatter Sidsel Ana Welden og forfatter Jihaan Yussuf. Her følger publikum tre praktikanter, der bliver sat til at rydde op på et teaterlager efter en brand – et arbejde, som tager en uventet drejning, da de ved et tilfælde bliver låst inde. Mellem stabler af opbevaringskasser begynder de at dele personlige historier og digter videre på de forkullede rester af scenografi og rekvisitter for at få tiden til at gå. Sammen udforsker de emner som identitet, små og store kriser og reflekterer over kunstens rolle i samfundet.
I en moderne ramme trækker fortællingen tråde til klassiske rammefortællinger som Boccaccios "Dekameron" og eventyrsamlingen "Tusind og en Nat", der bruger historiefortælling som en måde at overleve, slå tid ihjel eller diskutere samfundet.
Når forestillingen ikke spilles, kan publikum opleve installationen og de scenografiske elementer i Bibliotekssalen, som leger med teatrets forside og bagside, illusion og virkelighed.
Udstillingen udfolder sig blandt rekvisitter og scenografiske elementer, der ser ud til at svæve mellem drøm og virkelighed: en paryk, der er omdannet til et bål, røg skåret ud i akryl, bølgede planter af aluminium, ruinøse mdf-strukturer og en kunstfilm, der belyser de samme temaer som forestillingen.
"Min praksis befinder sig i krydsfeltet mellem billedkunst og teater, og jeg prøver at tage det bedste fra begge verdener: varmen og fortælletrangen fra teateret og det knudrede og besværlige fra billedkunsten. Jeg ønsker at skabe et rum, der er tilgængeligt for alle, og samtidig diskuterer komplekse problemstillinger. Jeg tror at "Prøvedage" kan samle mange forskellige målgrupper til en samtale på tværs af generationer om alle de kriser, vi befinder os midt i lige nu", udtaler Filip Vest.
"Prøvedage" kan opleves i Rundetaarns Bibliotekssal fra den 21.–30. november med forestillinger dagligt. Når der ikke er forestilling, står udstillingen åben som kunstinstallation frem til den 12. januar.
Filip Vest (f. 1995, de/dem) undersøger gennem performances, installationer, film og tekst queer kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Ved at bruge øvesituationer fra scenekunsten tester de forholdet mellem kroppen og manuskriptet, og undersøger alle de måder, hvorpå vi performer vores identiteter og relationer. Vest har tidligere vist værker på Statens Museum for Kunst, Arken, Copenhagen Contemporary, Møstings, Nikolaj Kunsthal, Den Frie, Kunsthal Charlottenborg, Roskilde Festival, Tallinn Kunsthal, Manifesta13 og Gwanju Biennalen.
Prøvedage er co-produceret af Rundetaarn og Toaster med støtte fra Statens Kunstfond, Ny Carlsberg Fondet, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Wilhelm Hansen og København Kommunes Scenekunstudvalg.
Nøgleord
Kontakter
Jeanette BurscheDirektør, Rundetaarn
Tlf:41786611jb@rundetaarn.dkFilip VestKunstner
filipvest@gmail.comDitte Marie LundProgramchef, Rundetaarn
Tlf:28711408dml@rundetaarn.dkRosa LembckeKommunikation, Rundetaarn
Tlf:28518230rl@rundetaarn.dkBilleder
Links
Om Rundetaarn
Med sin karakteristiske Sneglegang er Rundetaarn et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium i 1642. Rundetaarn rummer i dag også skiftende udstillinger, koncerter og andre aktiviteter i Bibliotekssalen halvvejs oppe i tårnet på etagen over Trinitatis Kirke.
Følg pressemeddelelser fra Rundetaarn
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rundetaarn
Oplev korallernes skønhed og forfald: Ny udstilling i Rundetaarn4.10.2024 09:44:35 CEST | Pressemeddelelse
I efteråret præsenterer Rundetaarn en sanselig udstilling, der forener forskning og kunst, når video- og lydinstallationen "Koralvæsen" om klodens forsvindende koraller indtager Bibliotekssalen.
Selskabet for Naturlærens Udbredelse fejrer 200 års jubilæum med udstilling i Rundetaarn31.7.2024 10:20:05 CEST | Pressemeddelelse
Fra 17. august til 20. oktober markerer Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) sit 200 års jubilæum. Det sker i Rundetaarn med en udstilling om forskningens betydning for vores hverdag, særlige skoleforløb for naturfagene og en række foredrag med talere fra videnskabens verden – heriblandt astrofysiker Anja C. Andersen, professor dr.med. Liselotte Højgaard og museumsinspektør ved Steno Museet, Hans Buhl.
Rundetaarn starter astronomiklub for børn17.6.2024 10:10:25 CEST | Pressemeddelelse
Er man mellem 9 og 12 år og vild med rummet, kan man til efteråret gå til astronomi i sin fritid med astrofysiker Christina Toldbo, når Rundetaarn lancerer et nyt formidlingstilbud til børn og unge – en astronomiklub i Christian IV's gamle observationstårn.
Arv, affald og alternative virkeligheder: International kunstnerduo indtager Rundetaarn7.6.2024 11:35:20 CEST | Pressemeddelelse
Hvad efterlader vi os, når vi tager herfra? Hvad gemmes, hvad glemmes, og hvilke brudstykker lever videre, når vi dør? Det spørger de tysk-svenske kunstnere Christoph og Sebastian Mügge om, når de rykker ind i Rundetaarns Bibliotekssal med en spektakulær stedsspecifik udstilling.
Kunstnere og forfattere sætter fokus på kunstens terapeutiske potentiale i Rundetaarn18.4.2024 10:29:52 CEST | Pressemeddelelse
Med dialog som gennemgående tema undersøger Karin Hald, Tove Storch, Ragnhild May, Liv Nimand Duvå og en række andre kunstnere og forfattere gennem forskellige medier, hvordan kunst og samtale rummer potentiale til at hele, give håb og genskabe troen på livet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum