Energistyrelsen

Energistyrelsen har trykket på startknappen for milliardudbud til CO₂-fangst og -lagring

Del

Der er 28,7 milliarder kroner i den nye CCS-pulje, der skal sikre fangst og lagring af CO allerede fra 2029 og hjælpe Danmark på vej mod klimaneutralitet. Frist for at søge om at deltage i udbuddet er den 25. marts 2025.

Energistyrelsen offentliggør nu det endelige udbudsmateriale til CCS-puljen. CCS står for Carbon Capture and Storage – CO₂-fangst og -lagring. CCS-puljen har et samlet budget på 28,7 milliarder kroner inkl. moms (i 2025-priser), som skal skal dække omkostninger til fangst, transport og geologisk lagring af fossil, biogen eller atmosfærisk CO2 over en 15-årig kontraktperiode. Støttekronerne er bundet op på et krav om idriftsættelse af fangstanlæg senest 1. december 2029 og et mindstekrav om fuld fangst og lagring fra 2030.

”Med CCS-teknologien kan vi lagre CO i undergrunden i stedet for at lukke den ud i atmosfæren, hvor CO bidrager til drivhuseffekten og dermed til den globale opvarmning. Nu skal Energistyrelsens udbud sikre, at vi får flest mulige CO2-reduktioner ud af de penge, som politikerne har afsat,” siger Peter Christian Baggesgaard Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Udbudsmaterialet kan findes på Energistyrelsens hjemmeside på siden om CCS - se under punktet "Udbud af CCS-puljen". Derudover vil udbudsbekendtgørelsen og udbudsmaterialet for puljen blive offentliggjort i EU’s elektroniske udbudsplatform, Tender Electronic Daily (TED).

Bidrag til at nå klimamål
Fangst og lagring af CO₂ regnes for et af de vigtige redskaber til indfrielse af både nationale og internationale klimamål. Europa-Kommissionen har anbefalet, at der fanges og lagres ca. 50 millioner ton CO2 i 2030 med henblik på at nå 90 procents reduktion i 2040 på vejen mod klimaneutralitet i 2050. Ligeledes vurderer FN’s klimapanel, IPCC, at der på globalt plan skal lagres 730 milliarder ton CO₂ frem mod 2100 for at leve op til Parisaftalen.

CCS-puljen skal sikre CO2-reduktioner eller negative emissioner, der bidrager til opfyldelsen af Danmarks klimamål. Samlet set skønnes puljen at reducere Danmarks årlige udledninger af CO2 med 2,3 millioner ton fra 2030. Det svarer til omkring fem procent af Danmarks samlede nuværende udledninger i løbet af et år.

Puljen er designet med henblik på at sikre maksimal konkurrence om midlerne for at få størst mulig CO₂-reduktion til lavest mulig pris. Støtten udbetales per lagret ton CO₂. Udbuddet bliver gennemført med forhandling, hvor markedsaktørerne byder ind med en fast mængde pr. år og pris pr. ton CO₂, de skal fange og lagre. Der vil kunne tildeles midler fra puljen til flere tilbudsgivere.

Information til tilbudsgivere
Allerede i juni blev de væsentligste vilkår i udbudsmaterialet for CCS-puljen meldt ud i forbindelse med en markedshøring. Energistyrelsen har desuden holdt to markedsdialoger om puljen, senest fra juni til august 2024. I begge dialoger har interessenter og potentielle tilbudsgivere givet input, som har været nyttige i forhold til at udfærdige det endelige udbudsmateriale.

Den 25. marts 2025 kl. 13.00 er der frist for ansøgninger fra potentielle tilbudsgivere til at blive prækvalificeret til at deltage i udbuddet. Ansøgninger skal afgives via det elektroniske udbudssystem ”Digitale Udbud”. Energistyrelsen planlægger at holde et opfølgende informationsmøde om udbudsmaterialet den 21. november 2024.

Alt udbudsmateriale er på engelsk, og al kommunikation mellem potentielle tilbudsgivere og Energistyrelsen i forbindelse med udbuddet skal foregå via udbudssystemet “Digitale Udbud”. Kommunikationen skal foregå på engelsk. Det sker af hensyn til de udbudsretlige principper om ligebehandling og gennemsigtighed. De samme hensyn gør, at Energistyrelsen ikke kan oplyse i detaljer om udbuddet, før al information om udbuddet er gjort tilgængelig på portalen.

FAKTA
28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO

  • CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO₂. Der er afsat 28,7 milliarder kroner inkl. moms (i 2025-priser) i denne pulje. I alt er der afsat cirka 38 milliarder kroner.
  • Den første pulje, CCUS-puljen, som var på ca. 8 mia. kroner, blev vundet af Ørsted, som vil fange og lagre 430.000 ton CO₂ årligt fra 2026 og 20 år frem. Ørsted forventer allerede at fange og lagre den første CO₂ fra 2025.   
  • NECCS-puljen blev afsluttet i maj 2024, hvor Energistyrelsen indgik kontrakt med tre selskaber om at sikre fangst og lagring af 160.350 ton biogen CO₂ årligt i perioden fra 2026 til og med 2032
  • Ifølge Energistyrelsens seneste punktkildeanalyse udgør det fulde fangstpotentiale på alle danske punktkilder 6,9-13,7 millioner ton CO₂ i 2030. 
  • Danmark har givet seks tilladelser til efterforskning med henblik på lagring af CO₂ og har politiske aftaler med flere lande om grænseoverskridende transport af CO₂ med henblik på geologisk lagring under havbunden.
  • Udmøntning af den samlede CCS-pulje forudsætter statsstøttegodkendelse fra Europa-Kommissionen.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye