Greenpeace-rapport: Danish Crowns metanudledning kan skabe mere klimakaos eller være med til at redde os på målstregen
Danish Crown hører til verdens store metanudledere, der har ansvar for opvarmningen af kloden. Metan er en hyperpotent drivhusgas, men hvis der gøres indhug i udledningen, kan selskabet i stedet bidrage til at sænke opvarmningen markant.
Randers, den 9. oktober 2024 – Tirsdag aften blev Danish Crowns hovedkontor ved Randers indhyllet i en mystisk lyserød støvsky, hvor 10 Greenpeace-aktivister kom på et overraskelsesbesøg med bannere ved indgangen: “Danish Crown, your methane cooks our climate”, lød budskabet på det store banner.
Find fotos HER
Skyen er et hint til den lyserøde farve, der viser sig, når metanudledning indfanges af et infrarødt kamera – og årsagen bag aktionen kommer her til morgen.
Greenpeace Nordic udgiver i dag en global rapport om, hvordan Danish Crown og 28 andre af verdens største kød- og mejeriproducenter konkurrerer med verdens 100 største selskaber fra olie- og gasindustrien i at udlede metan – en hyperpotent drivhusgas, der står for en tredjedel af den globale opvarmning.
Læs den nye Greenpeace-rapport,“Turning down the heat: Pulling the Climate Emergency Break on Big Meat and Dairy”
Danish Crown hører til verdens største svineproducenter og har også en stor mængde kvæg på det globale marked, og selskabet er ansvarlig for en metanudledning, der svarer til 83 procent af Danmarks samlede udledning af metan fra landbrugets dyreproduktion.
“Overalt i verden bliver vejret mere ekstremt de her år, og det bærer Danish Crown et medansvar for. Ikke mindst fordi Danish Crown er en storudleder af metan, der er landbrugets tikkende bombe under klimaet. Men hvis vi laver et hurtigt indhug i metanudledningerne, kan det faktisk reducere de globale temperaturstigninger markant – det kræver bare, at vi skaber et langt mere plantebaseret landbrug,” siger Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov hos Greenpeace.
Metan fra landbrugets dyreproduktion er af af de mest klimaskadelige drivhusgasser. Set over 20 år virker metangas 80 gange stærkere end CO2, hvilket dermed betyder, at en markant reduktion i den globale udledning af metangas er en effektiv bremse på de mange klimakatastrofer verden oplever.
Greenpeace-rapporten viser, hvordan Danish Crown og de øvrige selskaber er ved presse den globale temperaturstigning over Parisaftales 1,5 gradersmål. Men det gøres også klart, hvordan kød- og mejeriindustrien kan blive vejen til at holde opvarmning under temperaturgrænsen – hvis industrien skruer markant ned for antallet af dyr.
Greenpeace-rapporten opfordrer til politisk handling for at sænke metanudledningen fra store kød- og mælkeproducenter som Danish Crown og Arla. Det vil reducere opvarmningen af kloden frem mod 2050. Og de positive resultater kan begynde at sætte ind allerede i 2030.
“Vores rapport viser, at virksomheder som Arla, Danish Crown og andre mastodonter udleder enorme mængder metangas, som accelererer den globale klimakrise. Den gode nyhed, er at det er landbrugets dyreproduktion, som er årsag til den enorme metanudledning, og problemet kan løses. Hvis vi omstiller til et langt mere plantbaseret landbrug, kan vi faktisk mindske den globale opvarmning markant,” siger Christian Fromberg og fortsætter:
“Vi protesterer for at råbe op. Vi kan som samfund ikke længere lade Danish Crown fortsætte som en af verdens største udledere af metan. Vi ved at Danish Crown gør alt for at undgå at klimahandling. De har som erklæret mål at fastholde den danske produktion af svin til slagtning. De har ingen strategi for at skifte til en mere plantebaseret produktion. Og de er blevet dømt for greenwashing”.
Aktivster fra Greenpeace i Sverige har også protesteret ved Arlas største svenske produktion i for at få mejerigiganten til at sænke sin høje metanudledning.
Ved protesterne i både Danmark og Sverige har Greenpeace anvendt naturbaseret majsstivelse til at lave de lyserøde skyer, så hverken natur eller bygninger bliver skadet.
Fakta - sådan kan kød- og mejeriindustriens metan afgøre klimakrisen
-
Hvis der skrues markant ned for forbruget og produktionen af kød og mejeri i høj- og middelindkomstlandene, kan det bremse den globale opvarmning afgørende frem mod 2050 – og vi kan begynde at se de positive resultater allerede i 2030.
-
Hvis der ikke sker en regulering, viser en fremskrivning fra FN, at hele kød- og mejeriindustrien alene vil opvarme kloden med 0,32 grader ekstra frem mod 2050.
-
Men det er muligt at bremse opvarmningen betydninsfuldt ved at omstille kød- og mejeriproduktionen til mere plantebaserede fødevarer. Greenpeace-rapporten viser, hvordan omstilingen af både denne produktion og forbruget af kød- og mejerivarer kan mindske temperaturstigningen med 0,12 grader frem mod 2050. Det svarer til 37 procent af hele sektorens forventede opvarmning på 0,32 grader.
-
Det kan på papiret lyde af lidt, men i klimasammenhæng kan de tre decimaler blive afgørende for, om verden for eksempel rammes af ekstrem varme, der kan ramme 410 millioner mennesker.
-
Ved klimatopmødet COP26 gav daværende klimaminister Dan Jørgensen (S) på Danmarks vegne – sammen med 109 andre lande – løfte til den stort anlagte “Global Methan Pledge” om at sænke udslippet af den aggressive drivhusgas med 30 procent i 2030. Et år efter viste Greenpeace i analyse, at Danmark var meget langt fra at kunne indfri metanløftet. Danmark havde kun reduceret metanudledningen med 4 procent.
Fotos kan hentes HER
Kontakt
Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov, Greenpeace. Mobil: 29294875
Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 26294938
Kontakter
Christian FrombergKampagneleder for landbrug, natur og skovGreenpeace Danmark
Christian leder arbejdet for et grønt landbrug i balance med klimaet og naturen. Han er kandidat i Klimaforandringer og har tidligere været med til at skabe dagsordensættende kampagner i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Poul Bonke JustesenPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Landbrug og miljø
Billeder
Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.
Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Klimarådets oplæg til nyt klimamål er en “kanon nyhed”29.11.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fredag kl. 12 udgiver Klimarådet sin anbefaling til, hvordan Danmarks klimamål skal se ud for 2035. Rapporten kommer forud for, at Folketinget næste år skal vedtage klimamålet for 2035. Her følger Greenpeaces kommentarer, klausuleret til udgivelsen af rapporten.
Greenpeace: COP29-aftalen er en stor skuffelse24.11.2024 07:33:47 CET | Pressemeddelelse
Her følger de internationale kommentarer fra Greenpeace til klimaaftalen, som blev indgået ved COP29 natten til søndag.
Klimaødelæggelse leveret direkte foran TotalEnergies i Esbjerg19.11.2024 11:34:59 CET | Pressemeddelelse
Klimaaktivister fra Greenpeace leverede her til formiddag ødelagte ejendele fra klimakatastrofer rundt om i verden lige ude foran døren til TotalEnergies’ danske hovedkvarter i Esbjerg. Vraggodset skal fortælle historien om de tusindvis af ødelagte liv og tilværelser, som oliegiganten har ansvaret for, og få TotalEnergies til at betale for sine skader.
Greenpeace om landbrugsaftale: Regeringen giver aktiv dødshjælp til vores hav18.11.2024 10:10:24 CET | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer om lidt den grønne trepartsaftale. Her følger kommentarer fra Greenpeace.
Akut-demonstration samlede folk fra hele landet16.11.2024 15:40:11 CET | Pressemeddelelse
Sportsfiskere, jægere, landbrugere og naturelskere var i dag samlet fra hele landet til demonstration, for at råbe op over for “regeringens svigt af havmiljøet i trepartsforhandlingerne”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum