Dyrenes Beskyttelse

Landmand kan stadig holde dyr efter fem år med vanrøgt af kvæg

Del

Der skal meget til, før landmænd mister retten til at have dyr. Det viser dommen i en sag fra Sydøstjylland med al tydelighed. I mere end fem år gik kvæg under forfærdelige forhold, men den ansvarlige mælkebonde må stadig holde dyr – trods en tidligere betinget frakendelsesdom

Kvier stod i pløre af afføring og havde ingen tørre steder at lægge sig, da Dyrenes Beskyttelse første gang besøgte de to stalde på en gård i Sydøstjylland. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Kvier stod i pløre af afføring og havde ingen tørre steder at lægge sig, da Dyrenes Beskyttelse første gang besøgte de to stalde på en gård i Sydøstjylland. Foto: Dyrenes Beskyttelse Foto: Dyrenes Beskyttelse Til fri redaktionel brug

Hvor længe kan man forsømme sine dyr og stadig få lov til at producere mælk? Fem år, viser en ny dom mod landmand, som Dyrenes Beskyttelse har anmeldt gentagne gange. I september i år blev landmanden fra Vejle-egnen idømt en bøde på 150.000 kr. og en betinget rettighedsfrakendelse for uansvarlig behandling af sit kvæg. Han må stadig eje og passe sine malkekøer, selvom han nu tre gange er blevet dømt for overtrædelse af dyrevelfærdsloven – og allerede havde en betinget frakendelse af retten til at holde dyr for samme forhold.

“Dette er desværre endnu et eksempel på, at det næsten er umuligt at få frataget retten til at have med dyr at gøre, selv i sager med gentagne lovovertrædelser. Det har enorme konsekvenser for dyrene, som efterlades i elendige forhold i årevis,” udtaler Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

Kvier stod i deres eget skidt

Dyrenes Beskyttelse besøgte første gang gården, hvor mælkebonden havde op mod 200 kvier gående i to stalde, i sommeren 2017 efter en henvendelse fra en bekymret borger. Her gik kvierne gik rundt i et pløre af afføring i nedslidte og uegnede stalde. Dyrene var så snavsede, at det tydede på, at de ikke havde ligget i et tørt og rent leje i længere tid, hvilket skaber stress og stærkt forringet velfærd. Forholdene blev indberettet til politiet, men det tog hele tre og et halvt år, før landmanden blev dømt. Dommen lød på en bøde på 30.000 kr. og en betinget frakendelse af retten til at holde husdyr. Bødens størrelse blev endda reduceret med henvisning til den lange sagsbehandling.

Efter denne dom ændrede intet sig på gården. Dyrenes Beskyttelse modtog flere henvendelser om ny vanrøgt af dyrene, og i januar 2022 blev landmanden igen anmeldt. Denne gang udstedte anklagemyndigheden blot en bøde på 15.000 kroner på trods af den betingede rettighedsfrakendelse.

Politikere skal holdes op på løfter

I august 2022 var Dyrenes Beskyttelses lokale kredsformand igen på uanmeldt besøg på gården. Det førte til en ny anmeldelse og sigtelse mod landmanden. Ved Retten i Kolding i september 2024 erkendte landmanden sig skyldig i samtlige tiltalepunkter herunder manglende adgang til rent leje, glatte gulve dækket af ajle og afføring samt utilstrækkelig adgang til frisk drikkevand. Alligevel valgte retten igen ikke at fratage ham retten til at have dyr, da landmanden efter det sidste besøg fra politiet havde flyttet sine kreaturer til en ny ejendom med bedre staldforhold. Retten bemærkede desuden, at en ubetinget frakendelse af retten til at eje og arbejde med dyr ville have en "meget indgribende betydning" for landmanden, da han havde en stor besætning på omkring 700 dyr.

Dommen afspejler, hvordan erhvervets interesser vægtes højere end dyrenes behov, og det er uacceptabelt, mener Dyrenes Beskyttelse.

“Hold af så mange dyr forpligter. Her har ejeren igen og igen svigtet. Det er dybt frustrerende at se, hvordan dyrevelfærdslovens sanktioner ikke er effektive nok. Når man kan gentage alvorlige overtrædelser uden at miste retten til at have dyr, så udmøntes dyrevelfærdsloven på en måde, der ikke beskytter dyrene godt nok,” slår Yvonne Johansen fast.

Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at kigge på strafferammen i dyreværnssager som en del af den nye dyrevelfærdsaftale, "Sammen om dyrene", der blev præsenteret tidligere i år. Der vil blive lagt vægt på, at rettighedsfrakendelser i højere grad anvendes ved gentagne overtrædelser. Men Dyrenes Beskyttelse vil holde politikerne op på deres ord.

“Det er tvingende nødvendigt, at hensynet til dyrene fremover vejer tungere i sager som denne,” siger Yvonne Johansen.

Tidslinje over sagsforløbet

Sommer 2017:

Dyrenes Beskyttelse modtager en henvendelse fra en bekymret borger om forholdene på en kvæggård i Sydøstjylland.

Den lokale kredsformand besøger gården og konstaterer, at kvierne går i et pløre af afføring i nedslidte og uegnede stalde. Dyrene er snavsede, mangler adgang til tørt leje og viser tegn på underernæring.

Forholdene anmeldes til politiet, men der sker ingen umiddelbar reaktion.

2017 - 2018:

Dyrenes Beskyttelse gentager anmeldelsen yderligere fire gange frem til september 2018, uden at der bliver taget hånd om forholdene.

I december 2018 klager Dyrenes Beskyttelse til Statsadvokaten over den langsommelige sagsbehandling hos Sydøstjyllands Politi. Seks måneder senere får de medhold, og der sættes gang i sagen.

2021:

Der falder dom i Retten i Kolding, hvor landmanden idømmes en bøde på 30.000 kr. og en betinget frakendelse af retten til at holde husdyr. Frakendelsen er betinget på vilkår af, at han i en prøvetid på tre år ikke begår lignende overtrædelser.

Januar 2022:

Landmanden anmeldes igen til politiet og modtager endnu en bøde på 15.000 kr. for nye overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen, selvom han har en betinget rettighedsfrakendelse fra 2021. På trods af dette griber anklagemyndigheden ikke ind med yderligere sanktioner, og landmanden beholder retten til at have husdyr.

August 2022:

Dyrenes Beskyttelse besøger igen mælkeproducentens stalde og konstaterer ødelagte foderbrædder og beskidte dyr. Politiet bliver tilkaldt, og landmanden anmeldes for at udsætte dyrene for uforsvarlig behandling.

September 2022:

Fødevarestyrelsen foretager kontrolbesøg på gården og bekræfter de kritisable forhold. De finder kreaturer, der mangler adgang til rent og tørt leje, glatte gulve dækket af ajle og afføring samt utilstrækkelig adgang til frisk drikkevand.

19. september 2024:

Retten i Kolding afsiger dom i den nye sag mod landmanden. Han idømmes en bøde på 150.000 kr. og en betinget frakendelse af retten til at have produktionsdyr med en prøvetid på tre år. Retten afviser at give en ubetinget frakendelse, da landmanden har flyttet dyrene til en ny ejendom med bedre staldforhold, og der er ikke oplyst om nye uforsvarlige forhold efter flytningen.

Kontakter

Medievagten i Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)

Tlf:40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dk

Links

Om Dyrenes Beskyttelse

Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.

Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye