Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter

Del

Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.

De 11 sultestrejkende på dag 7.
De 11 sultestrejkende på dag 7. Den Grønne Ungdomsbevægelse

Hvis én stopper, stopper alle 

Aktivisterne har fra starten gjort det klart, at sultestrejken ville blive afsluttet, inden de risikerede varige helbredsmæssige skader. Efter nøje overvejelser og fælles beslutningsproces valgte de derfor i går, mandag d. 8. oktober, at stoppe strejken, og brød den ved samtidigt at spise en skål klar suppe. 

”I går tog vi den svære beslutning om at stoppe sultestrejken. Selvom min krop stadig er mærket efter strejken, ved vi, at vores indsats har haft en betydelig effekt. Forhandlingerne foregår nu med en klar bevidsthed om, at det er vores fremtid, der står på spil.”

siger Laurits Winther, sultestrejkende og aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

I tæt dialog med politikerne

Under strejken har Den Grønne Ungdomsbevægelse været i tæt dialog med ledende politikere, herunder trepartsminister Jeppe Bruus samt repræsentanter fra Radikale Venstre, SF, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Under møderne har bevægelsen blandt andet sat fokus på behovet for at inkludere sojaimport i forhandlingerne og sikre en omstilling, der beskytter mindre landbrug. Disse samtaler har allerede haft en konkret indflydelse, hvor ministeren har lovet at undersøge, hvordan småskala-landbrug kan prioriteres.

Under en debat i TV2-programmet Go’ Aften Live, indrømmede trepartsministeren desuden at trepartsaftalen i sin nuværende form mangler en reel inddragelse af unge stemmer, og at aftalen i højere grad er fokuseret på kvælstof end klima.

Ændringer i folkestemningen om landbrugsforhandlingerne

Sultestrejken har mobiliseret en betydelig opbakning fra den danske befolkning. Udover de mange medieoptrædener har bevægelsen opnået en imponerende folkelig støtte med over 6.500 underskrifter på kun en uge, samt Greta Thunbergs deltagelse i en støttedemonstration sammen med de strejkende. Aktivisterne understreger, at selvom deres krav endnu ikke er blevet imødekommet, har deres indsats skabt betydelig opmærksomhed om problemerne ved aftalen og været med til at løfte den offentlige debat om dansk landbrug og klima. 

“Vi har skabt opmærksomhed omkring landbrugets klimaaftryk og sat en dagsorden, der presser politikerne til at forholde sig til fremtidens fødevareproduktion. Samtidig har vi brudt igennem i den offentlige debat og gjort det tydeligt for enhver at Grøn Trepart er en udemokratisk aftale, hvor ingen unge har været repræsenteret. Dette er ikke kun en sejr for de strejkende, men for alle, der ønsker en retfærdig og bæredygtig omstilling af landbruget”

siger Caroline Lundsteen, sultestrejkende og aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Varsler flere demonstrationer 

Selvom sultestrejken er slut, er kampen for et levedygtigt landbrug langt fra overstået. Allerede i dag vil Den Grønne Ungdomsbevægelse fortsætte protesterne med flere demonstrationer. Bevægelsen fastholder deres krav om en høj CO₂-afgift på 1500 kr./ton CO₂e i 2030, som anbefalet af Klimarådet, og øget støtte til en omlægning til plantebaseret produktion.

“Jeg skal hjem og komme til hægterne, med det gør mig utroligt glad at vide at mine medaktivister fortsætter protesterne mod den grønne trepart allerede i dag, og jeg ved, at over 6600 mennesker bakker op om strejkens budskab. Vores Sultestrejke er slut, men det er kampen for et levedygtigt landbrug ikke”

siger Johan Klejs, sultestrejkende og aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Nøgleord

Kontakter

Emil Bejer-PedersenHenvendelser vedrørende sultestrejken og Grøn Trepart

Tlf:+45 61 60 88 34

Jeppe SvanHenvendelser vedrørende landbrug og sultestrejken

Tlf:+45 60 17 04 34

Billeder

Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, der snakker med en af de sultestrejkende på vej ud fra forhandlingerne.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, der snakker med en af de sultestrejkende på vej ud fra forhandlingerne.
Kamille Funding
Download
Kamille Funding
Download
Sultestrejkende klimaaktivist Laurits Winther
Sultestrejkende klimaaktivist Laurits Winther
Kamille Funding
Download

Om Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Internationale unge reagerer på dansk klimaannoncering på COP29: Stop fossil ekspansion i Nordsøen.21.11.2024 15:26:22 CET | Pressemeddelelse

I de sidste dage af FN’s klimakonference COP29 er Den Grønne Ungdomsbevægelse sammen med aktivister fra Norge, Storbritannien og Tyskland gået sammen om at lancere “Fossil Free North Sea Youth Alliance” med en kraftfuld aktion på COP29. De kræver et stop for udvidelse af fossil energi i Nordsøen. Aktionen fandt sted samtidig med, at Danmark som stifter og leder af BOGA introducerede et nyt partnerskab med EU-kommissionen omkring transitionen væk fra fossile brændsler. Aktivisterne kalder Danmarks BOGA-lederskab for hyklerisk.

Den Grønne Ungdomsbevægelse: “Grøn Trepart adresserer ikke de kriser, den er sat i verden for at løse”18.11.2024 17:10:23 CET | Pressemeddelelse

I dag kunne Socialdemokratiet, Venstre, Moderatorne , Liberal Alliance, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti præsentere en aftale om implementeringen af den grønne trepart. Aftalen møder stor kritik fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, som de seneste måneder har demonstreret foran Ministeriet for Grøn Trepart, blandt andet ved at sultestrejke, for at få politikerne til at tage et opgør med den danske dyreproduktion:

Den Grønne Ungdomsbevægelse tager til COP2912.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mandag d. 11. november blev FN’s 29. klimakonference (COP29) skudt i gang. Bare få dage efter det amerikanske valg mødes verdens lande for at sætte retningen for den globale klimapolitik. Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede på konferencen og håber på at udgøre en modvægt til fossillobbyen og dermed skubbe forhandlingerne i en mere ambitiøs retning sammen med resten af det globale civilsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye