Nu kan kvinder teste sig selv for risiko for livmoderhalskræft
Kvinder mellem 23 og 64 år bliver tilbudt screening for livmoderhalskræft, men en del kvinder tager ikke imod tilbuddet. Derfor er det nu muligt at teste sig selv derhjemme for de kvinder, som af forskellige årsager ikke takker ja til screeningen hos deres læge.
Region Sjælland er nu klar til at tilbyde en HPV-hjemmetest fra oktober 2024. Håbet er, at det får flere til at blive screenet for livmoderhalskræft.
Den hyppigste årsag til livmoderhalskræft er Human Papillomavirus (HPV). HPV-hjemmetesten kan vise, om man er i en særlig risikogruppe og bør gå til læge for at blive grundigere undersøgt.
- Formålet med screeningen er at finde forstadierne til livmoderhalskræft, før de udvikler sig til egentlig kræft. Derfor går vi nu i gang med at tilbyde hjemmetesten for at få flere kvinder med, siger cheflæge Bettina Filtenborg-Barnkob.
Hun er cheflæge for Patologiafdelingen, som inviterer til screening for livmoderhalskræft i Region Sjælland og analyserer prøverne.
- Det sikreste er at sige ja tak til tilbuddet hos lægen. Lægen tager en lille celleprøve fra livmoderen. Det er den bedste metode til at finde celleforandringer og forstadier til kræft, forklarer Bettina Filtenborg-Barnkob.
- Men en del kvinder får ikke lavet en aftale med deres læge. De kvinder tilbyder vi nu en hjemmetest for HPV. Det sker, når de modtager deres påmindelse nummer to. Det drejer sig om cirka 25.000 kvinder om året i Region Sjælland.
Vi håber og forventer at cirka 3500 kvinder takker ja. De vil kort tid efter modtage et testkit for HPV i postkassen, siger Bettina Filtenborg-Barnkob.
Det er altså kun kvinder, der har fået 2. rykker til screeningen for livmoderhalskræft, som kan få en HPV-hjemmetest.
Hjemmetesten tilbydes også i resten af landet. Løsningen i Region Sjælland har været et stykke tid undervejs. Der er nu fundet en løsning med et system, der samarbejder godt med regionens andre systemer og gør arbejdsgangene for medarbejderne lettere.
FAKTA
Sådan foregår testen
HPV-hjemmetesten er simpel at udføre.
Det er næsten som at indføre en tampon. Testkittet består af et indføringshylster med en børste. Efter testen er udført, pakkes børsten i den medfølgende svarkuvert og sendes retur til et laboratorie, hvor prøven analyseres.
Er prøven positiv, anbefales kvinden at booke en opfølgende undersøgelse hos sin læge.
FAKTA
Forebyg livmoderhalskræft
- Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer, og hvert år får 350 danske kvinder livmoderhalskræft – mere end halvdelen er under 50 år
- Livmoderhalskræft skyldes Human Papillomavirus (HPV). Næsten alle seksuelt aktive har været smittet med HPV. Hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv, men hos nogle få bliver infektionen kronisk
- Kvinder med en kronisk HPV-infektion har øget risiko for at udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft
- Det er ikke muligt at behandle en HPV-infektion, men man kan behandle forstadier til livmoderhalskræft
- Med regelmæssig screening kan man opdage celleforandringer tidligt, før de bliver til kræft. Regelmæssig screening nedsætter risikoen for livmoderhalskræft med op til 80 procent.
- Det er vigtigt at blive screenet, selvom du er HPV-vaccineret, da vaccinen ikke dækker alle de HPV-typer, som kan give livmoderhalskræft
Læs mere om screening for livmoderhalskræft i Region Sjælland på www.regionsjaelland.dk/lmhk
Kontakter
Cheflæge Bettina Filtenborg-Barnkob, Patologiafdelingen, Sjællands Universitetshospital, via pressevagten 57 87 50 52
Pressevagten
Tlf:57 87 50 52presse@regionsjaelland.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Region Sjælland henter ny koncerndirektør fra Riget5.11.2024 18:58:02 CET | Pressemeddelelse
Martin Magelund Rasmussen bliver ny koncerndirektør og indtræder i direktionen for Region Sjælland 1. december 2024. Han kommer fra en stilling som vicedirektør på Rigshospitalet, hvor han de seneste seks år også har været centerdirektør for HovedOrtoCentret.
Region Sjælland reducerer klimaaftryk på trods af øget aktivitet9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Sjælland har reduceret sin CO2-udledning trods øget aktivitet i sundhedsvæsnet. Det viser det netop offentliggjorte klimaregnskab for 2023. Regionen reducerede i perioden 2019-2023 sin samlede CO2-udledning med 4.661 ton, svarende til ca. 2%. I samme periode er den generelle aktivitet steget med 10%.
Uddannelsesanalyse 2024: Region Sjælland er en region i vækst8.10.2024 12:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Sjælland oplever stadig stigende beskæftigelse og stor tilflytning. Men mange unge flytter fortsat fra regionen, og uddannelsesdækningen trues af små ungdomsårgange.
Region Sjælland er blandt EU's bedste til at tænke nyt8.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Sjælland er netop blevet udpeget, som en del af EUs såkaldt Regional Innovation Valleys (RIV) og er på den måde blandt Europas absolut førende på sundhedsinnovation. Udnævnelsen kommer til at betyde endnu flere nye digitale og forebyggende løsninger til gavn for borgerne.
Nye grønne batteritog til en milliard25.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Passagererne på Østbanen og Tølløsebanen kan se frem til at køre i 14 nye, topmoderne batteritog med blandt andet toiletter, borde og wi-fi. Samtidig skal størstedelen af regionens busser fremover køre på grøn energi i stedet for diesel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum